Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 51. szám, 1998. december 19

Belpolitika

PÉCSI TIBOR
Szakszervezeti balcsapott

Lapunk úgy tudja, hogy párbeszéd indult az eddig megosztott szakszervezeti tömörülések között egy közös és egységes fellépés érdekében. A Heteknek egy szakszervezeti vezető elmondta: ezt az együttműködést jövőre sikerülhet tető alá hozni, mert jelenleg a szakszervezetek tagsága nem annyira mozgósítható, de az új évben már a pénztárcájukon érzik a kisebb mértékű béremeléseket, ezért - remélik a szakszervezeti vezetők - jobban aktivizálhatók lesznek. Ezzel az állítással egybeesik, hogy a héten több szakszervezet és szakszervezeti tömörülés demonstrációt és tüntetést, illetve sztrájkot helyezett kilátásba 1999 első hónapjára, ha a kormány nem változtat eddigi politikáján.


HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Az ellenzék visszavág

A kormánypártok és az ellenzék kölcsönösen egymást okolja a NATO-csatlakozáshoz kapcsolódó, a kormány mozgásterét bővítő alkotmánymódosítás elmaradásáért. Az ellenzék szerint a kormány egész pályás letámadási stílusával „eljátszotta” a bizalmat ilyen jogosítványok birtoklására. A kormánypártok viszont felelőtlenséggel vádolják az MSZP és az SZDSZ képviselőit.


SZLAZSÁNSZKY FERENC
Torgyán körül izzik a levegő

A Hetek információi szerint ismét kínos helyzetbe került Torgyán József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Mivel a továbbiakban nem kívánt együttműködni Öcsödy Gyula helyettes államtitkárral, szóban megegyeztek, hogy a minisztérium felmond Öcsödinek, aki így végkielégítéssel távozhat posztjáról. A több minisztériumi tisztségviselő részvételével rendezett búcsúztatón azonban Torgyán azt mondta, hogy Öcsödy Gyula kérte saját nyugdíjazását, ezért válik meg munkájától. Az érintett ekkor felállt és kijelentette, ő ugyan nem kérte a nyugdíjaztatást. A napokban mindenesetre új helyettes államtitkár - Mucsi Imre - kezdte meg munkáját a minisztériumban, és értesüléseink szerint mindenek előtt több százezer forintért lecserélte az eddigi bútorzatot. A minisztérium sajtóosztályán nem tudtak a személycseréről, a telefonközpontos azonban minden további nélkül kapcsolta Mucsi helyettes államtitkár úr titkárságát.


LOCSMÁNDI ANDREA
Adófronton a helyzet fokozódik

Politikamentes, objektív adórendőrséget ígér Pelikán László, az egység leendő vezetője, aki lapunknak határozottan kijelentette: „engem eddig sem érdekeltek a pártállások, eztán sem fognak. Én nem tudok megváltozni.” Zara Lászlónak, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesülete elnökének nem is ezzel van gondja, hanem a törvénytervezet kidolgozatlanságával és előkészítetlenségével. A két szakember a sokat vitatott adórendőrség kapcsán nyilatkozott a Heteknek.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Hűtlen kezeléssel vádolják a papot

Előzetes letartóztatásban van egy Csongrád megyei ortodox pap, mert a rendőrség - felekezete bejelentése alapján - csalással vádolja. A paróchus több korlátolt felelősségű társaságot alapított, melyeken keresztül - a nyomozás állása szerint - mintegy 5o millió forint tisztességtelen jövedelemre tett szert. A férfit egyháza felfüggesztette hivatalából.


SEBESTYÉN ISTVÁN
Demszky együtt focizna Orbánnal

„Tiszteletben tartom Orbán Viktor miniszterelnök úr hobbiját, de inkább azt kérem tőle, hogy a BKV Előre csapatában, azaz velünk együtt futballozzon” - mondta Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, mikor bejelentette, hogy több mint 13o ezer aláírás gyűlt össze a 4-es metró mellett. Demszky egyébként karácsonyi ajándékként egy négyes számú BKV-mezt is küld a kormányfőnek.


