Vissza a tartalomjegyzékhez

POGÁCSÁS PÉTER
Budapest, te csodás

Budapest gazdagabb, mint az ország más részei, építse meg saját bevételeiből a 4-es metrót! - jelentette ki A Hét című televíziós műsorban Orbán Viktor a metró építkezésben betöltött kormányzati szerepvállalás visszavonása miatt kirobbant vitában. A főváros vízfej az ország gazdasági és társadalmi életében, annak előnyeivel és hátrányaival együtt - hangzik gyakran a sztereotípia Budapest szerepével kapcsolatban. Mennyire igazak ezek az állítások Budapest gazdaságára? Mik a fejlődés irányai ebben az állandóan változó térségben?

Budapest a felemás közép-európai városfejlődés következtében valóban az ország kiemelt gazdasági, igazgatási, kulturális és tudományos központja. A bruttó hazai termék (GDP) előállításának több mint egyharmada (1996-ban 34,6 százaléka) kötődik a lakosság egyötödét alkotó fővároshoz, s ez az arány ráadásul évről évre növekszik. Az 1990-es rendszerváltás óta az országban lezajló mély változások Budapest és az ország más területei közötti munkamegosztást is átalakították.
Az ipar fővárosi és országos szerkezete mindig is különbözött egymástól, de az elmúlt évek során ezek a különbségek többnyire még tovább nőttek. A nagy gépipari beruházások nem a fővárosban, hanem elsősorban Nyugat- és Észak-Dunántúlon és - újabban - Északkelet-Magyarországon valósultak meg, így a gépipar aránya Budapest iparában az országos tendencia ellenére alig változott. Ezt tovább erősíti a „szuburbanizáció” folyamata, ami a lakosság középrétegeinek, az iparnak és bizonyos szolgáltató létesítményeknek kitelepülését jelenti az agglomeráció helységeibe.
Budapest gazdaságának az országos ütemet meghaladó fejlődését tehát nem az ipar adja, hanem a szolgáltatások, a szállítás, a kereskedelem, az információs, a kutatás és a fejlesztés jellegű tevékenységek, az oktatás-képzés, valamint a kulturális és szabadidő jellegű tevékenységek további erősödése. A különböző prognózisok a gazdaság szektorai közül az úgynevezett piaci szolgáltatásoknak jósolják a legnagyobb mértékű fejlődést. Ezekre a területekre (így a kereskedelembe, idegenforgalomba, vendéglátásba, szállításba, távközlésbe, pénzügyi tevékenységekbe) áramlott a külföldi működőtőke közel fele, a Budapestre érkezett külföldi tőke 56 százaléka.
Igazi robbanás történt az elmúlt években a nagy területű kereskedelmi ingatlanok építése terén. 1994 óta tizenöt nagyobb bevásárlóközpontot és több hipermarketet adtak át csak Budapesten, ami a tervezett közel húsz hasonló létesítménnyel együtt alapjaiban rendezi át a kereskedelem (elsősorban az élelmiszer- és vegyi áru kiskereskedelem) szerkezetét. Magyarország a világ egyik legtöbb turistát fogadó országa, a főváros pedig az ország leglátogatottabb idegenforgalmi célpontja - a látogatók 60 százaléka felkeresi. Budapest vonzó konferenciaközponttá is előlépett, 1996-ban a nemzetközi konferenciákat rendező európai nagyvárosok között a hetedik helyen állt.
Több elemzés foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy Budapest a régió bank-, biztosítási és pénzügyi szolgáltatási központjává válhat. Erre a reményt a térség többi országánál korábban megszerzett pénzügyi tapasztalatok, a keleti piacok ismerete, a stabil politikai, szabályozási környezet, a bankok privatizációja, több multinacionális bank és biztosítótársaság jelenléte adhatja, de más vélemények szerint talán csak alközponti vagy hídfő szerepre nyílik lehetőség ezen a területen.