Vissza a tartalomjegyzékhez

RÓTH ISTVÁNNÉ
A Keler

Sorozatunkban a tőzsde szereplőit, valamint a tőzsdével kapcsolatos kifejezéseket, fogalmakat mutatjuk be. Ez alkalommal a Kelerről esik néhány szó.

1993 végén - részvénytársasági formában - a Magyar Nemzeti Bank, a Budapesti Árutőzsde és a Budapesti Értéktőzsde megalapította a „Központi Elszámolóház és Értéktárat”, röviden: a Kelert. A Keler 1995 közepén vált nemzeti értéktárrá, az USA Tőzsde- és Értékpapír Felügyelete pedig ugyanennek az évnek a végén külföldi értéktárrá minősítette. A szervezetnek három fő feladata van: 1) központi értéktári feladatokat lát el, ami azt jelenti, hogy az értékpapírokat (kivételek a kárpótlási jegyek és a külföldi értékpapírok) a Kelernél kell letétbe helyezni; 2) az értékpapírügyletek (vétel-eladás) teljesítéséhez kapcsolódó pénzszámlák vezetését végzi; 3) elszámolóházi feladatokat lát el, figyeli, hogy az előírt kötelezettségeket teljesítik-e az ügyletek résztvevői. Mindhárom „ellenőrzési pont” az ügyletek biztonságát és gyorsaságát garantálja.
A Keler az értékpapírokat típusonként, darabszám és alapcímlet alapján tartja nyilván. Ennek következtében, ha valaki ki akarja venni az értékpapírját, akkor valószínűleg nem ugyanazt a sorszámút kapja. Ez a tulajdonos számára semmi hátránnyal nem jár, hiszen minden egyforma kvalitásokkal rendelkező értékpapír sorszámtól függetlenül azonos tulajdonjogot testesít meg. Az ügyletek folyamán az értékpapírok az értékpapír-számlák között mozoghatnak, ezt értékpapír-transzfernek nevezik. Így egy adás-vétel folyamán nem kell kikérni az értékpapírokat az értéktárból, hanem elegendő „házon belül” az értékpapír-számlákon regisztrálni a változást. Pénzszámlákat a Keler csak befektetési vállalkozások, bankok, értékpapírletét-kezelői engedéllyel rendelkező hitelintézetek, az árutőzsde tagjai, tőzsde, valamint külföldi letétkezelők számára vezet.