Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 49. szám, 1998. december 05

Belpolitika

PUPORKA LAJOS, ROMA SAJTÓKÖZPONT
Pert nyertek a roma gyerekek

Százezer forint fejenkénti kártérítés, perköltség, valamint utazási költség megfizetésére kötelezte a Nyíregyházi Városi Bíróság első fokon a tiszavasvári önkormányzatot a roma gyerekek külön ballagtatása miatt.


MAGYARY FERENC, SEREGI KÁROLY
Megvonnák a támogatást a pártgyanús kutatóintézetektől

Végveszélybe sodorhat két elismert tudományos intézetet a költségvetési vitában benyújtott fideszes módosító indítvány, amely a Politikatörténeti Intézet és az 56-os Intézet teljes támogatásának megvonását célozza. A Mádi László által beterjesztett javaslathoz később csatlakozott Csúcs László (FKgP), Font László (MDF) mellett Sasvári Szilárd, a parlament kulturális bizottságának fideszes elnöke is. A kérdést különösen pikánssá teszi, hogy a kormány által jóváhagyott költségvetési tervezetben még szerepel az intézetek működésére szánt 50, illetve 73 millió forint. Ezek szerint a kezdeményezés nem a Nemzeti Örökség Kulturális Minisztériumából indult.


MTI-HETEK
Zötykölődő metró

Lapunk értesülése szerint egy nagynevű cég - a Siemens - gyakorolt nyomást a kormányra a metró építésének megszüntetésére. Emiatt a 4-es metró ügyét 2000-ben újra tárgyalják. A kormány a 4-es metró kérdését nem tekinti végérvényesen lezártnak, a döntésben pusztán pénzügyi szempontok játszottak sorsdöntő szerepet - mondta újságíróknak a gazdasági miniszter. Chikán Attila kedden találkozott a főpolgármesterrel.


Ismét bíróság előtt az agrobankos Kovács

Újabb per kezdődött az Agrobank volt elnöke ellen: Kovács Mihály és két társa csempészés, adócsalás, közokirat-hamisítás és devizagazdálkodás megsértésének bűntette miatt állt a Pesti Központi Kerületi Bíróság elé.


SEBESTYÉN ISTVÁN
Az MTV a tönk szélén áll

„Ma az MTV helyzetét csődközeli állapotként lehetne jellemezni, amelynek oka a sokak által reklamált hatályos médiatörvény egyes rendelkezései mellett a két kereskedelmi televíziós csatorna sugárzásának megindulása, és feltehetőleg a televízió nem megfelelő gazdálkodása” - mondta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) sajtótájékoztatóján Révész T. Mihály, a társaság elnöke. Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy az ORTT által az MTV-nek nyújtott mintegy félmilliárdos segély csak enyhíteni tudja a jelenlegi problémát, de az igazi megoldás a médiatörvény módosításában rejlik.


HETEK-INFORMÁCIÓ
Kormánytanácsadó a dutyiban

Előzetes letartóztatásban van Deák Gábor, egy Fideszhez közelálló vállalkozó. Az üzletembert politikai körökben a Miniszterelnöki Hivatal orosz államadósság rendezésével kapcsolatos szaktanácsadójaként ismerik. A Gyorskocsi utcában fogva tartott férfit a Hetek értesülései szerint a nyomozók zsarolással, csalással és sikkasztással gyanúsítják.


HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Szakítják a MIÉP-et

Mint ismeretes, Szabó Lukács debreceni MIÉP-es képviselő levélben kérdőre vonta Csurka Istvánt a MIÉP frakció havi 3 millió forintos támogatásának sorsát illetőleg, amit Csurka saját személye iránti támadásként értékelt, és lépéseket tett Szabó pártból való kizárása érdekében.


