Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 46. szám, 1998. november 14

Belpolitika

Megegyezetek
Tovább a cikkhez >>>

BÁN KINGA
Rémület napjai

Kísértetiesen hasonlít egymáshoz az a két gyilkosság, amit az elmúlt napokban követtek el a főváros VIII., illetve XIII. kerületében. Az áldozat mindkét esetben fiatal bolti eladónő, akiknek életét késsel oltották ki. Az egyik esetben tíz perc alatt elfogták a gyanúsítottat, aki drog hatása alatt volt.


Nem bizonyított a neonáci indíték
Tovább a cikkhez >>>

Fideszes SZDSZ-csomag
Tovább a cikkhez >>>

Kunos marad a börtönben
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Erkölcstanra oktatna a minisztérium

Az Oktatási Minisztérium (OM) elképzelése szerint az erkölcstant kötelező tantárgyként két évfolyamon vezetnék be a közoktatásba. Jelenits István piarista tanár üdvözölte ugyan a kezdeményezést, de szerinte még ez is kevés az erkölcsös neveléshez. Horn Gábor oktatáspolitikus viszont mindezt a pedagógus-, az iskola- és a tanszabadság elleni támadásnak érzi. A bevezetés időpontjáról még nem döntött a minisztérium.


Lezsák új korszakról beszél
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Munkásfront

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) ötpontos felhívást tett közzé annak érdekében, hogy helyreálljon a kormánnyal folytatott érdemi szociális párbeszéd - jelentette be a minap Főcze Lajos elnök, aki aggasztónak és súlyosnak tartja a kormánypolitika okozta helyzetet, veszélyben látja a társadalmi békét, ezért felhívással fordul minden munkavállalóhoz, minden szakszervezethez. A szakszervezeti konföderáció országos értekezletén az is elhangzott: az Orbán-kormány maga alá akarja gyűrni a szakszervezeteket. Minden olyan erő megtörésére törekszik, amely tőle független.


Emel a kormány
Tovább a cikkhez >>>

SZLAZSÁNSZKY FERENC
Kritikus hangok a kormány médiapolitikájáról

Sokak szerint pontosan fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök október elején, amikor bejelentette, hogy a médiában megkezdődik az erőviszonyok átalakítása. A Kurír és Magyar Narancs rekordgyorsaságú két vállra fektetése után a közszolgálati médiák kevésbé látványos kifárasztása zajlik. Még liberális szakértők is elismerik: ez a jelenség hatalomváltáskor nem szokatlan, és az Orbán-kormány szemmel láthatóan kifinomultabb módszerekkel dolgozik, mint elődei. Botrány ugyanis - legalábbis eddig - nem volt.


Egyházügyi hivatal létrehozását latolgatják
Tovább a cikkhez >>>

Üzenet
Tovább a cikkhez >>>

SZOBOTA ISTVÁN
Szigorítják a Btk.-t

Megkezdődött a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárásról szóló törvény módosításának általános vitája a Parlamentben. A törvénymódosítás alapjául az a júliusi kormányhatározat szolgál, amely a szervezett bűnözés elleni hatékony fellépésről szól. A kormány több mint száz helyen kívánja módosítani a Btk.-t. A javaslatokat az SZDSZ és az MSZP túl szigorúnak, a MIÉP pedig enyhének tartja.


Életmód

SZLAZSÁNSZKY FERENC
A nyelvekről jut eszembe

Angol, bolgár, dán, francia, ivrit, japán, kínai, latin, lengyel, német, olasz, orosz, román, spanyol, szlovák, ukrán. Tudja a kedves olvasó, hogy mi a közös az itt felsorolt nyelvekben? Nos az, hogy Lomb Kató mind a tizenhatot bírja, vagy - ahogy ő fogalmaz - ezek azok a nyelvek, amelyekkel pályája során pénzt keresett.


