Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 47. szám, 1998. november 21

Belpolitika

Borossból is lehet elnök
Tovább a cikkhez >>>

SZOBOTA ISTVÁN
Tragédia nélküli katasztrófahelyzet Zalában

1998. november 14-ről 15-re virradó éjszaka Zala megyében a nagylengyeli kőolajmező 282/A jelzésű kútja az egyik karbantartási munkafázis közben meghibásodott. Az iszonyatos erővel felszínre törő széndioxid folyamatosan töltötte be a talajközeli légteret és a nyílás környékén mindent csontkeménységűre fagyasztott. Először a kitörésgátló csapat menekült el a helyszínről, majd riasztásukra a környék három falujából a lakosságot is kitelepítették.


SOMORJAI LÁSZLÓ
Pécsi újítás: iskolarendőr

Rendőrök társadalmi munkában segítik a diákokat Pécs hat általános iskolájában. A helyi rendőrkapitányság által kísérleti jelleggel elindított Pécsikék elnevezésű program a bűnmegelőzéshez és a balesetmentes közlekedéshez nyújt támogatást.


HETEK
Vörös Győző tovább kutat

„Nem törődöm a velem kapcsolatban felmerült megjegyzésekkel, folytatom a kutatásokat, mintha mi sem történt volna” - jelentette ki Vörös Győző egyiptológus Békéscsabán, ahol „Templom Théba koronája fölött” címmel megjelent könyvét dedikálta az olvasóknak.


Etikát választhatnak hitoktatás helyett
Tovább a cikkhez >>>

Sefteltek és lebuktak
Tovább a cikkhez >>>

SZEGEDI TUDÓSÍTÓNKTÓL
Megszűnt a környezeti kárveszély
Tovább a cikkhez >>>

SZOBOTA ISTVÁN
Isten, haza és a Torgyán-család

Az ellenzék továbbra is bírálja a kormány kinevezési gyakorlatát. Erre most az ad okot, hogy Torgyán József agrárminiszter két közeli hozzátartozóját is kinevezték felelős beosztásokban egyes állami cégeknél. Kissé cinikusan jegyezték meg némelyek, hogy a „kisgazdaháromság”: Isten, haza, Torgyán-család. Borókai Gábor kormányszóvivő a kabinet ülése után a Rádió Krónikának elmondta: lesz következménye a történteknek.


LOCSMÁNDI ANDREA
Osztályozott egyházak

Új fogalmakkal és kategóriákkal ismerkednek a hazai egyházpolitika szereplői és a vallásos emberek: történelmi egyházak, történelmi kisegyházak, vallásfelekezetek, egyéb egyházak. Mindezeket Semjén Zsolt egyházügyi államtitkár „dobta be” a közelmúltban a köztudatba. A változtatáshoz kétharmados parlamenti többségre volna szükség, az ellenzék - az MSZP és az SZDSZ - azonban erőteljesen elutasítja a javaslatot, ezért kétséges, hogy a kormánykoalíció keresztül tudja-e vinni tervét a törvényhozáson.


HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Megoldásra vár az abortuszkérdés

Az Alkotmánybíróság ítéletet hirdetett az abortusztörvény alkotmányosságának kérdésében. Mint ismeretes, a tizenegy tagú testület azokat az indítványokat tárgyalta az ügyben, amelyek az 1992-ben elfogadott magzatvédelmi törvény alkotmányosságát kérdőjelezték meg. A határozat szerint nem alkotmányellenes, ha a törvény az állapotos nő súlyos válsághelyzete esetén lehetővé teszi a terhességmegszakítást. Viszont a súlyos válsághelyzet fogalmát a törvényhozásnak 2000. június 30-ig tisztáznia és pontosítania kell, mivel az erről szóló törvényi rendelkezés alkotmányellenesnek bizonyult.