Örökjáradék a történelmi egyházaknak
Tovább a cikkhez >>>

BÁN KINGA
Szomorú megemlékezés

December elseje az AIDS világnapja. Az első AIDS-es megbetegedéseket az 1980-as évek elején regisztrálták, a betegség elsősorban homoszexuálisok köreiben jelentkezett. Fő tünete a teljes immunhiányos állapot mellett a Kaposi-szarkóma addig ismeretlen és gyors lefutású változata volt. A vírust először 1984-ben sikerült laboratóriumi körülmények között elkülöníteni egy amerikai és egy francia csoportnak egymástól függetlenül. Végül humán immundeficienciát okozó vírusnak (HIV) nevezték el. A vírus a fertőzés utáni második, negyedik hét között kezd kimutathatóvá válni. A fertőzött ekkor még nem tud betegségéről, a vérében azonban ilyenkor található a legtöbb szabad vírus. A beteg ebben az időszakban a legfertőzőképesebb. Eztán jelennek meg a tünetek - láz, hányás, fejfájás, kiütések -, ezek azonban átmenetileg elmúlnak. Az akut fertőzési időszakot felváltja egy hosszú, akár tíz évig is tartó nyugalmi szakasz. Ebben a lappangó időszakban a szabad vírusállomány alacsony, a vírusok a nyirokcsomókban időzített bombákként koncentrálódnak. Ezután alakul ki az úgynevezett pre-AIDS-es állapot, amikor a fertőzött immunrendszere folyamatosan gyengül.


HAZAFI ZSOLT
A fiatalok egyedül akarnak focizni

Amióta focikedvelő miniszterelnöke van az országnak, egyre többen a futballból vett kifejezésekkel próbálják magyarázni a politika történéseit. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese így elemezte a T. Házban minap történteket lapunknak: egyelőre a játékszabályokat nem hágta át senki, ám megint más kérdés, hogy a légkör ettől függetlenül - amint az egy futballmeccsen is előfordulhat - paprikás. Egyszóval nem kell aggódni a magyar parlamenti demokráciáért. Halmai Gábor alkotmányjogász viszont úgy érvelt: a hatalomnak korlátai vannak, és az egyik korlátja az, hogy a kormányt a parlament ellenzéke ellenőrzi. Aki ezt nem veszi tudomásul, az gyerekes: mint amikor elfoglalják a grundot, s mindenki mást ki akarnak zavarni, hogy egyedül focizhassanak. Más szóval szerinte nincs minden rendben a magyar politikai kultúrával.


Életmód

MAKKI MARIE-ROSE
Világméretű küzdelem az AIDS Góliátjával

Az AIDS világméretű terjedése a harmadik világ országait sújtja a leginkább. Az ENSZ adatai szerint jelenleg 33 millió fertőzött embert tartanak nyilván a világon - három millióval többet, mint egy évvel ezelőtt. A betegek között egyre nagyobb a fiatalok aránya.


MÁTÉ JÓZSEF
Embervásár a keleti végeken

A fideszes fellegvárrá vált Debrecen a “bizonyítás” reményteli városaként éli ezeket a napokat. A hőn óhajtott változások első lépéseként az önkormányzati funkcionáriusok sorozatos leváltásán izgulhat. A szociális iroda vezetőjének, Farkas Attilának a menesztése különösen nagy port kavart, hiszen egyúttal hivatali visszaélés gyanújával eljárást is indítottak ellene. Arról is hírek terjengenek, hogy felszámolásra kerülnek az iroda által hosszú évek során felépített és országos szinten is iránymutatónak tartott foglalkoztatási programok. Ugyanakkor a debreceniek fülében még ott csengenek Kósa Lajos polgármester választási ígéretei a munkahelyvédelemről és a munkahelyteremtésről.


DORNAI ERIKA
A hatalom gyakorlása

Politikai közéletünkben gyakran használatosak a legkülönbözőbb fogalmak. Többek között a hatalomról, a hatalom természetéről vagy a hatalomgyakorlás módjáról vitatkoznak az illetékesek, s úgy tűnik, mondanivalójukat ilyenkor inkább egymásnak szánják, semmint az átlagműveltségű nézőknek, hallgatóknak. Az alábbi írás a helyes fogalomhasználatot és a megértést szeretné elősegíteni azáltal, hogy tisztázza e fogalmak elméleti jelentését.