Fókusz

Helyreigazítás
Tovább a cikkhez >>>

GESZTI ZSUZSANNA
Könyörületes konzervativizmus

Grandiózus nyilatkozattal kezdődött és egyetlen telefonhívással ért véget a republikánus forradalom. Newt Gingrich, az amerikai képviselőház elnöke 1994-ben merész látásával az ország kormányzásának 100 nap alatt történő átalakítását tűzte ki célul. Amikor hivatali székét elfoglalta, még abban hitt, hogy a republikánusok olyan többséget tudnak majd megszerezni maguknak, amellyel ellenállás nélkül egyensúlyba hozhatják a költségvetést, csökkenthetik az adókat, reformokat vezethetnek be a szociális ellátórendszerben, és háttérbe szoríthatják a demokraták szabályozó szerepét.


Magyar vélemények New Yorkból
Tovább a cikkhez >>>

BURIK GÉZA
Keresztúton Törökország

Az elmúlt hetekben ünnepelte Törökország a modern állam megszületésének 75. évfordulóját. Európa egykori „beteg embere“ ma a Nyugat egyik legfontosabb stratégiai partnere a Közel-Kelet kapujában. A világi állam ellen küzdő iszlám politikai erők megerősödése azonban azt jelzi, nem dőlt még el: Törökország az ezredforduló után is az Attatürk által kijelölt úton halad-e tovább.


Végh Csaba, Sebestyén István, Szakonyi Dávid
Legények a gáton

Ha Técsőről jelentik, hogy árad a Tisza, akkor Milotán, a határmenti kis faluban tudják, hogy kerek egy nap múlva hozzájuk érkezik az árhullám. Így történt ez legutóbb is. Az ár ellen épült gát befejezés előtti állapotban volt. A milotai polgármester elrendelte a nők, gyerekek és idősek elszállítását a faluból. Nemsokára a rendőrség a férfiakat is felszólította a távozásra, de közülük jónéhányan mégis megpróbálták megakadályozni a gát szakadását, életüket téve kockára maguk és embertársaik jószágaiért és hajlékaiért.


Gazdaság

SZŰCS EMESE
Vizes milliárdok

Orbán Viktor miniszterelnök - szabolcsi tájékozódása után - Nyíregyházán bejelentette, hogy a védvonalak megerősítésére tervezett több tízmilliárdos kiadásnak a jövő évi költségvetésben meg kell jelennie. A tiszai gátak megerősítése hosszú távon 100 milliárd forintba fog kerülni. Az első ütemben - a következő négy évben - az illetékes minisztérium 20 milliárd forintot kíván erre a célra fordítani, ezen belül a tárca igénye jövőre 5 milliárd forint lesz.


SZÉCHEY NOÉMI
Megszületett a jövő évi adótörvény

Az Országgyűlés több heti vita után többségében változatlan formában elfogadta az adózás rendjéről szóló törvény módosítását. A legfontosabb módosítás az, hogy a jövő évtől - a járulékigazgatási reform részeként - az APEH szedi be a tb-járulékokat. Bekerült viszont a jogszabályba az a - több ellenzéki képviselő által vitatott - kitétel, amely szerint „az adójogviszonyban a jogokat rendeltetésszerűen kell gyakorolni.” Ez a rendelkezés az adótörvények megkerülésének lehetőségét kívánja csökkenteni.


POGÁCSÁS PÉTER
Budapest, te csodás

Budapest gazdagabb, mint az ország más részei, építse meg saját bevételeiből a 4-es metrót! - jelentette ki A Hét című televíziós műsorban Orbán Viktor a metró építkezésben betöltött kormányzati szerepvállalás visszavonása miatt kirobbant vitában. A főváros vízfej az ország gazdasági és társadalmi életében, annak előnyeivel és hátrányaival együtt - hangzik gyakran a sztereotípia Budapest szerepével kapcsolatban. Mennyire igazak ezek az állítások Budapest gazdaságára? Mik a fejlődés irányai ebben az állandóan változó térségben?


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Segélyek Moszkvának

A héten megtörni látszik Oroszország politikai elszigeteltsége, hiszen segély segély hátán érkezik a térségbe: Moszkvában szinte egymás kezébe adják a kilincset a segélyeiket felajánlók. Az EU külügyminiszterei várhatóan már a jövő hét elején napirendre tűzik az Oroszországnak szánt segélyek kérdését. Japán 800 millió dolláros hitelt nyújt Oroszországnak, annak a korábbi keretmegállapodásnak megfelelően, amelynek értelmében idén a japán Export-Import Bank 1,5 milliárdos hitellehetőséget teremtett Moszkvának.


