Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Szakítják a MIÉP-et

Mint ismeretes, Szabó Lukács debreceni MIÉP-es képviselő levélben kérdőre vonta Csurka Istvánt a MIÉP frakció havi 3 millió forintos támogatásának sorsát illetőleg, amit Csurka saját személye iránti támadásként értékelt, és lépéseket tett Szabó pártból való kizárása érdekében.


Csurka István, a MIÉP elnöke. Megtorolja a kérdéseket    Fotó: MTI

A Magyar Igazság és Élet Pártjának országgyűlési képviselőcsoportja azonban nem szavazta meg Csurka István pártelnök javaslatát Szabó Lukács képviselő kizárására. Csurka ezután rendkívüli frakcióülést hívott össze, majd Győri Béla, a párt szóvivője bejelentette, hogy a párt szombaton tartandó országos gyűlését kérik fel Szabó Lukács párttagságának megvizsgálására. Szabó Lukács az ülés után a sajtóval azt közölte: a délelőtti megbeszélés után a mellette kiálló képviselőkkel egyesével elbeszélgettek a kizárást támogatók, és ennek következtében négyen megváltoztatták véleményüket. „Gyakorlatilag, bár ezt így nem mondták ki, kizártak, ha még ez jogilag ma nem is hatályos” - mondta.
A Magyar Igazság és Élet Pártja hétfői rendkívüli frakcióülésén két képviselő „felkínálta távozását” - erősítették meg kedden MIÉP-es politikusok. Cseh Sándor és Kapronczi Mihály nem kívánta megszavazni Szabó Lukács kizárását a frakcióból. A megbeszélésen emiatt kibontakozott vita során tették ezt a kijelentésüket. E két honatya távozása esetén nem adná vissza a pártnak mandátumát.
„Szabó Lukács »alaptalan, értelmetlen« kérdéseket tett fel a párt és a frakció működéséről, amelyek azonban alkalmasak arra, hogy engem és élettársamat gyanúsítgatásokkal illessenek” - hangoztatta szokásos szerdai sajtótájékoztatóján Csurka István, a MIÉP elnöke. A politikus közölte: az Állami Számvevőszék eddig minden évben példásnak találta a párt gazdálkodását.
A MIÉP abszolút nyugodtan készül hétvégi országos gyűlésére, „ott fogunk választ adni a párttal kapcsolatos kérdésekre” - mondta. Az alapszabályban foglalt rendet senki nem veszélyezteti - közölte Csurka István, aki szerint a tagság óriási többsége az eddigi politika folytatása mellett foglal állást, visszautasítva az „első belülről indított komoly támadást”. A pártelnök úgy fogalmazott: Szabó Lukács sorsa az országos gyűlésen dől el. A MIÉP elnökválasztásával kapcsolatban Csurka kijelentette: „Az már lejátszott meccs. Nem újraválasztásom, hanem az eddigi munkánk irányának megtartása a célom.”