Vissza a tartalomjegyzékhez


Kommandósok kezén a szerb tábornok

A boszniai Szerb Köztársaság állami és katonai vezetése a lehető legalacsonyabb szintre csökkenti kapcsolatait az SFOR-ral - jelentette be Nikola Poplasen boszniai szerb elnök, miután az SFOR amerikai katonái szerdán elfogták Radoszlav Krstics tábornokot, a boszniai szerb hadsereg ötödik hadtestének parancsnokát. Krstics tervezte meg az ENSZ védnöksége alá helyezett kelet-boszniai Srebrenica elleni hadműveletet, amelyet 1995-ben Radovan Karadzsics boszniai szerb elnök külön televíziós nyilatkozatban rendkívüli haditettként méltatott.


Radoszlav Krstics tábornok

Boszniai szerb rádióadók jelentése szerint Krsticset akkor fogták el, amikor kíséret nélküli szolgálati autójával Brcskóból Bijeljinába tartott. Szerb értesülések szerint az SFOR egyik ellenőrző pontjánál tartóztatták fel a tábornok gépkocsiját, amelyben rajta kívül csak a gépkocsivezető tartózkodott. A golyóálló mellényes, álarcos amerikai SFOR-katonák őrizetbe vették a tábornokot, akit egy várakozó helikopterrel azonnal Tuzlába, majd onnan Hágába szállítottak. A gépkocsivezetőt később szabadon engedték.
Az akció miatt Nikola Poplasen boszniai szerb elnök öszszehívta köztársasága Legfelsőbb Védelmi Tanácsát. A testület ülése után az elnök azzal vádolta meg az SFOR-t, hogy túllépte hatáskörét, „útonálló akciójával ki akarta provokálni a boszniai szerb vezetés és a fegyveres erők irracionális akcióit, hogy aztán azok miatt kedvezőtlen értékelést adjanak a közelgő madridi Bosznia-konferencián a boszniai Szerb Köztársaságban kialakult helyzetről”. Poplasen szerint az SFOR-ral kialakított kapcsolatok minimálisra csökkentése mindaddig érvényben marad, amíg a nemzetközi katonai erő nem a felhatalmazásának megfelelően tevékenykedik. (Hetek)