Életmód

MÁRER GYÖRGY
Kulturális nagyhatalom

New York sokak szerint a világ kulturális fővárosa. Itt megjelenni hazai művészeink számára komoly megtiszteltetést, ám egyúttal komoly megmérettettést is jelent, hiszen a városban és környékén például nem kevesebb mint 450 ezer képzőművész él. A magyar kulturális élet megfelelő színvonalú bemutatkozásához nagy mértékben járulnak hozzá a helybeli magyar főkonzulátus rendezvényei. Erről, valamint a kultúrmetropolisz hétköznapjairól faggattuk Földvári Gábor helyettes főkonzult.


FITOS MARIANN
A jövő záloga a magasan kvalifikált munkaerő

Első kézből értesülhettek fontos törvényjavaslatokról azok az óvónők, akik részt vettek a múlt hét végén a VI. Országos Szakmai Módszertani konferencián.


Gazdaság

MUNKATÁRSUNKTÓL
Irak, a konok terminátor

A szinte periodikusan ismétlődő iraki konfliktus kulcsszavai: fegyver és gazdaság. Szaddam Huszein iraki elnöknek így két fegyvere van, egyrészt a töretlenül gyarapodó nukleáris arzenál, másrészt az éhező iraki tömegek. S az elnök az Irak-ENSZ húzd meg-ereszd meg csatában céljainak megfelelően hol az egyiket, hol a másikat veti be. A múlt heti iraki válságban éppen az utóbbi volt a soron: Taha Jaszin Ramadan, az iraki köztársaság alelnöke a több mint másfél milllió ember haláláért a gazdasági szankció elrendelőit és fenntartóit tette felelőssé.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Orosz ügyek

Oroszországban 1990 óta 64 százalékára csökkent a mezőgazdasági termelés, és a termőföld túlnyomó részét borító volt kolhozterületeken 55 százalékos a visszaesés. „Ilyet még a második világháborúban sem tapasztaltunk”- kommentálta az adatokat Alekszej Zincsenko, a moszkvai Tyimirzajev Mezőgazdasági Akadémia statisztikaprofesszora. „A föld meghal, nincs program a termőképesség fenntartására vagy fejlesztésére. A termőföldnek csak 5 százalékát öntözik, nincs tartalék rosszabb évekre.” Az orosz miniszterelnök a héten magas rangú diplomatákkal tárgyalt.


SZŰCS EMESE
Bróker-segédlet
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
A nagyok a zsebükbe nyúlnak

Malajzia fővárosában kedden és szerdán lezajlott az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozója. Huszonegy ország vezetője vett részt a kétnapos, kötetlen tanácskozáson, melynek célja a térség gazdasági válságból való kilábalásának gyorsítása és a szabadkereskedelem fejlesztése volt. Az Egyesült Államok, Japán és Kína mellett több latin-amerikai és ázsiai ország tagja az APEC-nek, és az idei tanácskozáson először vesz részt Oroszország, Peru és Vietnam is.


RÓTH ISTVÁNNÉ
Hiteles értékpapírok

Sorozatunkban a tőzsdei kifejezések magyarázatával foglalkozunk. Ez esetben a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok piacát mutatjuk be.


VARGA P. MIKLÓS
Agrár-büdzsé

A költségvetési parlamenti vitákkal egyidejűleg a kormány elé került az agrárágazat 1999. évi pénzügyi szabályozó rendszerének tervezete. Az ebben szereplő változások indoka az eddigi rendszer szabályainak bonyolultsága, az elbírálás időigénye és az igénybe vehető támogatások nagy száma.


RUFF GABRIELLA
Bűnrészvények

Aki tőzsdézik, a hozamokat tartja szem előtt. De vajon számít-e valamit, hogy a vállalat, amelynek tulajdonosává válunk, mivel foglalkozik? Van, akinek számít: az Egyesült Államokban egyre nagyobb az érdeklődés a társadalmi szempontból felelősségteljes befektetések, alapkezelők iránt.


