Vissza a tartalomjegyzékhez


Ízvilág
A pasztinák

A pasztinák igen régóta ismert és kedvelt növény. Vadon egész Európában megtalálható. A középkorban a sárgarépával azonos jelentőségű zöldségnövény volt. A pasztinák édes ízű gyökér, a sárgarépához vagy a petrezselyemhez hasonló. Előfordul, hogy petrezselyemgyökér helyett hozzák forgalomba, amikor azt nem lehet kapni. Pedig a húslevesben mindkettőre szükség van, a pasztinákkal leginkább a krumplit lehet helyettesíteni. Energiaértéke és szénhidrát tartalma 25 százalékkal kisebb a krumpliénál, ezért fogyókúrás ételnek és cukorbetegek számára egyaránt előnyös. Tápértékben vetekszik a sárgarépával. Többféle levest, önálló ételt, körítést, kelt tésztát, salátát, édes tésztát készíthetünk belőle. Semleges íze bármilyen más ízzel társítható. Készítésekor ügyeljünk arra, hogy kicsit több sót tegyünk az ételbe, mint amennyit szoktunk. Nem szabad túlfőzni, mert akkor a rostjai szétesnek, és íze kesernyés lesz. Mindenféle levesbe tehetjük a többi zöldséggel együtt.

Húskrémleves pasztinákkal
Hozzávalók: 1 kg baromfiaprólék vagy húsos karajcsont, 25 dkg pasztinák, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, só, esetleg tejföl vagy mustár

A csontot vagy az aprólékot az egészben hagyott pasztinákkal, hagymákkal, a sóval negyed óráig kuktában főzzük. Ha a hús még nem válik le a csontról, akkor a pasztinák nélkül tovább főzzük. A levest leszűrjük, a csontról leszedjük a húst, finomra daráljuk, majd a pasztinákkal, a levessel, tejföllel, mustárral, a liszttel turmixoljuk és felforraljuk. A felesleges húsból, pasztinákból készíthetünk húskrémet is.