SOMORJAI LÁSZLÓ
Média a polgármesterek vonzásában

Nemcsak Budapesten, hanem vidéki városokban is folyik a helyi média átalakítása. Székesfehérvárott már az előző ciklus idején, Debrecenben, Pakson, Sátoraljaújhelyen viszont csak az idei kormányváltás után indultak el a helycserék. Hajdú Károly, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke úgy nyilatkozott: sokhelyütt már előre megfenyegették a városi tévéseket, hogy „új korszak” jön.


BÁN KINGA
A kemény tél áldozatokat is szed

Becslések szerint országszerte mintegy ötvenen estek áldozatul a hideg télnek. Dr. Dorogi Gábor, az Országos Mentőszolgálat szolgálatvezető főorvosa lapunknak elmondta, a kemény telek minden évben okoznak több-kevesebb halálesetet. A hajléktalanok mellett az akut alkoholisták a legveszélyeztetettebbek, akik szintén gyakran töltik az éjszakát az utcán. Az alkoholtól elkábult embernek ugyanis nemcsak hogy csökken a veszélyérzete, de a megfagyással járó tünetek is később válnak számukra érzékelhetővé - az ital ugyanis belülről „fűti”.


Új műsorok az MTV-ben
Tovább a cikkhez >>>

MAGYARY FERENC
Folytatja munkáját az 56-os Intézet

A szakma értékeli az 56-os Intézet munkáját. Ezt mutatja az is, hogy már támogatási ajánlatok is érkeztek az intézet részére - mondta Rainer M. János, az intézmény megbízott igazgatója azon a rendezvényen, amelyen bemutatták évkönyvüket. Közölte, hogy az intézet nem szűnik meg, és mindent megtesznek azért, hogy az eredményes működéshez szükséges forrásokat megteremtsék.


Életmód

Ünnepi zsidó ételek
Tovább a cikkhez >>>

HEGEDŰS KATALIN
Formatervezés

Még pár nap, és itt a karácsony. Az előrelátóbbak már mindenki számára kitaláltak, megvettek minden ajándékot, és most újabb kérdés merül fel. Mibe, hogyan csomagolják? Míg egyeseknek ez a feladat teher és nyűg, másoknak öröm, mert ebben is az alkotás örömét találják meg.


SZŰCS EMESE
Ahol nem jut ajándékra...

Az ünnepek közeledtével egyre több társadalmi szerv dolgozik azon , hogy a lehetőségekhez képest minél több család és ezen belül minél több gyermek részére kerüljön valamilyen ajándék a fa alá, vagy ahol fára sem telik, az ünnepi asztal mellé. Statisztikák nem készültek arra vonatkozóan, hogy tavaly hány gyermek maradt ajándék nélkül, de az sejthető, hogy ennek a kényszerű nélkülözésnek leginkább a gazdasági stratégiából született gyermekek vannak kitéve, mármint azok, akiket a szüleik főként az utánuk járó jövedelmek miatt hoztak a világra.


KULIFAI GYULA
Fénnyel írt képek

A fotográfia több mint a látvány megörökítése: alkotás! Játék a fénnyel, színekkel, formákkal. Szinte minden ember megpróbálkozik vele, ám sokan gyorsan abba is hagyják. Úgy érzik, hiába minden igyekezet, a képek csak nem akarnak olyanra sikerülni, mint szeretnék. Pedig, ha odafigyelünk néhány apróságra, a fényképezés nagyon tartalmas, szórakoztató kikapcsolódást nyújthat.


Fókusz

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Háború Irak ellen

„Az eredmény egyértelmű, elkeserítő és mélyen felháborító” - így összegezte Clinton elnök televíziós beszédében az iraki fegyverzetellenőrzést végző bizottság vezetőjének, Richard Butlernek az ENSZ Biztonsági Tanácsa számára elkészített jelentését. A dokumentum megállapításai nyomán az elnök kiadta az utasítást a Sivatagi Róka fedőnevű amerikai-angol közös hadművelet megindítására. Az iraki diktátor tömegpusztító fegyverarzenáljának megsemmisítésére indított akció két táborra osztotta a világot: míg a nyugati államok többsége helyesli a határozott fellépést, a légicsapásokat elítélte Oroszország, Kína, Franciaország és az arab államok többsége mellett a Vatikán is.