Megújult ötszázas
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

LAUDENCSEK KATALIN
Harc a XXI. század üzletéért

Továbbra sincs nyugalom az Észak-Kaukázusban. Csecsenföldön a szűnni nem akaró emberrablások mellett kiújultak a hatalmi harcok. A közös ellenségnek számító orosz csapatok ellen még oly egységesen küzdő csecsen front ma már egészen másként fest. Aszlán Maszhadov elnökkel szemben felsorakozott a teljes vezérkar. A parancsnokok egyhangúlag árulónak kiáltották ki Maszhadovot. A vád az, hogy elárulta a csecsen függetlenség eszméit. Samil Baszajev tábornok felszólította a lakosságot, hogy csatlakozzanak az ellenzékhez: „Különben még vér is folyhat” - tette hozzá vészjóslóan.


Túszkörforgás

Az elmúlt hónapokban változatlan ütemben folytatódtak a túszejtések és a változó sikerű mentőakciók Csecsenföldön. Összeállításunk a Kommerszant című orosz hetilap információi alapján készült.


VAGYIM ARISZTOV SZENTPÉTERVÁR
A kalmük botrány

Egy önmagán túlmutató politikai botrány robbant ki a héten Oroszországban. Habár a lakosság figyelmét csak kevéssé kötötte le, az állami vezetés felső szerveit most erősen foglalkoztatja Kirszan Iljumzsinovnak, Kalmükföld elnökének nyilatkozata, amely szerint országa (mely egyébként az Orosz Föderáció tagja) felül kívánja vizsgálni a föderáción belüli helyzetét, és nem fog adót fizetni Moszkvának. A kalmük elnök azt találta sérelmesnek, hogy az orosz gazdasági minisztérium nem akarja átutalni a Kalmükföldnek járó pénzt a központi költségvetésből.


HECHS LÁSZLÓ JERUZSÁLEM
Mérföldkő a válaszúton

Az izraeli kormány az elmúlt héten jóváhagyta a Wye Plantation-i egyezményt, az 1997 januárjában megkötött, úgynevezett „hebroni” megállapodás folytatásaként. Ez utóbbi előírta a történelmi város, Hebron 80 százalékának a palesztin autonómiához való csatolását, s az izraeli csapatoknak újabb területekről két ütemben történő kivonását. A Wye-egyezmény a második ütemről szól.


BURIK GÉZA
Öcalan, a terrorista népvezér

Abdullah Öcalan, a Kurd Munkapárt (PKK) terrorizmussal vádolt vezérének letartóztatása alaposan felbolygatta az európai diplomáciai életet. Aligha véletlen, hogy a kurd népvezért pont az olasz hatóságok helyezték letartóztatásba, hiszen Olaszországban széles körben rokonszenveznek a Törökország, Szíria és Irak területén élő 30 milliós népcsoport ügyével. Öcalan azonnal politikai menedékjogot kért Olaszországtól, miközben Mesut Yilmaz török miniszterelnök a letartóztatás hírére kiadatási kérelemmel fordult a római hatóságokhoz, és reményét fejezte ki, hogy Róma kiadja régóta üldözött ellenfelüket. Nem így történt, és a tucatnyi európai ország által körözött Öcalan a kurd fenyegetések ellenére továbbra is az olasz hatóságok „vendégszeretetét” élvezi.


CSEREKLYEI MÁRTA
A mélység erői

Egy amerikai kutató azt állítja, hogy Los Angeles alatt gyakorlatilag bármikor megnyílhat a föld. Charles Rubin a legújabb geológiai mérésekre hivatkozik, amelyek szerint a város helyén az elmúlt évezredekben legalább kétszer pusztított mindent elsöprő erejű földrengés. A szemtanúk beszámolói szerint valamennyi természeti katasztrófa közül talán ez a legrémisztőbb, pedig gyakoriságuk alapján a földrengések - különösen az elmúlt évtizedekben - szinte hétköznapi csapások. Az elmúlt héten többek között Japán, Tajvan, Irán és Törökország egyes térségeit sújtotta erős földrengés.


