Vissza a tartalomjegyzékhez

VAGYIM ARISZTOV SZENTPÉTERVÁR
A kalmük botrány

Egy önmagán túlmutató politikai botrány robbant ki a héten Oroszországban. Habár a lakosság figyelmét csak kevéssé kötötte le, az állami vezetés felső szerveit most erősen foglalkoztatja Kirszan Iljumzsinovnak, Kalmükföld elnökének nyilatkozata, amely szerint országa (mely egyébként az Orosz Föderáció tagja) felül kívánja vizsgálni a föderáción belüli helyzetét, és nem fog adót fizetni Moszkvának. A kalmük elnök azt találta sérelmesnek, hogy az orosz gazdasági minisztérium nem akarja átutalni a Kalmükföldnek járó pénzt a központi költségvetésből.

A föderáció vezetése a kalmük vezető szavait a csecsen példát követő függetlenedési törekvésként értelmezte. Moszkvában máris a kalmük elnöknek Oroszország egysége elleni támadásáról beszélnek. Elsősorban az Állami Duma foglalkozott a kérdéssel. Gennagyij Szeleznyovot, a Duma elnökét megbízták azzal, hogy kérje ki a főügyész jogi álláspontját Iljumzsinov nyilatkozatával kapcsolatban. Nem ismeretes, hogy ezt megtette-e Szeleznyov, azonban az újságírók előtt kifejtette, hogy jobb lenne, ha a kalmük elnök egy moszkvai börtönben magyarázná meg szavait...
A vélemény aligha mondható diplomatikusnak. Ahhoz, hogy jobban megértsük ezt az indulatot, tudnunk kell, hogy az Orosz Föderáció számos tagköztársaságában felerősödött a kiválási hangulat az elmúlt időszakban. Csecsenföld példája azt mutatja, hogy a központ mindent megtesz e folyamat semlegesítéséért. Miközben azonban az ország pénzügyi tartalékainak nyolcvan százaléka Moszkvában összpontosul, a kormányzóságokban mind több önállósággal akarják felhasználni adóikat és bevételeiket. Ma a városoknak, járásoknak és a föderáció egyéb egységeinek vezetését választják, ezért jobban függenek választóiktól, mint Moszkvától. A pénzt azonban a főváros nem akarja megosztani. Ha Moszkva meg akarja akadályozni a régiók politikai önállósodási törekvéseit, újból a hatalom központosítására van szüksége - és erre mind gyakrabban céloznak a moszkvai politikusok. Szombatra Jelcin elnök összehívta az orosz biztonsági tanácsot, ami azt jelzi, hogy az elnök - aki általában távol tartja magát a politikai botrányoktól - ezúttal komolyan vette a kalmük vezető kijelentését.