Vissza a tartalomjegyzékhez


Üzenet

A Btk.-szigorítás és az adótörvények, na és ama bizonyos Nemzeti-ügy parlamenti tárgyalása és vitája közé a Parlamentben egy miépes képviselőnek sikerült becsúsztatnia egy más természetű kérdés felvetését is.
Fenyvessy igazság- és életpárti képviselő szerint tehát a Parlament elé tartozó ügy a következő személyes történet. A Generali Biztosító mintegy ötven év után úgy döntött, hogy kifizeti a holocaust áldozatainak a világháború előtt kötött biztosításait, illetve kötvényeit. Ami szép dolog. De egy magyar hazánkfiával az történt, hogy szülei még a világégés előtt kötöttek egy 20 éves életbiztosítást az említett társasággal, azonban 1948-ban, a kötvény lejárta előtt a Generali kivonult a kommunistává váló országból, s a kifizetés elmaradt.
A fiú négy éve felkereste az azóta visszatelepülő biztosítót, hogy kifizetnék-e az elmaradást. A válasz az volt, hogy ők nem jogutódjai annak a Generalinak - mondta Fenyvessy képviselő. Az örökös meglepődött ezen, hiszen a „holocaust-leszármazottaknak” egy éve a magyar Generali is fizet. Fenyvessy képviselő szerint - aki az igazságügy-miniszterhez intézett kérdést ezügyben - ez diszkrimináció, megkülönböztetés állampolgár és állampolgár között. Hende Csaba, a tárca államtitkára diplomatikus, semleges érzelmű válaszában azt javasolta, hogy az illető forduljon bírósághoz. (Hiszen a Generali nem a magyar állam.)
A felszólalás a MIÉP részéről erőteljes, a kormánypártok részéről enyhébb tapsot kapott. Az ellenzék nem tapsolt. Egyébként szó nélkül maradt az eset.( Hazafi Zsolt)