Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Hűtlen kezeléssel vádolják a papot

Előzetes letartóztatásban van egy Csongrád megyei ortodox pap, mert a rendőrség - felekezete bejelentése alapján - csalással vádolja. A paróchus több korlátolt felelősségű társaságot alapított, melyeken keresztül - a nyomozás állása szerint - mintegy 5o millió forint tisztességtelen jövedelemre tett szert. A férfit egyháza felfüggesztette hivatalából.

H. Kristóf, a Magyar Ortodox Egyház szentesi paróchusa, mint a „Hellász” Kft. ügyvezetője, egyháza tudta nélkül saját nevére íratta a kezelésére bízott egyházi tulajdonban lévő ingatlanokat, majd azokat jelzáloggal megterhelve nagyobb összegű hitelt vett fel. Egy másik kft. vezetésében úgy érvényesítette tényleges befolyását, hogy a cég ügyvezetőjeként olyan személyt alkalmazott, aki csupán az általános iskola első négy osztályáig jutott. Az írni-olvasni nemigen tudó „igazgató” mitsem tudott az ügyeletekről. Több esetben előfordult, hogy a kft. nagyobb összegű megrendelését teljesítő szállító nem kapta meg az áru ellenértékét. Egy alkalommal például 4 millió forint körüli kárt okoztak így a szállítmányozónak.
A Magyar Ortodox Egyház illetékese lapunknak elmondta, hogy a visszaélésekre 1997. augusztusában derült fény. Ezt követően egyházfegyelmi eljárás indult, amely 1998. februárjáig elhúzódott. Miután „egyházjogi vonalon” rendezték a kérdést, a vizsgálat eredményét átadták a Csongrád megyei rendőrségnek. Az ortodox egyháznak Magyarországon hat paróchusa volt, míg a gyanúsítottat február elején fel nem függesztették papi hivatalából. Értesülései szerint
H. K. saját magának épített házat az eltulajdonított ingatlanok egyikén. A kéthavonta megjelenő belső egyházi lap, az Egyházi Krónika csak arról tájékoztatta a híveket, hogy az esperesség egyik paróchusa többé nem tölti be tisztét.
Az ortodox pap 1998. november 13-tól a Szegedi Városi Bíróság által elrendelt és a Csongrád Megyei Bíróság által jóváhagyott előzetes letartóztatásban van - erősítette meg információnkat dr. Kasza Ferenc, a bíróság munkatársa. Ügye jelenleg az úgynevezett nyomozati szakasznál tart, melyben különösen nagy kárt okozó csalás bűntettével és több rendbeli magánokirat-hamisítással gyanusítják.
Zélity László, a Szegedi Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztályának munkatársa elmondta: a H. K. vezetésével működő kft-k által okozott kár összértéke meghaladja az 50 millió forintot. 1998. november 10-én rendelték el a nyomozást hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt. A lefoglalt céges iratokat vizsgáló könyvszakértő véleménye újabb váratlan fordulatokkal szolgálhat az ügyben. Noha a gyanúk nagy része beigazolódott, az eset bonyolultságára való tekintettel a vádemelés még várat magára.