Vissza a tartalomjegyzékhez

SZIKORA MÁRTON
Elnapolták a háborút

Szaddám Huszein iraki diktátor ismét a végletekig elment a Nyugat kihívásában, és tizenöt perccel a legvégsőnek tekintett ultimátum lejárta előtt visszakozott. Huszein az ENSZ-hez eljuttatott nyilatkozatában elfogadta a feltétel nélküli együttműködést a fegyverzet-ellenőrzést végző szakemberekkel, akiknek első csoportja két hét kényszerszünet után visszaérkezett az iraki fővárosba. Bagdadnak nem sok választása maradt, hiszen Oroszország, Franciaország, Kína és több arab ország, Irak eddigi legkitartóbb patrónusai is elfordultak Szaddám Huszeintől.

„Az Irak elleni koalíció először fog lőni, és csak utána tárgyalni” - közölte egy magas rangú amerikai katonatiszt. A katonai csapás elsőszámú szorgalmazói, az USA és a hozzá legközelebb álló szövetséges Nagy-Britannia, minden lehetséges eszközt igénybe vesznek az új Öböl-válság rendezésére. Tony Blair brit miniszterelnök szerint a katonai elrettentés mellett Szaddám rendszerének megdöntése érdekében támogatni kívánják az iraki ellenzéket is. „Számba vesszük azokat a lehetőségeket is, amellyel az ellenzéket segíthetjük, hogy így próbáljuk meg eltávolítani Szaddám Huszeint a pozíciójából” - mondta Blair a brit parlament alsóházában, aki szerint most sokkal nagyobb a nemzetközi összefogás az iraki diktátor ellen, mint eddig valaha. Az akció leállítása egyébként egyáltalán nem volt népszerű az amerikai politikai vezetés köreiben, és azt mind William Cohen védelmi miniszter, mind pedig Albright külügyminiszter ellenezte. Az angolszász szövetség figyelmeztetett, hogy az ellenőrök munkájának akadályozása esetén gyors, bejelentés nélküli katonai lépésre kell számítani. „Azt hiszem, mindenki megértette, hogy ez volt Szaddám utolsó lehetősége, és nem lesz több csiki-csuki játék és bújócskázás” - mondta az amerikai védelmi miniszter.
A fegyverzet-ellenőrző bizottság által követelt egyik legfontosabb dokumentum Irak kémiai és biológiai fegyverek szállítására is alkalmas tölteteinek listája. Az irakiak belementek ugyan az iratok másolatainak átadásába, de ragaszkodtak bizonyos részek visszatartásához. Ez a verzió azonban teljesen elfogadhatatlan volt Richard Butler, az ENSZ-különbizottság ausztrál vezetője számára, aki az eredeti vagy a dokumentummásolat teljes egészét követeli. Az ENSZ azt reméli a dokumentumtól, amelyet Bagdadnak most feltételek nélkül át kell adnia, hogy az fényt vet az iraki vegyifegyver-arzenálra, amelynek a nyomait július 18-án fedezték fel egy iraki légibázis vizsgálata során.
(Az iraki gazdaság helyzetéről szóló cikkünk a 12. oldalon)