Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Meleg helyzet a Blair-kormányban

„A homoszexualitás nem játszik szerepet a miniszteri kinevezésekben” - közölte szóvivője útján Tony Blair angol miniszterelnök azt követően, hogy az utóbbi hetekben nyilvánosságra került: kormánya férfi tagjainak egynegyede saját neméhez vonzódik. A brit sajtóban indulatos vita alakult ki az ügy kapcsán. A BBC utólag bocsánatot kért Peter Mandelson kereskedelmi minisztertől amiatt, hogy a magánéletére vonatkozó információkat hozott nyilvánosságra, a The Sun című bulvárlap azonban továbbra is úgy véli, hogy az országot egy „meleg maffia” irányítja.

A lavinát Ron Davies, a walesi ügyekért felelős miniszter lemondása indította el. Mint arról lapunkban már beszámoltunk, Davies október 26-án este London déli részén felvett autójával egy fekete férfit, aki később kirabolta. Bár a körülményeket még mindig nem hozták teljesen nyilvánosságra, a bulvárlapok úgy tudják: a miniszter a férfi szexuális szolgáltatásait kívánta igénybe venni.
Az eset azért is feltűnést keltett, mert az esettel kapcsolatban a miniszterelnöki hivatal hivatalos álláspontja többször is változott. Az első verzió szerint Tony Blair brit miniszterelnök nem volt tisztában az incidens részleteivel, amikor Ron Davies hivatalosan bejelentette lemondását. A Daily Telegraph azonban arról számolt be, hogy kilenc nappal a lemondást követően a kormányfői hivatal szóvivője elismerte: egyik munkatársa a bejelentést megelőzően telefonon beszélt a nyomozást vezető rendőrtiszttel. Davies „ítélőképességének súlyos megingásával” indokolta azt, hogy a melegek egyik találkahelyének ismert negyedben felvett autójába egy ismeretlen férfit. Az egyébként családos ex-miniszter eddig nem nyilatkozott arról, hogy homo- vagy biszexuális lenne.
Az esettel párhuzamosan a BBC egyik hírműsorában elhangzott, hogy Peter Mandelson brit ipari és kereskedelmi miniszter is a férfiakhoz vonzódik. A bejelentést követő tiltakozások miatt a BBC bocsánatot kért a minisztertől, mivel elismerte, hogy a magánéletére vonatkozó információ „nincs összefüggésben szélesebb közvéleményt érintő üggyel”.
Ezek után már nem is volt szenzáció, amikor november 9-én Nick Brown mezőgazdasági miniszter a sajtó nyomására nyíltan bevallotta, hogy homoszexuális. A hírt követően a miniszterelnöki hivatal arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a kormány egyetlen tagját sem fogják arra kényszeríteni, hogy szexuális beállítottságát nyíltan vállalja. Tony Blair szóvivője nem kívánta kommentálni azt, hogy vajon a miniszterelnöknek tudomása volt-e Brown homoszexualitásáról a miniszteri kinevezést megelőzően. „A kormányfő egyedül a személyek képességeit vette figyelembe, mikor kormányát megalakította” - mondta a szóvivő.
Míg a Times és az Independent arról számol be, hogy a Blair-kormány továbbra is támogatásáról biztosít minden esetlegesen homoszexuális minisztert, addig a nagy példányszámú bulvárlap, a The Sun egyenesen arra szólítja fel a miniszterelnököt, hogy az összes kabinettag szexuális beállítottságát hozza nyilvánosságra. „Az embereknek joguk van tudni, hogy az országot egy meleg maffia irányítja-e, vagy sem” - áll a Sun első oldalán.
A Daily Telegraph Lord Tebbit volt konzervatív miniszter véleményét idézi, aki szerint egyes kulcspozícióktól, így például a belügyminiszteri tisztségtől távol kellene tartani a homoszexuális politikusokat. Lord Tebbit álláspontját azzal indokolta: tart attól, hogy a meleg miniszterek „szívességeket tehetnek egymásnak”. A közvélemény azonban a Guardian felmérése szerint toleránsabb: a megkérdezettek 52 százaléka összeegyeztethetőnek tartja a homoszexualitást a miniszteri poszttal.