Vissza a tartalomjegyzékhez

MAKKI MARIE-ROSE
Világméretű küzdelem az AIDS Góliátjával

Az AIDS világméretű terjedése a harmadik világ országait sújtja a leginkább. Az ENSZ adatai szerint jelenleg 33 millió fertőzött embert tartanak nyilván a világon - három millióval többet, mint egy évvel ezelőtt. A betegek között egyre nagyobb a fiatalok aránya.

Tizenegyedik alkalommal került sor az AIDS-ellenes küzdelem világnapjára december elsején. Ezen a napon szerte a világon felvonulások százain hívták fel a figyelmet az AIDS veszélyére, valamint a monogám életmód, illetve a megfelelő védekezés szükségességére. Köztudott, hogy a kór leginkább a partnerüket gyakran váltogatókat - különösen a homoszexuálisokat és a prostituáltakat - , valamint az „intravénás” drogosokat súlytja, de nincsenek biztonságban a vérkészítményekkel kezelt betegek sem. Idén az ENSZ által meghirdetett célkitűzés a fiatalok széleskörű mozgósítása volt az AIDS elleni harcra, tekintettel arra, hogy a 15-25 éves korosztály aránya a fertőzöttek körében világszerte drasztikusan emelkedik. Tavaly közel hatmillió ember fertőződött meg a HIV-vírussal, amely elpusztítja az immunrendszert, s teljesen védtelenné teszi a szervezetet a fertőző vagy daganatos betegségekkel szemben. Az új esetek felét 24 évesnél fiatalabbaknál regisztrálták - tehát valószínűleg a gyermekek vannak a legnagyobb veszélyben. Világméretű gondot jelent az is, hogy egyre több gyermek válik árvává a járvány következtében.
A gazdaságilag elmaradott országokban nincs pénz a lakosság elemi higiéniás körülményeinek biztosítására, megfelelő felvilágosító kampányokra vagy a méregdrága kezelésekre. A beteg megmentéséhez a fertőzés korai stádiumban való felismerése azért szükséges, mert ekkor lehet a vírus pusztítását a szervezetben a legalacsonyabb szinten tartani. Az ehhez szükséges kombinált kezelés igen költséges, egy AIDS-beteg évi ellátása közel 14 ezer dollárba kerül, ezt jobbára csak a fejlett országok engedhetik meg maguknak. A leginkább veszélyeztetett területnek számít Délkelet-Ázsia, illetve Dél-Afrika. Dél-Afrikában jelenleg 3,2 millió HIV-pozitív ember él, és itt a leggyorsabb a járvány terjedése: ez naponta 1500 új fertőzöttet jelent, ráadásul a többség még nem is tudja, hogy vírushordozó. Miként az apartheid rezsimnek, úgy az AIDS-nek is a fekete nők és gyermekeik a legszenvedőbb alanyai. A dél-afrikai társadalom még mindig erősen patriarchális; ha egy nőről kiderül, hogy fertőzött, gyermekeivel együtt az utcára kerül. Nagy gondot jelent a fertőzötten születettek számának tömegessé válása, ezek a gyerekek vagy árvák, vagy elhagyták őket a szüleik, és nincs elég intézmény a befogadásukra. A betegellátási rendszer igen kezdetleges, a kórházak inkább nyomorúságos menekültszállókra emlékeztetnek, az AIDS-esekről lemond a társadalom. Nemcsak a fizikai körülmények elmaradottak, hanem az emberek mentalitása is középkori, s ezért különösen érthetetlen, hogy a felvilágosító tevékenység leginkább angolul zajlik, nem pedig az érintett rétegek nyelvén. A betegség nem a jómódú - többnyire fehér - lakosságot tizedeli, többen ezzel magyarázzák a politikai vezetés közömbösségét. Nelson Mandela kormánya ugyanis - hónapokkal ezelőtt tett ígéretével szemben - bejelentette, hogy nincs pénz a járvány megfékezését szolgáló („AZT”) kezelésekre. Ezzel csaknem egy időben viszont közölte, hogy 26 milliárd frank értékben fegyvereket vásárol. Figyelembe véve azt a tényt, hogy az országot jelenleg semmilyen katonai veszély nem fenyegeti, az AIDS-invázió viszont annál inkább, sokak számára érthetetlen a kormány magatartása.
Nemcsak a pénzhiány akadályozhatja egy társadalomban a felvilágosító-megelőző munkát, hanem a prűd szemlélet is. Jó példa erre Oroszország, ahol az AIDS-ellenes kampányokra jutna ugyan pénz, de a biztonságos szexet hirdető plakátokat és tv-reklámokat az orosz társadalom nagy része felháborodottan fogadta, így ezek a kampányok egyelőre szünetelnek. A baj csak az, hogy a társadalom - szexuális életmódját tekintve - nem ennyire erkölcsös. Oroszhonban jelenleg 10 ezer 283 fertőzött van nyilvántartva, de az ezredfordulóra előreláthatóan ez a szám megtízszereződik.
A fejlett világ különböző régióiban egyébként nem gyorsult fel a járvány terjedésének üteme, de a felvilágosító tevékenység ezekben az országokban sem mindenhol megfelelő. Az AIDS elleni küzdelem területén az Egyesült Államok élenjáró nemzetnek számít. Az amerikai elnök kedden 10 millió dolláros külön adomány folyósítását jelentette be azoknak a zömmel afrikai országoknak a javára, ahol a pusztító betegség következtében rengeteg árva gyermekről kell gondoskodni. Az USA kormányzata 30 százalékkal növeli az AIDS-vírus megakadályozását célzó tudományos kutatások támogatását. Az 1999-es amerikai költségvetés 200 millió dollárra emelte az AIDS elleni oltóanyag kifejlesztésére szánt anyagi segítséget, és további 164 milliót fog költeni megelőzésre, illetve gyógyításra.