Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Elmaradt korrekció

Az amerikai és a távol-keleti tőzsdék csökkenésének hatására a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX szerdához viszonyítva 2,14 százalékos eséssel 5465,43 ponton zárt csütörtökön. Ez mintegy 511 pontos, 8,6 százaléknak megfelelő esést jelent hétfőhöz képest.

A brókerek a részvényárak további csökkenésére számítanak: bár a decembert általában bevásárlás jellemzi, ennek ellenére nem tapasztalható a külföldiek részéről vételi érdeklődés, s inkább eladások várhatók. Bor Gabriella, az IE-New York Broker elemzője szerint a befektetők aggodalmainak középpontjában az alacsony olajár és a vállalatok ez évre előrejelzett profitjának csökkenése áll .
Bár az eurozóna országainak koordinált kamatcsökkentésének hatására jobbára növekedtek az európai tőzsdék, a nemzetközi trendet általában mindig túlreagáló budapesti tőzsde ezúttal nem követte a nemzetközi tőzsdék pozitív korrekcióját. Mindez amellett történt, hogy a világpiaci negatív trend hatására kedden a BÉT árai csökkentek a leginkább a világon.
A részvénypiaci szakértők szerdán egyébként egyhangúlag az árak emelkedésére, de legalábbis stagnálására számítottak, ennek ellenére csütörtökön mindegyik vezető részvény veszített értékéből. A legstabilabbnak mutatkozó MOL 0,9 százalékos eséssel 4815 forinton, a Matáv 2,6 százalékos csökkenés mellett 1115 forinton zárt. A TVK 2680 forinton, míg a Richter 7780 forinton fejezte be a kereskedést, az előbbi 1,8 százalékos, az utóbbi 1,3 százalékos csökkenés mellett. Leggyengébben a 3,1 százalékkal 8550 forintig jutó OTP szerepelt. A határidős index-piacon az idei decemberi határidő 122,5 pontos leértékelődés mellett 5480 pontig csökkent, míg a jövő decemberi termin csak 50 ponttal, 6340 pontig esett. Az árfolya-moknak az elmúlt napok korrekciója előtti szintre való felküzdése szakértők szerint több napot vesz majd igénybe.