Fókusz

HECHS LÁSZLÓ JERUZSÁLEM
Lehet-e Mr. Dana Internationallal táncolni

Lapunk múlt heti számában indítottunk vitát Karl Pfeifer írásával az Izraelt mostanában nyugtalanító belső vitákkal kapcsolatban. Bécsi tudósítónk a vitát azért kezdeményezte, mert egy korábbi tudósításunkban azt írtuk: „az izraeli társadalom baloldali fele már amúgy is értéket-értékét vesztett”.


SZIKORA MÁRTON
A kapitalizmus csődje

Soros György A kapitalizmus globális válsága című, megjelenés előtt álló új könyvének első fejezetében arra figyelmeztet, hogy a világ pénzügyi rendszere átfogó válság küszöbére érkezett. Kiút - ha egyáltalán van - csak nemzetközi méretű reformok bevezetésével képzelhető el - állítja Soros, aki szerint az ázsiai válság az elmúlt másfél évben modern pestisjárványként vonult végig a világon. A könyvből a londoni The Times című napilap közölt részleteket.


Gazdaság

HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Szemmel tartott jegybanki függetlenség
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

GKI: élénk növekedés

Az év első kilenc hónapjában tapasztalt élénk növekedés fennmarad, ám ezzel együtt romlik a gazdaság külső egyensúlya - prognosztizálja a Gazdaságkutató Rt. legfrissebb gazdasági előrejelzése.


Hálapénz-ellenes bizottság
Tovább a cikkhez >>>

SZÉCHEY NOÉMI
A Postabank milliárdjai

A Postabank konszolidációja során a kormány 152 milliárd forintos tőkeemelést akar végrehajtani. A hiány fedezésére még az idén 132 milliárd forintnyi hoszszú lejáratú államkötvényt bocsát ki a kincstár - közölte Járai Zsigmond pénzügyminiszter az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága előtt. A hiányzó 20 milliárdot az ÁPV Rt. utalja át a bank részére.


DEBRECZENY RÉKA
Pénzt vagy pénzt

Az IMF továbbra sem utal át újabb kölcsönrészleteket addig, amíg nem látja tisztán a jövő évi orosz költségvetést - derült ki Michel Camdessus-nek, az IMF vezérigazgatójának kétnapos moszkvai látogatása után. Primakov 8 milliárd dollár stabilizációs hitelt kér a Valutaalaptól, ami szerinte lehetővé tenné Oroszországnak adósságai folyamatos törlesztését, a termelés fellendítését és a reálszféra fejlesztését.


MUNKATÁRSUNKTÓL
A világ legnagyobb bankja

Az évtized pénzügyi hírének ígérkezik, hogy Németország legnagyobb bankja, a Deustche Bank AG 10,1 milliárd dollárért (2200 milliárd forint) megveszi az amerikai Bankers Trust befektetési bankcsoportot, és ezáltal a világ legnagyobb pénzintézete jön létre, erőskezű német vezetéssel. A történelem eddigi legnagyobb olyan bankfelvásárlása, amikor külföldi bank vesz meg egy amerikai pénzintézetet, könnyen nemzetközi bankfúziók sorát indíthatja el. A tranzakciót a két vállalat felügyelő tanácsa hétfőre virradóra hagyta jóvá.