DEBRECZENY RÉKA
Alibitárgyalás a 4-es metróról

„A főváros nem kér mást ettől a kormánytól a következő négy évben, mint jelenlegi áron 25 milliárd forintot négy évre elosztva a metróberuházás támogatásaként” - mondta Demszky Gábor kedden Járai Zsigmond pénzügyminiszterrel történt, egyébként eredménytelen alibitárgyalásként minősített találkozója után. Járai elmondása szerint elérte azt az eredményt, amit akart: tájékoztatta a főpolgármestert, hogy a kormány nem támogatja a metrót.


RÓTH ISTVÁNNÉ
Akinek gondja van a holnapra
Beszélgetés Kiss Attila biztosítási szakemberrel

Az elmúlt néhány évben igen erőteljes fejlődésnek indult a magyar biztosítási piac. 1997-ben gyorsabban fejlődött, mint a nemzetgazdaság. A díjbevétel (az 1996-os adatokhoz képest) 28 százalékkal 195 milliárd forintra nőtt, ráadásul a közelgő Európai Uniós csatlakozás rásegít erre a folyamatra - nyilatkozta lapunknak Kiss Attila, a Generali Budapest Biztosító Rt. megyei értékesítési igazgatója.


MUNKAT'ÁRSUNKTÓL
Magyarország joggal örülhet

Kedden délelőtt Brüsszelben megkezdődtek az érdemi csatlakozási tárgyalások az Európai Unió, valamint Ciprus, Csehország, Észtország, Lengyelország, Szlovénia és Magyarország között. Az EU képviselői külön-külön ültek tárgyalóasztalhoz a hat tagjelölt ország külügyminisztereivel. A magyar külügyminiszter történelmi pillanatnak nevezte a Magyarország európai uniós felvételét célzó tárgyalások megkezdését.


MUNKATÁRSUNKTÓL
A részvények kialakulása

Sorozatunkban továbbra is a tőzsdei kifejezések magyarázatával foglalkozunk. Ez esetben azzal, hogy a gabonakereskedelemből hogyan alakult ki a részvénypiac a tőzsdén.


BOR GABRIELLA, AZ IE-NEW YORK BRÓKER ELEMZŐJE
Bátortalan optimizmus

Míg a múlt hét közepéig töretlen volt a részvényárfolyamok emelkedése, addig csütörtökre megtört a lendület, és három kereskedelmi nap leforgása alatt mintegy 500 pontot (közel 10 százalékot) esett a piaci portfóliót képviselő BUX index. Így a csütörtöktől csütörtökig tartó egy hét leforgása alatt 376 pontot veszítvén értékéből, 5578 ponton zárt a tőzsde hivatalos indexe.


Háttér

HECHS LÁSZLÓ JERUZSÁLEM
A PFSZ Janus-arca

Ha valaki megvizsgálja az izraeliek és a palesztinok egymással kötött átmeneti egyezményeit, azzal a jelenséggel találkozik, hogy míg az izraeli oldalon a szerződések tartalma általában új, addig palesztin részről mindig ugyanazon kötelezettségek vállalása szerepel. Ez nem csoda, hiszen míg az izraeliek újabb és újabb területekről vonulnak ki, addig a palesztinok többszörös kötelezettségeik ellenére is adósok maradnak a végrehajtással.


VAGYIM ARISZTOV SZENTPÉTERVÁR
A kommunisták és a zsidókérdés Oroszországban

„Oroszország kezdi elveszíteni az antiszemitizmussal és a nacionalizmussal szembeni immunitását.” „A politikai élet részévé vált a mindennapi bunkózó antiszemitizmus.” Ilyesfajta megállapításokat tesznek az utóbbi hetekben az újságírók és a liberális politikusok Oroszországban a kommunista pártban eluralkodott zsidóellenes hangulattal kapcsolatban.


