Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
A nagyok a zsebükbe nyúlnak

Malajzia fővárosában kedden és szerdán lezajlott az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozója. Huszonegy ország vezetője vett részt a kétnapos, kötetlen tanácskozáson, melynek célja a térség gazdasági válságból való kilábalásának gyorsítása és a szabadkereskedelem fejlesztése volt. Az Egyesült Államok, Japán és Kína mellett több latin-amerikai és ázsiai ország tagja az APEC-nek, és az idei tanácskozáson először vesz részt Oroszország, Peru és Vietnam is.

Mivel az APEC múlt hét végi miniszteri értekezletén nem jutottak előbbre a tervezett kereskedelmi liberalizációval, e témát törölték is a napirendről, így a csúcstalálkozón az ázsiai térséget sújtó pénzügyi válság került előtérbe.
A Kuala Lumpur-i csúcsértekezlet előestéjén ennek megfelelően az Egyesült Államok és Japán közösen bejelentette, hogy 10 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomaggal járul hozzá az ázsiai válság leküzdéséhez. A Washingtonban, Tokióban és a maláj fővárosban egyidejűleg közzétett program szerint az összeg fő célja a magánszféra finanszírozásának felélesztése azokban az országokban, amelyek már belevágtak az átfogó szerkezetátalakításokba. A pénzből az Egyesült Államok 5 milliárd dollárt ad az alap másik felének öszszeállításán Japán, valamint a Világbank és az Ázsiai Fejlesztési Bank osztozik. A Reuters szerint először jó eséllyel Indonézia és Thaiföld részesülhet a segélyprogramból, amelyhez Washington és Tokió reményei szerint más országok is csatlakoznak majd adományozóként. Obucsi Keizo és Bill Clinton közös közleménye szerint „az egész nemzetközi közösségnek érdeke a gazdasági növekedés felélesztése Ázsiában”. A legfrissebb támogatásokat is beszámítva az ázsiai válságországok a Nemzetközi Valutaalap mintegy 100 milliárd dollárt kitevő hitelajánlatán, valamint a japán kormány 30 milliárd dolláros pénzügyi segítségén felül újabb 10 milliárd dollárhoz juthatnak.
Az Egyesült Államok és Japán, a világ két vezető gazdasága első ízben lép fel közös pénzügyi támogatással a régióban azóta, hogy 18 hónappal ezelőtt a thaiföldi pénzpiac összeomlásával kirobbant az időközben más régiókat, illetve országokat is veszélybe sodró gazdasági válság. Az APEC tanácskozásán elfogadott záróokmányban a résztvevők ígéretet tettek arra, hogy öszszefognak a gazdasági növekedés helyreállítása érdekében. Bejelentették, hogy a 21 résztvevő eltökélte magát a tőkeáramlás megújítására, a pénzügyi „fertőzések” feltartóztatására és a szociális védőháló megerősítésére. A 21 ország vezetői javaslatukban nem tesznek említést konkrétan a forgótőkék mozgásának ellenőrzéséről, a vendéglátó malajziai kormányfő, Mahathir Mohamad követeléséről. A csúcs résztvevői megbízták a pénzügyi vezetőket, készítsenek elemzést a válságból való kijutás módszereiről.