A világ legnagyobb ipari fúziója

Az amerikai olajipar legnagyobbja, az (Európában Esso néven ismertté vált) Exxon 80 milliárd dollárért megvásárolja a második legnagyobb amerikai olajcéget, a Mobilt. Amennyiben az illetékes hatóságok is áldásukat adják az üzletre, ez lesz minden idők legnagyobb ipari cégösszeolvadása, melynek eredményeként a Royal Dutch-Shell-t maga mögé utasítva az Exxon-Mobil lesz a világ legnagyobb energiacége, és bevételeit tekintve a General Motors-t lekörözve, a világ legnagyobb vállalata.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Elmaradt korrekció

Az amerikai és a távol-keleti tőzsdék csökkenésének hatására a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX szerdához viszonyítva 2,14 százalékos eséssel 5465,43 ponton zárt csütörtökön. Ez mintegy 511 pontos, 8,6 százaléknak megfelelő esést jelent hétfőhöz képest.


RÓTH ISTVÁNNÉ
Származékos piac

Sorozatunkban tőzsdei fogalmak, kifejezések magyarázatával foglalkozunk. Ez esetben a származékos piacot mutatjuk be.


HETEK HÍRÖSSZEFOGLALÁS
Vegyes érzelmek

A csúszó leértékelés ütemét - a már bejelentett csökkenést követően - jövőre még egyszer mérsékli a kormány, várhatóan a nyár elején - mondta Járai Zsigmond pénzügyminiszter újságíróknak szerdán, a The Economist brit üzleti hetilap Budapesten megrendezett kétnapos konferenciájának szünetében. A brit szakemberek a miniszterelnök és a pénzügyminiszter beszámolóját a jelenlegi gazdasági helyzetről vegyes érzelmekkel fogadták.


SZŰCS EMESE
Nyugdíjpénztárak a csökkentett befizetésekről
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

HIV-vírussal oltotta be fiát
Tovább a cikkhez >>>

A sav bizonyít

Egy Belgiumban végzett tudományos vizsgálat bebizonyította, hogy Pándy Ágnes igazat mondott, amikor azt állította, hogy az apjával közösen meggyilkolt családtagjaik holttestét savban szétmaratták. A hat családtagja és nyolc idegen ember meggyilkolásával vádolt református segédlelkész ellen lánya vallomása az eddigi legfontosabb bizonyíték.


KARL PFEIFER BÉCS MTI
Pácban a trónörökös

Nem hajlandó lemondani Európa parlamenti mandátumáról Habsburg Károly, az utolsó magyar király, IV. Károly unokája. A 38 éves trónörökös ellen a vád az, hogy jótékony célú adományokat használt föl választási kampánya finanszírozásához, és köze van a korábban általa vezetett segélyszervezetben történt 15 millió schillinges sikkasztáshoz is. Bár az eset kipattanása után a kampánypénzeket visszautalták a gyermekalapítványnak, az összes ausztriai párt felszólította Karl Habsburgot, hogy adja vissza mandátumát.


VAGYIM ARISZTOV SZENTPÉTERVÁR
A maffia is felvette a kesztyűt

Oroszországban változatlanul a bűnözés elleni harc a fő beszédtéma. Folytatódik a Galina Sztaravojtovának, az Állami Duma pétervári képviselőjének, a demokratikus mozgalom egyik vezetőjének a meggyilkolásával kapcsolatos nyomozás. Komoly eredmény még nem született az ügyben, habár Szergej Sztyepasin belügyminiszter kezdettől fogva kijelentette, hogy e bűntett felderítése a jogvédő szervek „becsületbeli ügye”. A nyomozók azt remélik, hogy miután a kórházban már magához tért Ruszlan Linykov, Sztaravojtova sajtótitkára, aki a merénylet alatt súlyosan megsérült, sikerül megnyerni őt arra, hogy a bűntett koronatanúja legyen. Linykovot már ki is hallgatták, azonban a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nyomozói szerint a titkár „valamit elhallgat”.


BÁRÁNY PÉTER
Mint elefánt a porcelánboltban

Orbán Viktor miniszterelnök e heti kijelentésére - miszerint „ellenzék nélkül is működik a Ház” - bizonynyal a megbukott szlovák kormányfő, Vladimir Meciar is elismerően csettintene, de még maga Tudjman elnök is megveregetné fiatal politikus kollégája vállát.


