Vissza a tartalomjegyzékhez

CSEREKLYEI MÁRTA
Üldözés közben növekednek

A kínai rendőrség nemrégiben letartóztatott 140 keresztényt, mivel azok nem a kormány előírásainak megfelelő módon tartottak istentiszteletet - jelentette az AP hírügynökség. A kommunizmus hivatalosan megszűnt ugyan Kínában, a kormány azonban sok esetben még mindig a régi mechanizmus alapján működik: a kereszténységben félelmetes közellenséget lát, amit gyökerestől ki kell irtani, ha nem hajlandó térdet hajtani a szigorú állami kontroll előtt.

Henan tartomány hagyományosan a földalatti kereszténység fellegvárának számít Kínában. Az itteni teljes evangéliumi közösségek messze földön híresek evangelizáló kedvükről, istentiszteleteik pedig az egész országból vonzzák a hívőket. Követőik száma nap mint nap ezrekkel gyarapodik. A „jó hír” a kormány fülébe is eljutott már, ám Pekingben ez nem annyira örömöt, mint inkább fejfájást okoz. Ők a kereszténységben a Taiwan függetlenségéért harcoló Minjing Párt, a dalai láma és a Xinjiang mozgalom után a negyedik legveszélyesebb csoportot látják. A kormány fóbiáját bizonyítja az is, hogy jóllehet a kínai keresztények egyáltalán nem foglalkoznak politikával, az államhatalmi szervezet mégis tudni véli, hogy több politikai megmozdulás, mint például a Tiananmen téri diákfelkelés hátterében is, tulajdonképpen a keresztények álltak. Ezért aztán mindent megtesz, hogyha “tűzzel-vassal” nem is, de az államhatalmi eszközökkel való viszszaélés útján kiirtsa a számára veszélyes nézetet. Ezt támasztják alá a keresztény vezetők ellen évek óta tartó zaklatások, üldözések, letartóztatások, illetve a rendőrség közelmúltban tett akciói is.
Az első megtorló intézkedésre október 26-án került sor. A rendőrség Liuwan falucskában körülvette az istentiszteletnek otthont adó épületet, majd szabályszerűen megrohamozta azt. Negyven embert letartóztatott, köztük Han Rongquint, Chen Meiyinget és a földalatti egyház kilenc további vezetőjét.
A második akció november 5-én, a hatvan mérföldre fekvő Nanyang városkában történt. A rajtaütés típusa szintén a jól bevált roham volt. Ezúttal száz főt hurcoltak el a rendőrök, köztük két lelkipásztort: Lu Lianquant és Zhang Fushant. Egy szabadon engedett szemtanú elmondása szerint tizenhárom vezetőt brutálisan megvertek. További sorsukról jelenleg semmit sem lehet tudni. Sem az akciót végrehajtó rendőrtiszt, sem pedig az állami felügyelet alatt álló Kínai Vallásügyi Hivatal nem kívánta kommentálni a történteket.
Henan kálváriája nem egyedülálló: a kínai rendőrség 16 tartományban hajtott végre letartóztatásokat mostanában. A rendőrség „buzgalma” már évek óta tart. 1950-ben a kormány önvédelemből saját maga hozta létre a kínai katolikus egyházat, hogy azt ilyen módon felügyelete és ellenőrzése alatt tarthassa. Egyúttal betiltott minden olyan vallásgyakorlatot, amely nem ennek kapuin belül történik. Az elmúlt évtizedekben azonban az emberek szívében óriási éhség ébredt a vallás, különösen pedig az úgynevezett nyugati kereszténység iránt. Jelenleg a Kínai Keresztény Tanács hivatalos adatai alapján 11 millió keresztény van az országban, a Kínába látogató misszionáriusok szerint azonban ez a szám akár a 80 milliót is meghaladhatja. Úgy tűnik tehát, hogy minél inkább nyomorgatja az állam a keresztényeket, azok annál inkább gyarapodnak. A tilalomfák ellenére sem adják fel hitüket, s továbbra is megtartják összejöveteleiket. Jóllehet az államvezetés korábban ígéretet tett Bill Clinton amerikai elnöknek a vallási kérdések jövőbeni rugalmasabb kezelésére, a megállíthatatlan növekedés láttán mégis egyre több meggondolatlan, kapkodó intézkedést hoz, és a földalatti egyházi mozgalom elleni rendőrségi kikelések is tovább folytatódnak.
A mostani esetet követően a New York-i székhelyű Kínai Emberi Jogi Szervezet nyílt levélben fordult segítségért az ENSZ-hez. A levélben David Zhang többek között a következőre hívta fel a figyelmet: „a keresztényüldözés eme két esete nem egyedülálló. A következő két hónap során további, a jelenleginél sokkal súlyosabb üldözések várhatók”.