Külpolitika

Lemondott Newt Gingrich, az amerikai képviselőház elnöke.
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Kémbotrány a Balkánon

Franciaországnak kemény munkájába kerülhet tisztáznia magát a NATO-ban az elfogultság vádja alól , miután két héttel ezelőtt egy francia kémet tartóztattak le a katonai szövetség brüsszeli főhadiszállásán. Pierre-Henri Bunel őrnagyot azzal vádolják, hogy kiszivárogtatta a NATO Jugoszlávia ellen tervezett légicsapásának részleteit a jugoszláv hírszerzésnek.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Meleg helyzet a Blair-kormányban

„A homoszexualitás nem játszik szerepet a miniszteri kinevezésekben” - közölte szóvivője útján Tony Blair angol miniszterelnök azt követően, hogy az utóbbi hetekben nyilvánosságra került: kormánya férfi tagjainak egynegyede saját neméhez vonzódik. A brit sajtóban indulatos vita alakult ki az ügy kapcsán. A BBC utólag bocsánatot kért Peter Mandelson kereskedelmi minisztertől amiatt, hogy a magánéletére vonatkozó információkat hozott nyilvánosságra, a The Sun című bulvárlap azonban továbbra is úgy véli, hogy az országot egy „meleg maffia” irányítja.


CSEREKLYEI MÁRTA
Dögvész a hurrikán nyomában

A november elején a Karib-tengeri térségben pusztító Mitch hurrikánhoz foghatót kétszáz éve nem láttak az emberek. A Time magazin szerint a Mitch okozta árvíz már-már a „bibliai özönvízhez” hasonlítható. Úgy tűnik, a századvég, különösen az idei esztendő a természeti katasztrófák nemében továbbra is rekordokat döntöget: a nyári hőmérsékleti rekordok, az El Nino-jelenség okozta áradások vagy a pápua új-guinea-i szökőár egyaránt a megbomlott globális környezeti egyensúlyra utaló jelek.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Irak, a pária nemzet

Elfordultak Iraktól Szaddám Huszein eddigi legkitartóbb védelmezői, Franciaország, Kína és Oroszország is. Nyolc arab ország szintén arra figyelmeztette Bagdadot, hogy egyedül őt terheli a felelősség, ha katonai akcióra kerülne sor ellene. Az iraki diktátor tavasszal egy diplomáciai kompromisszum révén még az utolsó pillanatban elkerülte a konfrontációt, most azonban úgy tűnik, hogy kész fejjel rohanni a falnak.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Éledőben a pánszláv eszme

Vojiszlav Seselj jugoszláv miniszterelnök-helyettes, a Szerb Radikális Párt vezetője Moszkvában felvetette, hogy Jugoszlávia csatlakozzék az orosz-fehérorosz unióhoz. A nyugaton háborús bűnösként számon tartott szerb politikust fogadta II. Alekszij, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája, Gennagyij Szeleznyov, az Állami Duma elnöke, Gennagyij Zjuganov, az orosz kommunisták vezére és az államfői posztra pályázó Jurij Luzskov moszkvai polgármester.


BUSA VIOLA
Schröder feldühítette az angolokat

Gerhard Schröder német kancellár parlamenti székfoglaló beszédében többször is kitért az Európai Unióval kapcsolatos elképzeléseire. Mint kifejtette, a német politika központi kérdését képezi az Unióban való hatékony részvétel, ezért a jövő év első felében Németország mint az EU soros elnöke mindent meg fog tenni az integrációs folyamat előmozdítására és a politikai egység megteremtésére. A két órás beszédből kiderült, Schröder sokkal jobban támogatja az integrációs elképzeléseket, mint elődje. Kijelentési nyomán Angliában máris felerősödött az ország függetlenségéért aggódó euroszkeptikusok tiltakozása.


SCHMIDT BARNA
A CDU ellenáll a szocialista kísérleteknek

Ahogy az várható volt, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a szeptember végén elszenvedett választási veresége után levonta a személyes konzekvenciákat. Bonnban megtartott kongresszusukon a vezetés fiatalításával, valamint Wolfgang Schuble pártelnökké választásával kívántak új lendületet adni a nem oly régen még hatalmon lévő pártnak. Az 56 esztendős Schuble a népszerűségét vesztett Helmut Kohlt váltotta fel az elnöki székben.