SZLAZSÁNSZKY FERENC
Drága kövek

A világ legdrágább gyémántjait olyan nagy becsben tartják, hogy külön nevekkel látják el őket. A listaveztő Kohinoor a maga húsz gramm súlyával több mint kétszázmillió forintot ér, eszmei értéke pedig felbecsülhetetlen. A címben említett Vörös Kereszt és az SZKP XXVI. kongresszusa szintén egy-egy drágakő, az előbbi Oroszországból, az utóbbi Dél-Afrikából, a két vezető gyémánttermelő országból származik.


SZAKONYI DÁVID
Az iskola fele narkós vagy díler

Egy hétköznapi szakközépiskola és szakmunkásképző. Kopott épület a város szélén. Ide járt András, az a tizenhat éves siheder, akit a múlt hétvégén lőttek agyon. Egyet kapott a mellkasába, kettőt a fejébe - valószínűleg csak a biztonság kedvéért. Halálbiztos, profi gyilkosság messze, hallótávolságon kívül a Duna-parton. A tinédzser drogárus volt, s ezt a szülei is tudták, akik azzal „védekeznek”, hogy nem tudták megakadályozni fiukat. Ők úgy tudták, hogy András nem is drogozott, csak a pénzért csinálta azt, amit tett: adott-vett egy kis füvet. A 16 éves fiú már nem tud számot adni megingásáról.


Külpolitika

CSEREKLYEI MÁRTA
Meghiúsult iraki-román csencselés

Három titkosszolgálat sikeres együttműködése révén sikerült megakadályozni, hogy Irak egy állami ellenőrzés alatt álló román cégen keresztül rakétaprogramjának befejezéséhez szükséges műszereket vásároljon. A CNN amerikai hírtelevízió a Time magazinnal közösen készített riportjában azt állítja, hogy az „Aerofina” elnevezésű román repülőgép-ipari vállalat képviselői idén májusban Bukarestben titokban találkoztak egy magas rangú iraki küldöttséggel. A Hotel Capital különtermében tartott megbeszélést titkosügynökök rögzítették, ám a „Teáscsésze Hadművelet” fedőnevű akció dokumentumai - amelyek a CNN szerint egyértelmű bizonyítékot szolgáltattak Szaddám Huszein háborús szándékairól - mégsem kerülhettek az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé.


SCHMIDT BARNA
Vita az egységes európai adókról

Lassan, de annál fenyegetőbben gyülekeznek a viharfelhők az Európai Unió felett, közvetlenül a december 11- 12-i bécsi csúcs előtt - írja a Die Presse című osztrák konzervatív lap. A tagállamok pengeváltása nyilvánvalóvá tette az ellentéteket az egyes országok nemzeti, illetve közös érdekei között.


BUSA VIOLA
A Pinochet-dilemma

Jack Straw brit belügyminiszternek már csak néhány napja maradt hátra a döntésig: kiadja-e Pinochet tábornokot a spanyol kormány kérésére vagy sem. Az idős tábornokot október közepe óta kezelték London egyik kórházában, ahol egy hátműtéten esett át. Mint ismeretes, a madridi kormány november eleje óta követeli a tábornok kiadatását. Az orvosi szakvélemények szerint Pinochet nem szorul további orvosi kezelésre. Ezzel eloszlott Pinochet híveinek az a reménye, hogy Straw méltányosságot gyakorolhat, és az egykori diktátor idős korára, illetve egészségi állapotára hivatkozva esetleg megtagadja a kiadatást.