Külpolitika

BUSA VIOLA
A demokrácia keserű pirulája

Tovább tartanak Indonéziában a véres utcai összecsapások a politikai reformokat követelő diákok tömegei és a biztonsági erők között. A zavargásoknak 16 halálos áldozata és több mint 200 sebesültje volt. A szomszédos Malajziában szintén utcai demonstrációkra került sor, s miközben tízezrek vonultak az utcára, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) országainak vezetői kétnapos csúcsértekezletre érkeztek a fővárosba, hogy az égető ázsiai válság okozta sebeket orvosolják. Bár az APEC fórumát kilenc évvel ezelőtt a globalizáció elősegítése végett hozták létre, az idei konferencia inkább csak fokozta az ázsiai térség Nyugattal szembeni frusztráltságát. A váratlan fordulatokban bővölködő találkozó számos meglepetést tartogatott a résztvevők, nem utolsósorban a házigazda szerepét betöltő Mahathir Mohamed maláj miniszterelnök számára.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Indul a Mir-utód
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Schröder a jövő emberét keresi

Gerhard Schröder német kancellár bemutatkozó moszkvai látogatása során Jelcin - aki köztudott, hogy tegező viszonyban volt Helmut Kohl volt kancellárral - a kapcsolatok folyamatosságáról beszélt. A két ország között azonban aligha várható a „nyakkendő nélküli” találkozók folytatása, mivel a németek szeretnék „a konkrét politikusoktól függetlenül alakítani a kapcsolatokat”.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Erős kézben a magyar külpolitika

Martonyi János külügyminiszter a Külügyi Bizottság szerdai ülésén egy kérdésre válaszolva visszautasította azt a feltételezést, hogy a tárca valódi irányítója a fideszes politikai államtitkár, Németh Zsolt lenne. Beszámolójában Martonyi felhívta a figyelmet a magyar diplomácia sikereire, elsősorban arra, hogy a kelet-európai országok uniós csatlakozásában ma Magyarország jár az élen. Ahhoz, hogy ne kövessük el mások hibáit, a külügyminiszter fontosnak tartotta a svéd és az osztrák csatlakozások tanulmányozását. A külügyminiszter új, korszerű kommunikációs programot ígért, és kijelentette, hogy szükségszerű a médiatörvény módosítása.


SZIKORA MÁRTON
Elnapolták a háborút

Szaddám Huszein iraki diktátor ismét a végletekig elment a Nyugat kihívásában, és tizenöt perccel a legvégsőnek tekintett ultimátum lejárta előtt visszakozott. Huszein az ENSZ-hez eljuttatott nyilatkozatában elfogadta a feltétel nélküli együttműködést a fegyverzet-ellenőrzést végző szakemberekkel, akiknek első csoportja két hét kényszerszünet után visszaérkezett az iraki fővárosba. Bagdadnak nem sok választása maradt, hiszen Oroszország, Franciaország, Kína és több arab ország, Irak eddigi legkitartóbb patrónusai is elfordultak Szaddám Huszeintől.


NAGYÍTÓ
Érvek és ellenérvek a bombázásról
Tovább a cikkhez >>>

SCHMIDT BARNA
Európa a Közel-Keleten

Októberi ígéretéhez híven közel-keleti körutat tett Wolfgang Schüssel osztrák külügyminiszter az EU jelenlegi elnökségét adó Ausztria képviseletében. A négynapos látogatásra Schüsselt elkísérte a spanyol Miguel Angel Moratinos, az EU közel-keleti különmegbízottja. Az utazás bevallott célja elsősorban a térségben éledező békefolyamat elősegítése volt.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Drága árat fizet Clinton
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Bűnözők kezében a volt KGB

„Oroszország belső titkosszolgálata olyan, mint egy bűnszövetkezet” - állította néhány titkosszolgálati tiszt Moszkvában egy sajtótájékoztatón. A tisztek a londoni Daily Telegraph beszámolója szerint azután fordultak a nyilvánossághoz, hogy az orosz KGB utódjának számító Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetői állítólag parancsot adtak nekik Oroszország leggazdagabb és legvitatottabb üzletemberének meggyilkolására.