NAGYÍTÓ
Háttérszervezetek az integrációért
Tovább a cikkhez >>>

Publicisztika

SZABÓ MIKLÓS
A Kádár-rendszer öröksége

A Kádár-rendszer megítéléséről nem folynak viták, értékelésében a magyar társadalom mégis megosztott. A rendszerváltó politikai erők elítélik, kényszerű örököse, az MSZP lehetőleg elkerüli az állásfoglalást, a társadalom zöme pedig nyolc év után is várakozó állásponton van a „kis átkos” értékelését tekintve. A rendszerváltók egy része a triviális antikommunizmus álláspontjáról lényegében Bibó egykori „túlfeszített lényeglátásával” ítéli meg a letűnt rendszert: csak a lényeget látja benne: azt, hogy „pártállam” volt, politikailag a világ eleddig legtotálisabb diktatúrája, és alacsony hatékonyságú bürokratikus államgazdaság, amelyet életidegen és fanatikus ideológia tett még külön visszataszítóvá. Ez a felfogás nem tesz különbséget a kommunista rendszer korszakai és a különböző korszakokban eltérő sajátosságokat is mutató politikai modellek között.


Riport

TIHANYI PÉTER
Ragaszkodj az álmaidhoz
Roby Lakatos hegedűművész
Tovább a cikkhez >>>

Sport

Malone kosarat ad a Jazznek

Karl Malone, az amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) szereplő Utah Jazz világhírű bedobója 13 évi játék után úgy döntött, hogy ideje csapatot változtatnia.


Szabics a válogatottban
Tovább a cikkhez >>>

Vandál berlini szurkolók

Súlyos sérülést szenvedett egy 21 éves férfi a berlini földalattin, amelyen állítólag a helyi Hertha BSC szurkolói randalíroztak. (A berlini csapatban játszik Király Gábor és Dárdai Pál is.)


Tomba a golfpályán
Tovább a cikkhez >>>

Cápaveszély az úszóversenyen
Tovább a cikkhez >>>

Doppingolt a japán biliárdozó
Tovább a cikkhez >>>

Kubai siker a röplabda vébén

A címvédő kubai válogatott nyerte csütörtökön a Japánban rendezett XIV. Női Röplabda-világbajnokság döntőjét. A közép-amerikai ország csapata a fináléban Kínát verte három játszmában. Az olimpiai és világbajnoki címvédő kubai női röplabda-válogatott története során harmadszor nyert vb-t, miután az oszakai döntőben 3-0-ra győzte le azt a kínai nemzeti együttest, amely Atlantában is hiába próbálta megállítani őket a fináléban.


Repülők
Tovább a cikkhez >>>

SASS SZILVESZTER
Szétlőtték az ágyúsokat

Története során 73 éve nem kapott ki ekkora arányban otthonában az Arsenal labdarúgó csapata. Szerdán a legendás Highbury Stadionban 5 gólt kaptak a Chelsea ellen. A hétnek persze több vesztese is volt Angliában - mint például a Liverpool, és edzője, Roy Evans, valamint Michael Owen. Ez és egyéb érdekes események foglalkoztatták e héten az angol szurkolókat.


Szabadidő

Programok
Tovább a cikkhez >>>

Fejtő Ferenc: Heine
Tovább a cikkhez >>>

MÓD JULIANNA
Csillagok, ragyogjatok

A csillagok távoli rendszereit az emberiség már évezredek óta kutatja. Egyre többet tudhatunk róluk, egyre pontosabb és tudományosan megalapozott ismereteket szerezhetünk a távoli égitestekről. Napjainkban a világegyetem óriási távolságai egy parányit közelebb kerültek: korszerű távcsövekkel lehet pásztázni az eget.


FITOS MARIANN
Haj, haj, haj...

A téli időszak beálltával sokak számára válik aktuális témává a hajápolás és az ezzel kapcsolatos nehézségek. A problémákkal kapcsolatban Dr. Nyirkos Péter bőrgyógyászt kerestük meg.