HETEK ÖSSZEÁLLÍTÁS
Tűz az árvaházban

Megfékezhetetlen tűz pusztított egy manilai árvaházban. A lángoknak legalább 28 kisgyermek esett áldozatul, és több gyermek sorsáról még mindig nincs biztos hír. A több évtizede álló lepusztult épületek olyan gyorsan kaptak lángra, hogy a kiérkező tűzoltóknak szinte már alig akadt dolga


NAGYÍTÓ
A távirányított ország

Mugabe elnök, Zimbabwe 74 éves vezetője hónapok óta kerüli országát. Az elmúlt héten Londonba érkezett, miután hosszabb időt töltött Kairóban, Rómában és Párizsban. A Daily Telegraph beszámolója szerint időközben Zimbabwe mind mélyebbre süllyed az ország történelmének legsúlyosabb gazdasági és politikai válságába.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Világkonferencia a zsidó kártalanításról

A héten megrendezett washingtoni nemzetközi Holocaust-konferencia résztvevői a nácik által elrabolt műkincsek sorsának rendezésére közös irányelveket dolgoztak ki. A több tízezer műtárgyon kívül szó esett a vagyonuktól megfosztott hitközségek, zsinagógák és egyházi iskolák kártalanításáról is. Magyarország és Csehország már bejelentette csatlakozását a megállapodásokhoz.


Kommandósok kezén a szerb tábornok

A boszniai Szerb Köztársaság állami és katonai vezetése a lehető legalacsonyabb szintre csökkenti kapcsolatait az SFOR-ral - jelentette be Nikola Poplasen boszniai szerb elnök, miután az SFOR amerikai katonái szerdán elfogták Radoszlav Krstics tábornokot, a boszniai szerb hadsereg ötödik hadtestének parancsnokát. Krstics tervezte meg az ENSZ védnöksége alá helyezett kelet-boszniai Srebrenica elleni hadműveletet, amelyet 1995-ben Radovan Karadzsics boszniai szerb elnök külön televíziós nyilatkozatban rendkívüli haditettként méltatott.


PÁTKAI MIHÁLY
Jeruzsálem nem Izrael fővárosa

Az ENSZ közgyűlése a héten hat határozatot fogadott el a palesztinok jogainak védelméről, amelyek közül az egyik az önrendelkezést irányozza elő. A nem kötelező érvényű határozatok egyebek között felszólítják Izraelt, hogy vonja ki csapatait a Gólán-fennsíkról. Egy további határozat törvénytelennek minősíti az izraeli parlament 1980-ban hozott és sokat vitatott döntését, amely kimondta, hogy „Jeruzsálem Izrael egy, örök és oszthatatlan fővárosa”. Az AFP jelentése szerint Washington a Jeruzsálemre vonatkozó határozattal kapcsolatos szavazásnál tartózkodott, miután véleménye szerint a város jövőbeli jogállásáról a két fél közötti tárgyalásokon kell megállapodni.


Riport

TIHANYI PÉTER
Bűn, bűnhődés és a kegyelem
Beszélgetés Szabó András nyugalmazott alkotmánybíróval

Dr. Szabó András nyugállományú alkotmánybíró, a büntetőjog nemzetközileg is elismert szaktekintélye. Egyetemi tanár, 1997-től a Magyar Tudományos Akadémia tagja. 1998 februárjában munkásságáért megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrendjét.


Sport

Oroszok haza, magyarok utaznak a vb-re

Salgótarjánban 1500 néző előtt Magyarország kosárlabdacsapata hatalmas meglepetésre, minimális különbséggel, 60-59-re legyőzte a világbajnoki ezüstérmes Oroszországot. Ennek köszönhetően Mészáros Lajos legénysége ott lehet a franciaországi világbajnokságon.


Lewis Holyfield szópárbaj

Megvívta első párbaját - egyelőre legalábbis szóban - az 1999. március 13-ai nehézsúlyú címegyesítő mérkőzés előtt a brit Lennox Lewis, a Boksz Világtanács (WBC) bajnoka, valamint az amerikai Evander Holyfield, a Boksz Világszövetség (WBA) és a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF) világbajnoki címvédője.