NÉMETH SÁNDOR
A világosság és az élet ünnepe

A nyugati történelmi egyházak december végét jelölték ki Jézus születésének megünneplésére. Az ünnepnek bibliai szempontból ugyan nincs értéke, de magának a történelmi eseménynek, Jézus megszületésének világtörténelmi jelentősége páratlan. Az sem véletlen, hogy a különböző civilizációkat az élet és halál, a világosság és sötétség közötti konfliktus, változások különösen december végén foglalkoztatták leginkább, amikor a sötétség térhódítása a nappal ellenében megállt, és elkezdődött a fény fokozatos növekedése, a sötétség visszaszorulása.


Gazdaság

MUNKATÁRSUNKTÓL
A jelszó: www

A legtöbb internet-vállalkozás talán be sem vallott álma, hogy valamilyen eszköz révén az egyre jelentősebb méreteket öltő elektronikus kereskedelem vámszedőjévé válhasson. Ez az eszköz már létezik: hitelkártya a neve. A hitelkártya-kibocsátó cégek nemrég ébredtek rá arra, hogy a műanyag feltalálása után a legjobb dolog, ami üzletágukkal történhetett, az internet megszületése volt.


SZABÓ GERGELY
Fókuszban

Megérkezett Magyarországra a Ford Focus, a Ka, a Puma és a Cougar után már a negyedik jármű, amely az új formatervezési irányzat, a „New Edge” jegyében készült. Tetszik vagy sem, a fejek egy ideig garantáltan utána fognak fordulni az utcán. A legszebb képet talán hátulnézetből kapjuk a Focusról, ahol a tető íve a C-oszlopba integrált hátsó lámpatestekkel fejeződik be. A szokatlan elhelyezésnek köszönhetően ezek nemcsak hogy jobban láthatók, de az ütközési zónából is kikerültek, nem kis mértékben csökkentve ezáltal a várható javítási költségeket. Említésre méltók még a háromszög alakú első lámpatestek és a kerékdobok merész ívei. Mindent összevetve a Ford sokat kockáztatott a radikális formatervvel - de aki mer, az nyer.


DEBRECZENY RÉKA
Kiegyensúlyozott BUX

A nemzetközi állapotokhoz képest stabilan, 5800 fölött tartotta magát a héten a Budapesti Értéktőzsde hivatalos indexe, a BUX. A pénteki záróértékhez képest mindössze 0,19 százalékos csökkenést produkáló mutató csütörtökön 5804,73 ponton zárt. Csekély, maximum 1,5 százalékos ingadozás jellemezte a tőzsdét, ami a hazai és nemzetközi vegyes híreknek köszönhető. Míg pozitívan hatott a kedvezőbb inflációs adatok bejelentése és a Standard and Poor’s jobb magyaroroszági hitelbesorolása, addig a külföldi tőzsdék, azon belül is a New York-i vezető index több ízbeni jelentős esése folyamatos nyomást jelentett. (A DJIA hétfőn 125 pontos veszteséget könyvelt el, majd emelkedés után csütörtökön 32,7 pontot csökkent.) A csütörtöki magyarországi kivárást az iraki válság, a bizonytalanságot keltő háborús hangulat okozta.


RÓTH ISTVÁNNÉ
A Keler

Sorozatunkban a tőzsde szereplőit, valamint a tőzsdével kapcsolatos kifejezéseket, fogalmakat mutatjuk be. Ez alkalommal a Kelerről esik néhány szó.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Szelektált gyógyszeráremelés

Nem fogadták el a gyógyszergyártók az egészségügyi miniszter javaslatát, miszerint jövőre csak 3 százalékkal emelkedhetnének a vényköteles gyógyszerek termelői árai. Sőt, Gógl Árpád szerint az új gyógyszertámogatási rendszert csak a jövő év második felében vezetnék be. A gyártók reménykednek a további tárgyalások sikereiben. Januártól azonban a nem vényköteles gyógyszerek fogyasztói ára várhatóan 5-20 százalék között emelkedik - azaz a gyártók ezeken a szereken „dolgozzák le” az alacsony áremelést. A bejelentésre vásárlási láz tört ki: a patikákban tömegek készülnek felvásárlással a januári áremelésre.


KELEMEN ZSOLT
Tokenkártyával az Interneten

1998 szeptemberében a Procent Befektetési Rt. elindította „Procent On-line” nevű szolgáltatását. A felhasználók - hasonlóan a banki szolgáltatások nélkülözhetetlen eszközéhez, a bankkártyához - egy úgynevezett tokenkártyával és a személyazonosítási eszközök egyéb formáival léphetnek be nyilvános adatátviteli hálózatokba (pl. Internet). Fordulópontot jelent, hogy a hazánkban eddig nem túl elfogadott kereskedelmi csatorna éppen a banki szférában, pontosabban a brókercégek körében nyer egyre nagyobb bizalmat.


