Vissza a tartalomjegyzékhez

SZŰCS EMESE
Ahol nem jut ajándékra...

Az ünnepek közeledtével egyre több társadalmi szerv dolgozik azon , hogy a lehetőségekhez képest minél több család és ezen belül minél több gyermek részére kerüljön valamilyen ajándék a fa alá, vagy ahol fára sem telik, az ünnepi asztal mellé. Statisztikák nem készültek arra vonatkozóan, hogy tavaly hány gyermek maradt ajándék nélkül, de az sejthető, hogy ennek a kényszerű nélkülözésnek leginkább a gazdasági stratégiából született gyermekek vannak kitéve, mármint azok, akiket a szüleik főként az utánuk járó jövedelmek miatt hoztak a világra.

A családsegítő központok idén is pénzbeni juttatásokkal igyekeznek támogatni a többgyermekes és rászoruló családokat az ünnepeken való részvételben, de hogy ezek a pénzek valóban elérik-e a gyermekeket, azt nem áll módjukban ellenőrizni. A család- és ifjúságvédelmi intézetek elsősorban az állami gondozásban élő gyermekek részére tudnak gondoskodni ajándékokról. A Fehér Holló gyermekszálló például ebben az évben körülbelül százezer forintot tudott a karácsonyi ünnepekre elkölteni, amiben benne van az ünnepi menü is. Gyermekenként hozzávetőleg kétezer forint értékben vásároltak személyre szóló ajándékokat, ezek elsősorban ruhák, kabátok, sapkák, cipők - a játékok inkább a közös ajándékokat képezik.
A Fővárosi Polgármesteri Hivatal két éve létrehozott egy úgynevezett szociális depót, ahova többnyire nagyobb budapesti vállalatok juttatják el az adományaikat. Ikvai Szabó Imre a szociális depó koordinátora elmondta, hogy tavaly az ünnepek előtt mintegy hatvan millió forint értékben kaptak felajánlásokat, ezt nagyrészt húsz nagyvállalattól. Idén eddig huszonhárom millió forintnyi adomány érkezett, és a céljuk az , hogy az ünnepekig ez elérje a százmilliós nagyságrendet. A szervezet nem egyéni segélyeket lát el, hanem számos civil és karitatív szervezethez juttatják el a felajánlásokból származó segítséget. Igen széles a skálája annak, hogy mi minden folyik át a kezük alatt: szerepel ebben élelmiszer, háztartási cikk, vegyi áru, ruhanemű és természetesen édesség és játék is.
A juttatásaikból részesülők célzott köre elsősorban a nagycsaládosok, az idősek, a fogyatékosok, a betegek és a hajléktalanok. A fentiekből kiderül, hogy sok helyen nem természetes az ajándék az ünnepek alatt. Az adományokat minden polgármesteri hivatal családsegítő osztályán szívesen fogadják. Amennyiben módunkban áll segíteni, ha szerényen is, többek között így szerezhetünk a rászorulóknak kellemes ünnepeket.