Vissza a tartalomjegyzékhez

PÉCSI TIBOR
Szakszervezeti balcsapott

Lapunk úgy tudja, hogy párbeszéd indult az eddig megosztott szakszervezeti tömörülések között egy közös és egységes fellépés érdekében. A Heteknek egy szakszervezeti vezető elmondta: ezt az együttműködést jövőre sikerülhet tető alá hozni, mert jelenleg a szakszervezetek tagsága nem annyira mozgósítható, de az új évben már a pénztárcájukon érzik a kisebb mértékű béremeléseket, ezért - remélik a szakszervezeti vezetők - jobban aktivizálhatók lesznek. Ezzel az állítással egybeesik, hogy a héten több szakszervezet és szakszervezeti tömörülés demonstrációt és tüntetést, illetve sztrájkot helyezett kilátásba 1999 első hónapjára, ha a kormány nem változtat eddigi politikáján.


Belügyis tüntetés. Az utca hangja    Fotó: Vörös Szilárd

A Pedagógusok Szakszervezete Országos Vezetősége nyilatkozatában egyenesen azt állítja, hogy a kormány megszegte ígéretét, mert a pedagógusok béremelése messze elmarad ezektől az ígéretektől, és nincs garancia a hosszú távú bérfelzárkóztatásra. Ezért az első negyedév során felmérik a tagság helyzetét és szándékát, s ennek alapján döntenek akciójukról.
Vadász János, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) elnöke pedig bejelentette: ha a kormány nem vonja vissza a Munka Törvénykönyve és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény részleges módosítására vonatkozó javaslatait, akkor tiltakozó akciókat szerveznek, méghozzá a jövő év elején.
A rendvédelmi dolgozók szakszervezetei már kedden az utcára vonultak. A Parlament előtt demonstrálók - mintegy háromszázan - petíciót nyújtottak át a miniszterelnök és a házelnök megbízottjának. A „tüntetésen” elhangzott: ragaszkodnak ahhoz is, hogy a kormány a szociális munkabéke megőrzése érdekében változtasson az érdekegyeztetés működésén. A Mozdonyvezetők Szakszervezete január első hetére jelentett be figyelmeztető sztrájkot. Igaz, az erőteljes érdekérvényesítési képességgel rendelkező mozdonyvezetők most „csak” a bérükért sztrájkolnak. Azonban köztudott, hogy e szakszervezetnek erős befolyása van az Autonóm Szakszervezetek Szövetségére.
Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elnöke lapunknak elmondta: egyelőre nincs öszszefogás a szövetségek között, jelenleg az álláspontok egyeztetése zajlik. Az tény: van készség a közös összefogásra. A kormány további lépéseire várnak, hogy vissza vagy tovább fejlesztik-e az érdekegyeztetést. Hozzátette: a sztrájkhajlandóságról az egyes szakszervezetekben zajlik a felmérés.
Nagy Imre, a Munkástanácsok alelnöke a Heteknek ugyancsak megerősítette, hogy kialakulóban van egy szakszervezeti összefogás. Mint hangsúlyozta: „a szakszervezetek mindegyike megpróbálkozott már azzal, hogy egyedül nyomást gyakoroljon a kormányra, ez senkinek sem sikerült, most mindenkinek fáj a feje. Ezért a szakszervezeti mozgalomban többen úgy látják, hogy eljött a közös fellépés ideje. Ez egyébként a rendszerváltás utáni szakszervezeti élet újdonsága lenne.”