Riport

KAPOSI ISTVÁN
Azok nélkül ne szülessenek döntések, akikről szólnak
Interjú Toller Lászlóval, Pécs polgármesterével
Tovább a cikkhez >>>

MAGYARY FERENC
Mi lesz veled, SZDSZ

Tizedik születésnapjára készül az SZDSZ, és a párt körül talán több a kérdőjel, mint eddig bármikor. Az önkormányzati választásokon aratott győzelmek (köztük a főpolgármesteri) megakadályozták a kormányfő köréből az SZDSZ ellen tervezett endlösungot, mindazonáltal világosan látszik, hogy a párt tervezett újjászervezésének az eddigieknél is nagyobb ellenszélben kell megtörténnie. Viszont az elmúlt tíz évből egyértelműen levonható a következtetés: a szabaddemokraták által képviselt értékekre komoly igény van a magyar társadalomban.


TIHANYI PÉTER NÉMETH SZILÁRD
Csapat csak egy van
Varga Zoltán edző

Varga Zoltán, a Ferencváros történetének egyik legnépszerűbb labdarúgója 1945. január 1-jén született. A zöld-fehér klub saját nevelésű labdarúgója már tizenhat évesen a felnőtt csapathoz került. 1968-ig 234 mérkőzést játszott, és 85 gólt szerzett a Fradiban. Látványos szabadrúgásai és játéka miatt rajongtak érte a szurkolók. Négyszeres bajnok, az UEFA-kupa jogelődjének számító VVK-kupa győztese. Tizenkétszeres válogatott. Tizenkilenc évesen, 64-ben az olimpiai válogatott keret tagja. 1968-ban elhagyta Magyarországot. Nem sokkal később a német Hertha BSC, majd a skót Aberdeen, a holland Ajax Amsterdam, a német Borussia Dortmund és a belga Gent játékosa volt. 96-ban a Fradi hívására hazatért, és egy szezon erejéig a Ferencváros edzője lett. Az idény végén váratlanul menesztették, majd rövid ideig a Kispestnél dolgozott. 1997 őszén a másodosztályban szereplő Dunaferr irányítását vállalta el, és első osztályba vezette a Dunaújváros csapatát. Kihívóan bátor és őszinte, dinamikus megnyilvánulásaival, véleményével legalább annyi hívet szerez magának, mint ellenséget. Dunaferr-Ferencváros 2-1


SZLAZSÁNSZKY FERENC
Jobb szerencsét

Füst, por, langyos szél. Tétova fények az örök éjszakában. Fémalkatrészek csikorognak, gázolajszag terjeng. Hétszáz méterrel vagyunk a földfelszín alatt, a kőzethőmérséklet negyvenhat fok. A Mecsek gyomrában légkalapáccsal, csákánnyal folyik az emberpróbáló munka. Különös látvány a harmadik évezred küszöbén. Olyan, mintha egy rabszolgatelepre csöppentünk volna.


Sport

SASS SZILVESZTER
Megtört a jég Svájc ellen
Barátságos mérkőzések Európa-szerte

A magyar futballválogatott már majdnem egy évtizede nem tudott győzni Svájc válogatottja ellen. Szerencsére azonban minden sorozat véget ér egyszer. A nemzeti tizenegy az Üllői úton jótékonysági mérkőzésen 2-0 arányban győzte le a helvét gárdát, így remek pontot tehetett egész évi teljesítményére. Bicskei Bertalan legényei az idén kilenc mérkőzésből hatot megnyertek, kétszer ikszeltek, és csak egyszer, Portugáliától kaptak ki.


