Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Schröder a jövő emberét keresi

Gerhard Schröder német kancellár bemutatkozó moszkvai látogatása során Jelcin - aki köztudott, hogy tegező viszonyban volt Helmut Kohl volt kancellárral - a kapcsolatok folyamatosságáról beszélt. A két ország között azonban aligha várható a „nyakkendő nélküli” találkozók folytatása, mivel a németek szeretnék „a konkrét politikusoktól függetlenül alakítani a kapcsolatokat”.


Gerhard Schröder Alekszander Lebegy kormányzóval. Pénz helyett tanácsok     Fotó: MTI

Schröder Jelcin elnökön és Primakov miniszterelnökön kívül több lehetséges orosz elnökjelölttel is találkozott: Gennagyij Zjuganov kommunista vezetővel, Grigorij Javlinszkij ellenzéki liberális politikussal és Alekszander Lebegy krasznojarszki kormányzóval.
Schröder szerint a Moszkvának nyújtható pénzügyi segítség „többé-kevésbé kimerült”, és a jövőben inkább tanácsokkal és konzultációkkal szeretnék segíteni az oroszokat. A Primakov-kormány válságellenes programja jó alapot biztosíthat a nemzetközi segítség számára is, azonban mind az IMF, mind a Világbank konkrét lépéseket vár az orosz vezetéstől - hangsúlyozta a német vezető.
Schröder elismerte, a különböző üzleti iskolák az orosz viszonyokra gyakran nem alkalmazható tanácsokat adnak, azt a vádat azonban visszautasította, amely szerint a nyugat lenne a felelős a mostani válságért. „A tanácsok megfogadása, illetve elutasítása végső soron mindig Oroszországon múlott, és ez így lesz ezután is”- állította Schröder.