VARGA PÉTER
Szakképzési pénzek hét határon túl

Meghökkentő ötlettel állt elő az Oktatási Minisztérium (OM) az Országos Szakképzési Tanács (OSZT) legutóbbi ülésén. A magyarországi vállalkozók által a szakképzés gyakorlati oktatásának finanszírozására befizetett pénzekből (amelyek a Munkaerőpiaci Alap Szakképzési Alap részébe folynak be) a kormány közalapítványt hozott létre a határon túli magyar nemzeti közösségek, illetve a nyugati szórványmagyarság anyanyelvi és kulturális identitásának megőrzése céljából. A kormányzati oldal arról tájékoztatta az OSZT-t, hogy a kormány december elején 30 millió forinttal létrehozta A Határon Túli Magyar Oktatásért Apáczai Közalapítványt és kormányhatározatban az első évi működési költségekre 500 millió forintot ígért a Szakképzési Alapból.


Hatásos sztrájk
Tovább a cikkhez >>>

Túl a nehezén
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Soros támad a font ellen

Soros György amerikai üzletember spekulációs támadást indíthat a brit font ellen, ha Nagy-Britannia kívül marad az európai gazdasági és pénzügyi unión - írta a The Times című brit lap.


Háttér

SZOBOTA ZOLTÁN
Mindenki másképp csinálná

Továbbra sem csitultak a kedélyek Szegeden a Gutenberg Általános Iskola ügyében. A szülők nem akarják a gyermekeiket másik iskolába íratni, az önkormányzat azonban kész tények elé állította őket. Legalábbis ezt mondják az érintettek.


SZAKONYI DÁVID
Médiaideológiák

Orbán Viktor miniszterelnök a napokban felvetette, hogy a kormány vonjon össze több politikai napilapot. Elsősorban a Magyar Hírlap (MH) és a Napi Magyarország (NM) került terítékre. A Magyar Hírlap tulajdonosa, Jürg Marquard meghiúsította a kormány ezen tervét, nem adta el lapját. Az ugyancsak magántulajdonban lévő Napi Magyarország illetékese úgy tájékoztatta lapunkat, hogy velük még nem folytatott a kormány konkrét tárgyalásokat. Mint ismeretes, a kormányfő kijelentette, hogy a Magyar Nemzet (MN) azért marad önálló, mert ez az egyetlen politikai napilap, amely átvészelte a kommunista érát, ezért nemzeti örökségként kezelik. Lapideológiákról kérdeztük Ludvig Emilt, a Napi Magyarország vezetőszerkesztőjét, Kristóf Attilát, a Magyar Nemzet szerkesztőbizottságának elnökét és Karcagi Lászlót, a Népszabadság főszerkesztő-helyettesét s Lengyel Lászlót a Magyar Lapkiadók Egyesületének Elnökét


GADÓ GYÖRGY
Sötét felhők a nyilvánosság egén

A tízesztendős Nyilvánosság Klub december 12-én tartotta meg jubileumi és egyben tisztújító közgyűlését a Közgazdasági Egyetemen. A Klub - viszonylag kicsiny létszáma ellenére - a rendszerváltást előkészítő és mindmáig a morálisan-politikailag „karbantartó” civil szervezetek egyike, amely jelentős érdemeket szerzett a demokráciában nélkülözhetetlen nyilvánosság és sajtószabadság kivívásában, fenntartásában.


EPERJESI ILDIKÓ
Hajsza határok nélkül

Augusto Pinochet tábornok októberi londoni letartóztatása egy születőfélben lévő szuperhatalom, az Egyesült Európa törekvését is tükrözi, amellyel Brüsszel új jogrendet kíván bevezetni a nemzetközi életbe - írja elemzésében a moszkvai Kommerszant című hetilap, amely szerint az új rend motorjává egy megnyerő és ellenállhatatlannak tűnő spanyol vizsgálóbíró, az igazság bajnoka, Baltasar Garzón kezd válni. Garzón a volt chilei diktátor elleni eljárás sikerén felbuzdulva újabb politikai nagyágyúk után eredt: Silvio Berlusconi, volt olasz és Felipe Gondzales, egykori spanyol miniszterelnök ellen készül vádat emelni.