Játszva tanulnak
Tovább a cikkhez >>>

MAKKI MARIE-ROSE
A polgárosodás nehézségei

November 10-én közös sajtótájékoztatót tartott a Polgárok Érdekszövetsége, az R+Á Egyesület, a Hadkötelezettek Ideiglenes Szövetsége és a Civil Minimum Koordinációs Tanácsa mintegy ötven egyéb szervezet képviseletében.


PÁTRI LÁSZLÓ, PETRŐCZ KATALIN
Vadászat az avarosban

A vadászat hajdan az önellátás legális módja volt. Mára a vadállomány a nemzetek természeti értékei közé tartozik, mely - mint minden egyéb érték - védelemre szorul. A vadászat alkalmazott természetvédelem - fejtette ki a Gemenci Erdőgazdaság erdészeti osztályának vezetője, Nyúl Bertalan.


Színes

Kurta farkú kismalac
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Márton napi lúdsiralom
Tovább a cikkhez >>>

Floridában bevált a bokros-csomag
Tovább a cikkhez >>>

Ásó, kapa, adminisztráció...
Tovább a cikkhez >>>

Lehangoló Waterloo
Tovább a cikkhez >>>

Nevetőverseny Thaiföldön
Tovább a cikkhez >>>

Víz alatti parkoló
Tovább a cikkhez >>>

Feleséget keres a világ legkisebb embere
Tovább a cikkhez >>>

Visszatérnek a hóleopárdok
Tovább a cikkhez >>>

A kutyák ugatnak...

Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben nem a kutyák az emberek legjobb barátai. A legújabb közvéleménykutatások szerint a kutyák több boldogtalanságot okoznak környezetükben, mint a modern élet bármely más tartozéka.


Vallástörténet

RAMOR FRIGYES
Bosszú a lerombolt mecsetért

Az észak-indiai Ajodhia várost környező erdők műhelyeiben mind többször és többször hangzik fel kemény köveket formázó vésőütések hangja, előrevetítve a hindu Ram istenség születési helyén hindu nacionalista csoportok által megálmodott templom felépítését. A korábban véres összetűzéseket kiváltó tervet az idén hatalomra került nacionalista indiai kormány egyelőre nem támogatja.


ZELENYÁNSZKI ZSUZSANNA
A koptok kálváriája

Október folyamán megközelítőleg 1200 keresztényt tartóztattak le a felső-egyiptomi Al-Koseh faluban - jelentette helyszíni értesülésekre hivatkozva a londoni Daily Telegraph című napilap. A rendőrség „hitetlenség” vádjával vette őrizetbe a kopt felekezethez tartozó hívőket. Sokukat keresztre feszítettek, vagy lábukat összekötözve ajtókhoz bilincseltek, majd áramütéssel megkínoztak.


CSEREKLYEI MÁRTA
Üldözés közben növekednek

A kínai rendőrség nemrégiben letartóztatott 140 keresztényt, mivel azok nem a kormány előírásainak megfelelő módon tartottak istentiszteletet - jelentette az AP hírügynökség. A kommunizmus hivatalosan megszűnt ugyan Kínában, a kormány azonban sok esetben még mindig a régi mechanizmus alapján működik: a kereszténységben félelmetes közellenséget lát, amit gyökerestől ki kell irtani, ha nem hajlandó térdet hajtani a szigorú állami kontroll előtt.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
A Kristályéjszaka emlékei

Németország több nagyvárosában tartottak megemlékezést a nácik által szervezett antiszemita pogrom, a „kristályéjszaka” 60. évfordulójának előestéjén. 1938. november 9-e éjszakáján egész Németországban az SA egységei, valamint párthű polgárok pusztítottak a náci pártvezetés támogatásával. A nemzetiszocialisták ezen az éjszakán mintegy 1400 zsinagógát raboltak ki és rongáltak meg, valamint romba döntöttek és felgyújtottak közel 8000 zsidó üzletet. Egyetlen üzlet kirakata sem úszta meg üvegbetörés nélkül a szörnyű pusztítást. További zsidó házak és lakások százait fosztották ki és rongálták meg Ausztriában és Németországban. Meglincseltek közel száz zsidót, és 30 ezer körülire tehető azok száma, akiket ekkor hurcoltak különböző koncentrációs táborokba.