Vissza a tartalomjegyzékhez

BÁN KINGA
A kemény tél áldozatokat is szed

Becslések szerint országszerte mintegy ötvenen estek áldozatul a hideg télnek. Dr. Dorogi Gábor, az Országos Mentőszolgálat szolgálatvezető főorvosa lapunknak elmondta, a kemény telek minden évben okoznak több-kevesebb halálesetet. A hajléktalanok mellett az akut alkoholisták a legveszélyeztetettebbek, akik szintén gyakran töltik az éjszakát az utcán. Az alkoholtól elkábult embernek ugyanis nemcsak hogy csökken a veszélyérzete, de a megfagyással járó tünetek is később válnak számukra érzékelhetővé - az ital ugyanis belülről „fűti”.

Emellett elég gyakori - főleg vidéken -, hogy szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő idősebb emberek azért esnek áldozatul a hidegnek, mert fizikailag képtelenek a lakásukat melegen tartani. Az alapbetegséghez ilyen módon hozzájáruló lehűlés együtt könnyen okozhatnak halált. A főorvos úr azt is elmondta, hogy az országban található minden kórházban van olyan részleg, amelyiknek az a feladata, hogy a kihűlt embereket szakszerű ellátásban részesítse. Ez vidéken általában a belgyógyászati osztály, Budapesten pedig a terület specialistája a Korányi Kórház.
A mentőszolgálathoz beérkezett bejelentések alapján elmondható, hogy a legtöbb megfagyott, illetve a fagyhalál küszöbén lévő embert a korán kelők - sok esetben „kutyasétáltatók” - találják meg. Dorogi doktor szerint éppen ezért hidegebb hajnalokban ajánlott nem sorsára hagyni az út szélén fekvő szerencsétleneket, hiszen nem lehet tudni, hogy mikor mentünk meg ezzel egy emberi életet.