SZIKORA MÁRTON
Piszkos háború a csecsemők ellen

A svájci igazságszolgáltatás a héten Emilio Massera kiadatását kérte Argentínától, arra hivatkozva, hogy a volt admirális felelős egy svájci-chilei állampolgár eltűnéséért. Massera annak idején az argentin katonai junta második számú vezetője volt. Jelenleg házi őrizetben tartják a diktatúra idején, a „piszkos háborúként” emlegetett időszakban elkövetett megrázó gyermekrablási ügyek miatt, amelyeknek részletei csak most kezdenek napvilágot látni a sajtóban.


Külpolitika

BOHÁCS ZOLTÁN
Ki fizesse az EU számláját

Komolyabb érdemi döntés nélkül zárult az Európai Unió állam- és kormányfőinek legutóbbi bécsi csúcstalálkozója. Mint várható is volt, nem történt előrelépés az EU egyik legfontosabb stratégiai kérdésében, a költségvetési rendszer reformjában. Az amúgy sem egyszerű helyzetet a német külpolitika irányváltása csak tovább nehezítette. Feltehetően ennek volt a következménye, hogy a számunkra meghatározó jelentőségű keleti bővítés kérdése érdemben még a napirendre sem került föl.


Lebegy és Luzskov elnöki ambíciói

Két politikus látszik ma esélyesnek arra, hogy a betegeskedő orosz elnököt felváltsa a posztján, bár mindketten diplomatikusan csak annyit állítottak a Newsweek című amerikai hetilapnak adott interjújukban, hogy csak akkor jelöltetik magukat elnöknek, ha szükség lesz rájuk. Egyikük Jurij Luzskov moszkvai polgármester, aki a várost csillogó metropolisszá változtatta, a másik pedig Alekszandr Lebegy tábornok, az afgán háború hőse, Krasznojarszk kormányzója.


NAGYÍTÓ
Rendkívüli állapot Csecsenföldön

Egy héttel ezelőtt borzalmas képsorokkal sokkolták a nézőket a tévétársaságok. December 9-én minden oroszországi híradó a négy brutálisan legyilkolt külföldi túsz levágott fejével kezdődött. Másnap azonban már lekerült a sztori a címoldalakról - ahhoz túl sok gyilkosság történik Oroszországban, hogy ez több napon át szenzáció legyen. A közvélemény hamar napirendre tért az ügy felett: „ja, hát ezek a csecsenek, mit is várjon az ember egy effajta félbandita államtól”!


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Mennyire beteg a pápa

A Newsweek című amerikai hetilap legújabb kiadása csípős írást jelentetett meg II. János Pál egészségi állapotáról, melyben úgy véli, hogy a katolikus egyházfő rövidesen már írásait sem lesz képes felolvasni. Az amerikai lap cikkére válaszul az egyik legtekintélyesebb olasz lap, az Il Messaggero szenvedélyes hangvételű cikkben állt ki a pápa védelmében.


Vihart kavart Tudjman beszéde
Tovább a cikkhez >>>

Lezuhant egy thai repülőgép
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Netanjahu nem segített Clintonnak

„Törvényes jogok a palesztinoknak, biztonság Izraelnek” - ezzel az idézettel összegezhető Bill Clinton amerikai elnök közel-keleti ingadiplomáciájának üzenete. Az elnök igyekezett gesztusokat tenni mindkét oldal felé, ám az egyenlő partnerség elvét eltérően fogadták Gázában és Jeruzsálemben. A német Die Welt című hetilap értékelése szerint Clintont „a hagyományosan jó barátnak számító Izraelben soha nem látott hűvösséggel fogadták - a barátság ellenére - míg a palesztinok a wye-plantationi egyezmény patrónusának fölöttébb meleg fogadtatást biztosítottak.” Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy amennyiben a parlament nem támogatja a békefolyamattal kapcsolatos politikáját, és a ciszjordániai csapatkivonások elhalasztását, előrehozott választások kiírását fogja kezdeményezni.