Továbbra is állóháború az NBA-ben
Tovább a cikkhez >>>

Rodman házassága manipuláció
Tovább a cikkhez >>>

Ben Johnson Izraelben edzősködik
Tovább a cikkhez >>>

2003-ban bennszülött olimpia
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

MAKKI MARIE-ROSE
Nikotinnal a depresszió ellen

A csütörtöki dohányzásellenes világnapra való tekintettel sok szó esett a héten a dohányzással kapcsolatos problémákról, illetve a magyarországi állapotokról. Nevezetesen arról, hogy a nemdohányzók védelmére irányuló, jövő évre tervezett törvény nehezen akar megszületni, többek között azért, mert hazánkban igen erős a dohánylobby, nehéz e téren az áttörés. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a nyugaton egyre nehezebb helyzetbe kerülő multik mára már megvetették lábukat a keleti piacokon is.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Étrendkiegészítő rákbetegek számára

A tévénézők pár héttel ezelőtt Frei Tamás műsorában hallhattak először nyilvánosan a búzacsíra-kivonat alapanyagú készítményről. A Hídvégi Máté biokémikus professzor nevéhez fűződő szer daganatgátló hatása szakmai berkekben rendkívül vitatott kérdés. Biztos tényként ugyanis egyedül az állítható róla, hogy az állatkísérletek során csak azoknál a rákos állatoknál nem történt áttétképződés, amelyeket a hagyományos terápiák mellett - és nem helyett! - ezzel a szerrel is kezeltek.


HORVÁTH ANIKÓ
A csontritkulás

Az 1990-es évekre a csontritkulás (osteoporosis) kérdése népegészségügyi problémává vált. Ez a betegség a változás korában lévő minden harmadik asszonyt és az idősek többségét érinti. Az osteoporosis a leggyakoribb csontanyagcsere betegség, melynek fő jellemzője a csonttömeg csökkenése a vázrendszerben. A betegség csigolya-, combcsont-, csuklótörési szövődménye a lakosság 10%-át érinti. Hazánkban az osteoporotikus betegek száma meghaladja az egymilliót.


KŐSZEGI ANITA
A narancsbőrről

Napjainkban minden nevesebb kozmetikai cégnél kapható cellulitisz, vagy elterjedtebb nevén narancsbőr elleni termékcsalád. A bőség zavarában az érintett hölgytársadalom nagy része nem is tudja, melyik készítménytől várja a „csodát”, mindenesetre a reklámok özöne gondoskodik arról, hogy elkezdjünk foglalkozni a gondolattal, hátha egyszer végérvényesen eltűnnek azok a bizonyos gödröcskék...


Programok
Tovább a cikkhez >>>

Ksk-Túraprogram
Tovább a cikkhez >>>

Felhívás
Tovább a cikkhez >>>

Színes

A törvények szelleme

Amikor Genfben 1748 novemberében megjelent terjedelmes műve, A törvények szelleme (De l’Esprit des Lois), Charles-Louis de Secondat, La Brede és Montesquieu bárója valószínűleg maga sem hitte, hogy a mű 250 év múlva még mindig kötelező olvasmány lesz mindazok számára, akik politikatörténettel foglalkoznak. Azt pedig még kevésbé, hogy minden modern demokrácia számára alapvető tétel lesz a három hatalmi ágazat - törvényhozás, kormányzat és igazságszolgáltatás - különválasztása.


India után hagymaválság Bangladesben is
Tovább a cikkhez >>>

Fidel Castro fizetése
Tovább a cikkhez >>>

Tömegsport
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

SZABÓ IBOLYA ANNA
Fiatalok sötét erők igézetében

Az elmúlt héten újabb bűntény hívta fel az európai közvélemény figyelmét egy olyan problémára, amelyről sokaknak talán a középkor jut eszébe, ám elborzasztó esetek sokasága bizonyítja, hogy nagyon is élő jelenségről van szó: a sátánizmusról. A rituális ördögimádással szemben azonban a „hétköznapi sátánizmus” számos formája az ezredvégi kultúrának is elfogadott részévé vált.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Mi is történt Jonestownban

November 18-án múlt húsz éve, hogy több mint 900 ember együttes öngyilkosságot követett el Guayanában. A Jim Jones vezette Népek Temploma csoport tagjai ciánnal mérgezett narancslét ittak, az ellenállókat pedig Jones parancsára lelőtték. A halottak között több mint 270 gyermek volt. Az évforduló kapcsán újra a figyelem középpontjába kerültek azok a vélemények, amelyek a CIA szerepét firtatják a tragédia mögött.