Ereje teljében
Tovább a cikkhez >>>

Alpesi sí világkupa-verseny
Tovább a cikkhez >>>

Csollány Szilveszter aranyérmes
Tovább a cikkhez >>>

TIHANYI PÉTER
Éremáradat
Beszélgetés Kolonics György tizenkétszeres kenu-világbajnokkal
Tovább a cikkhez >>>

SASS SZILVESZTER
Vidéki csapatok előretörése

Lezárult a magyar Professzionális Labdarúgó Liga őszi szezonja. Habár a válogatott nemzetközi szereplése némi optimizmusra adhat okot, ez a felemelkedés nem érintette a bajnokság színvonalát, amely az idén sem volt jobb, mint tavaly. Sőt egy kicsit talán még silányabb is.


Hogyan tovább Fradika
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Sötét a helyzet
Tovább a cikkhez >>>

Csonkító műtét helyett
Tovább a cikkhez >>>

PETRŐCZ KATALIN
Abától Zsüliettig

Abától Zsüliettig nem is olyan hoszszú az út, mint mondjuk Antaltól Vivienig. Akit ugyanis ma Antalnak hívnak, nyugodtan hozzáteheti: bácsi, ugyanis nagy a valószínűsége, hogy nagyjából harminc évvel ezelőtt jött világra. A Vivienek, Biankák, Dávidok és Dánielek ezzel szemben még nagyrészt az iskolapadot nyomják. Ilyen a korszellem: a nevünk is árulkodik a korunkról.


MÓD JULIANNA
Az angolszászok konyhája

A táplálkozási szokások a nemzeti és társadalmi hagyományok alapján alakulnak ki. A hagyományos konyhaművészet világszerte egyre inkább háttérbe szorul, a félkész, illetve fagyasztott termékek megjelenésével a háziasszonyoknak egyre kevesebb időt kell a konyhában eltölteni. Ezzel egy időben feléledt a változatosság utáni vágy, ami széles kapukat nyit az étkezésben. A magyar háztartások is egyre nyitottabbá váltak az utóbbi évtizedben, az élelmiszerválaszték bővülése pedig lehetővé teszi, hogy a konyha világában is nemzetközi utazásokat tegyünk.


SZOBOTA ZOLTÁN
Jön a Mikulás

A Mikulást mindenki szereti. Az is várja, aki tudja, hogy van, és az is, aki tudja, hogy nincs. Általában november 28-ig senkit sem érdekel, viszont december 6-án este minden családban személyesen kell, hogy megjelenjen (természetesen az igazi).


Színes

Kilakoltatott teknős
Tovább a cikkhez >>>

Télapó-túltengés
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Aki nem ír arabusul...
Tovább a cikkhez >>>

Az utolsó párbaj
Tovább a cikkhez >>>

Pénzégetés mentette meg az életüket
Tovább a cikkhez >>>

Spanyol részvétel zsidó műkincsek csempészetében
Tovább a cikkhez >>>

Jó a nagyi a konyhában
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

GRÜLL TIBOR
Kortársunk, az Antikrisztus

A fenti címmel vezeti be Bernard McGinn Antikrisztus című munkájának utolsó fejezetét. A szerző szerint a „második évezred utolsó félszázadában az Antikrisztus hanyatlásának lehetünk tanúi.” A legenda mindinkább veszített dinamizmusából - állítja McGinn -, s már csak bizonyos szűk, ámde befolyásos protestáns körök (fundamentalisták) és bizonyos irodalmi művek éltetik tovább alakját. Ezt az állítást aligha látszik alátámasztani az a tény, hogy a számítógépes világhálózat egyik keresőprogramjában az antichrist szó begépelése után több mint hatvanezer ezzel a témával foglalkozó weboldal ugrik elő néhány másodpercen belül. Ezek között az Antikrisztus-kérdéssel foglalkozó szövegek között pedig nemcsak úgynevezett „fundamentalista” (a Bibliát Isten kinyilatkoztatott beszédének elfogadó) egyházak, hanem a hagyományosan vett „történelmi” felekezetek által írottak is szép számmal akadnak.