BUSA VIOLA
Tovább szakad a Balkán

Az Irak elleni támadás árnyékában újra feszültté vált a balkáni helyzet is: az egyre élesebben jelentkező montenegrói függetlenségi törekvések mellett a héten az októberi megállapodás óta a legsúlyosabb fegyveres incidensekre került sor. Jugoszlávia és Albánia határán jugoszláv határőrök közel öt órás tűzpárbajt folytattak a Koszovói Felszabadítási Hadsereg egyenruháját viselő fegyveresekkel, akik megpróbálták átlépni a határt. A harc során több mint 30 albán életét vesztette. Még aznap este - feltehetőleg boszszúból - egy álarcos fegyveres berontott a nyugat koszovói szerb Pec városka Panda nevű kávézójába és automata fegyverből leadott lövéssorozattal megölt hat szerb vendéget. Az áldozatok életkora 15 és 25 év között volt.


BURIK GÉZA
Újabb írógyilkosság Teheránban

Egy száműzetésben élő iráni író azt állítja, hogy Iránban kézről kézre jár azoknak az értelmiségieknek a névsora, akiket el akarnak tenni láb alól. Faradzs Szárkuhi az eddig meggyilkolt öt értelmiségi halálát és másik három eltűnését a teheráni vezetés gyengeségének jeleként értelmezi. Az egyik iráni újság jelentése szerint az utóbbi hetekben történt politikai gyilkosságok hátterében azok a fundamentalista iszlám iráni körök állnak, melyek Khatami iráni elnök hatalmának gyengülését akarják ezekkel az akciókkal elérni.


Riport

BALOGH H. JÓZSEF
Húszgyermekes magyar milliomos

Magányos gyerek volt. Barátok nélkül. Édesapját agronómusként évente vezényelték egyik településről a másikba. Mikorra barátot szerzett volna a kék szemű, szőke hajú fiúcska, már költöztek is tova. Ernőnek volt testvére, de lány és tizenkét évvel idősebb. Akkor megfogadta, neki legalább tíz gyereke lesz, hogy ne unatkozzanak. Húsz lett: Edina, Andrea, Ernő, Zoltán, László, János, Krisztina, Anita, Lilla, Gábor (ikrek), Julianna, Zsuzsanna, Edit, Ferenc, Klára, Katalin, Ágnes, Ildikó, Hajnalka és Éva. Lukács Ernő, Fácánkert külterületi lakos nagygazda. Összesen l200 hektáron termel kukoricát és szóját. Boldog ember, mert irtózatosan gazdag.


TIHANYI PÉTER
Emberségből jeles

Glatz Ferenc történész, a zsűri elnöke szerint dr. Somody Imre azzal érdemelte ki az elismerést, hogy nemcsak a gazdasági életben bizonyult sikeresnek, hanem emberségből is jelesre vizsgázott. Pályáját a Chinoin Gyógyszergyárban kezdte 1981-ben. 1988-ban létrehozza a Pharmavit Rt.-t, 1996-ban az „Év Menedzserévé” választják. Közel 300 millió forintért Veresegyházán létrehoz egy egészségügyi központot. 1997-ben feleségével együtt 50 ezer dollárt ajánl fel a Bólyai Díj megteremtésére. Mostantól Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági tanácsadója.


Sport

MAGYARY FERENC
Menesztették Nyilasi Tibort

Bombariadó szakította félbe az FTC csütörtök délutáni egyesületi tanácsülését, amelynek célja elsősorban a Szívós István lemondása után megüresedett ügyvezető elnöki poszt betöltése volt. Az előzetes híresztelések alapján már az ülés legitimitása is kétséges volt, ugyanis a Csúcs-jelentés olyan jogi hiányosságokat tárt fel, amelyek kétségessé tették, hogy lehet-e most törvényes elnökválasztást tartani. Az ülés előtt már feszült volt a hangulat: az elnökjelöltek és a jelölőbizottság egyik tagja mellett telefonon életveszélyes fenyegetést kapott a klub egyik élő legendája, Dalnoki Jenő is.


SZOBOTA ZSUZSA
NOB vesztegetési botrány

Kínai olimpiai szakértők szerint Peking azért veszthette el a jogot a 2000-es olimpiai játékok megrendezését illetően, mert a helyszín kijelölési folyamata során igazságtalanul bántak velük. A BBC bangkogi sporttudósítója szerint Kína minden bizonnyal azt gondolja, hogy az olimpia megrendezéséért folytatott versenyben azért maradt alul, mert korrupció áldozata lett.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
NHL Gólhullás

A Dallas Stars Brett Hull és Joe Nieuwendyk remek teljesítményének, többek között 2-2 góljának köszönhetően győzte le hazai pályán 7-3-ra Hull korábbi csapatát, a St. Louis Bluest.


Labdarúgás Európai kupasorsolás

A spanyol Real Madrid labdarúgócsapata címvédőként az ukrán Dinamo Kijevvel csap össze a Bajnokok Ligája március 3-án és 17-én sorra kerülő negyeddöntőjében - számoltak be szerdán a hírügynökségek az európai kupák genfi sorsolásáról.


Legyőztük a hollandokat
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

MÁRER GYÖRGY
Úttörők New Yorkban

A New York-i magyarság életének szerves része a színház intézménye. Szinte záloga a magyar kultúra és a nemzeti hagyományok megőrzésének és fennmaradásának. Ne képzelje persze a kedves olvasó, hogy valamiféle neonfényes hirdetőtáblával ellátott, korszerű épületről van szó, ahol a színészek többezer dolláros heti gázsit vesznek fel. Amennyiben hasonló amerikai létesítménnyel akarnám összevetni, talán az off-off Broadway színház lenne a legtalálóbb, ám - sajna, de való - még az is hétszerte jobb körülmények között működik.


PETRŐCZ KATALIN
Egészségedre

Az a tiéd, amit megeszel - a régi mondás soha nem tűnt találóbbnak, mint a legújabb táplálkozással kapcsolatos felfedezések fényében. „Előttünk a jövő - fogalmaz még ennél is sarkítottabban dr. Mitchell Gaynor, a New York-i Strang Rákmegelőző Központ onkológusa - és a jövő az ételben van.” Más szóval minél többet sikerül megtudni a természetben megtalálható ételalapanyagok kémiai öszszetételéről, azaz a zöldség-, gyümölcs-, fűszer-, hús- és tejtermékfélékről, annál bizakodóbbá válnak a tudósok: úgy tűnik, segítségükkel fel lehet venni a harcot egészségünk megőrzése, sőt akár helyreállítása érdekében is.


SZEKERES LÁSZLÓ
Rómeó és a Sasok
Interjú Katus Tamással, Katus Attilával és Szentgyörgyi Rómeóval
Tovább a cikkhez >>>

SZOBOTA ISTVÁN
Lehet-e egy herceg mozihős

Lehet-e egy herceg mozihős? - teszi fel a kérdést olvasóinak a Time magazin december 14-i száma. Elkészült ugyanis és hamarosan bemutatásra kerül Egyiptom hercege címmel a Dream Works Studio legújabb alkotása, amely Mózes életét dolgozza fel rajzfilm formájában. A film producere Jeffrey Katzenberg, aki néhány éve hagyta ott a Disney stúdiót, és másik két producerrel (Steven Spielberg, David Geffen) megalapította a Dream Works-öt, több komoly szakembert is magával vitt az „álomműhelybe”. A jogi purparlé jelenleg is zajlik, mert a Disney elnöke úgy gondolja, hogy Katzenberg nem elég jó ahhoz, hogy a második legyen utána - fogalmaz a lap.


FITOS MARIANN, KEREKES A. LIZA
Karácsonyi forgatag

Már javában folyik az ünnepi készülődés. Az iskolákban az utolsó dolgozatokat írják, a főiskolákon, egyetemeken aláírásért szaladgálnak a hallgatók, a postásokat lefoglalják a képeslaphegyek, a háziasszonyok gondolatai pedig már a pontyvásár körül forognak.


PÁLFY GYULA
Felfedezőkörút az iskolában

Egy alig egyéves iskola életében fokozott várakozás előz meg minden új kezdeményezést, hiszen az alapítást követő időszakban dől el, miből lesz később folytatásra érdemes helyi hagyomány. Ezzel a várakozással született meg „a tematikus napok” rendezvénysorozat ötlete a tavaly óta működő budapesti Bornemisza Péter Gimnáziumban. S azért is, hogy a félév során egy rövid időszakra kissé kizökkenjen az iskola élete a megszokott kerékvágásból.


Programok
Tovább a cikkhez >>>

Színes

A betlehemi fényjelenség

Manapság általában elfogadott a híres csillagász és asztrológus, Kepler véleménye arról, hogy a betlehemi csillag egy természetes fényjelenség volt: kiszámolta, hogy Jézus születése táján valamikor a Jupiter és a Szaturnusz ún. együttállása (szoros egymás mellé, fedésbe kerülése) hozhatta létre az „új”, különösen fényes csillagot. Mivel ő asztrológusként a Jupitert a királyi hatalom, a Szaturnuszt pedig Izrael csillagának tartotta, nem volt nehéz szerinte rájönniük a keleti bölcseknek, hogy megszületett a zsidók királya - szól a tetszetős ötlet, amelyet azonban sokan vitatnak.


Megtalálták Jeruzsálem legrégibb zsinagógáját

Eilat Mazar, a jeruzsálemi Héber Egyetem tanára legújabb kutatásainak eredményei alapján sikerült azonosítani Jeruzsálem legrégibb zsinagógáját. A VII. századból fennmaradt épület maradványai az óvárosban találhatók.


Jeti bizonyítékok és feltevések
Tovább a cikkhez >>>

Ahogy a torkukon kifért
Tovább a cikkhez >>>

A vásárlás károsítja a férfiak egészségét
Tovább a cikkhez >>>

Fehérnemű-hadművelet
Tovább a cikkhez >>>

Jeges fürdő
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

PELLE JÁNOS
Egyetemi antiszemitizmus a két világháború között

A Jannus Pannonius Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán kifüggesztett antiszemita röplap, melyet a Hetek 1998. november 28-i száma közölt Pécsi Tibor cikkével együtt, vitathatatlanul figyelmet érdemel. Egy olyan tragikus emlékű huszadik századi hagyomány feléledését jelzi, amely a két világháború között nemcsak Magyarországon, de egész Közép- és Kelet- Európában hatott.


Üdvözlöm, kedves Szabó Ibolya Anna
Tovább a cikkhez >>>

Tisztelt Szerkesztőség
Kedves Szerkesztőség
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

KULCSÁR ÁRPÁD
Karácsony ünnepe

Ha valaki azt kérdezné, hogy az év számos ünnepe közül melyik az, amely a legszélesebb tömegeket képes megmozgatni, s amelyre az emberek messze a legtöbbet hajlandók költeni, a válasz kétségkívül a karácsony lenne. Széles körű elfogadottsággal rendelkezik, tekintélye szinte megkérdőjelezhetetlennek tűnik. Ha ez így van, akkor hogyan lehetséges, hogy a reformáció kori Angliában mégis eltörölték mint ünnepnapot, s egyszerű munkanappá nyilvánították? S épp azok a protestánsok, akik kortársaik közül a legbuzgóbban forgatták a Bibliát. Mert hisz sokak előtt máig úgy ismeretes a karácsony, mint Jézus születésnapjának ünnepe. S a kérdés innentől kezd érdekessé válni. Mert ha e nap nem Jézus születési dátuma, akkor vajon milyen ünnepet ülünk meg valójában?


SZŐLLŐSI TIBOR
Jézus valódi születésnapja

Amíg a korai egyházban a hívők az ember Jézus életművére és példaként követhető életére fordították figyelmüket, nem merült fel az igény a Megváltó születésnapjának megünneplésére. Mint esemény, a keresztényeket sokkal inkább a Messiás halála és feltámadása érdekelte, és az, hogy ezek folytán milyen személyes változást tapasztalhatnak meg az életükben, illetve milyen perspektívák nyíltak meg számukra a jövőre nézve. Ezt a gondolkodást jól demonstrálják Pál apostol szavai: „Azért mi ezentúl senkit sem ismerünk test szerint; sőt ha ismertük is Krisztust test szerint, de már többé nem ismerjük.” Láthatóan a testi születés napját is e kategóriába sorolták.


RUFF TIBOR
Hamis messiások a zsidó történelemben

Az elmúlt hetekben vallástörténeti rovatunk írásai számos aspektusból járták körül az Antikrisztus és a hamis messiások kérdését. Mostani számunkban, folytatva e sorozatot, a zsidó történelemben eddig fellépett többszáz hamis messiás közül mutatunk be néhányat. Háborúk, pusztulás, hitehagyás, csalódás: figyelemre méltó, hogy fellépésük mennyire nagy károkat okozott a történelemben.