Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 45. szám, 1998. november 07

Belpolitika

DUDÁS ZSUZSANNA
A felsőfokú iskolák rangsorolását tervezik
Tovább a cikkhez >>>

Tinédzser lőtt a taxisra
Tovább a cikkhez >>>

Új üzletág: bankkártya-csalás
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Orbán a táblabíróságok ellen
Solt Pál az Alkotmánybírósághoz fordul

A kormány nem tartja szükségesnek az ítélőtáblák felállítását, ezért a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban nem szerepel a táblák működtetéséhez szükséges 1,1milliárd forint. Az összeg nem pénzügyi okokból hiányzik a javaslatból, hanem azért mert a kormány nem akarja, hogy az ítélőtáblák 1999. január 1-én - a törvény szerint előírt időpontban - megkezdjék munkájukat. Mivel azonban a négyszintű bíráskodást az Alkotmány rögzíti - melynek módosításához szükséges kétharmados többséggel a kormány nem rendelkezik - az ítélőtáblákat nem lehet egyszerűen kiiktatni a magyar jogrendszerből. Ám a táblabíróságok felállításának tíz, tizenöt évvel való elhalasztásával az alkotmányt meg is lehet kerülni - derült ki a kormány illetékeseinek nyilatkoztaiból.


Leállított M4
Tovább a cikkhez >>>

HETEK MTI
Vészhelyzet a Tiszánál

Az elmúlt száz év legnagyobb áradása vonul le Észak-Magyarországon a Tiszán és mellékfolyóin. Csütörtökre virradóan rendkívüli helyzet alakult ki Tiszabecs és Milota térségében, ahol a vízszint már a hét métert is meghaladja. Az előző évek árvizei eddig elkerülték hazánkat, és a környező országok területein okoztak komolyabb károkat, most azonban úgy tűnik, nem „ússzuk meg szárazon”. A kormány veszélyhelyzetet hirdetett.


SZAKONYI DÁVID
Bírálják a kormány szigorát drogügyben

A kormány szigorú drogellenes törvényeket javasol, ami a szakemberek és az ellenzék szerint nemhogy nem javítana, hanem éppenséggel rontana a magyar drogproblémán. A polgárok általában helyeslik a szigort, de a prevencióval foglalkozók, az orvosok és a rendőrség általában ellenzi a tervezetet szakmai érvekre, valamint külhoni tapasztalatokra hivatkozva.


TUDÓSÍTÓINKTÓL
Pengeváltások az alakuló megyei önkormányzatokban

A héten a legtöbb megyében megalakultak a megyei önkormányzatok, és megválasztották ezek vezetőit. A székfoglaló beszédekből, nyilvános vitákból, illetve háttér-tájékoztatókból arra lehet következteti, hogy mozgalmas évek várnak e grémiumokra.


HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Demszky modern világvárost ígér

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a választások győztese, Demszky Gábor letette főpolgármesteri esküjét, majd megválasztották a négy régi-új főpolgármester-helyettest is: Atkári Jánost (SZDSZ), Szolnoki Andreát (SZDSZ), Schiffer Jánost (MSZP) és Vajda Pált (MSZP).


SZAKONYI DÁVID
Új fejezet az ügynökök háborújában

Kövér László, a titkosszolgálatokat irányító tárcanélküli miniszter vélhetőleg volt III/III-as ügynököket kíván kinevezni fontos titkosszolgálati tisztségekre - állította a minap egy napilap. Kövér László, a kormányhoz közeli Magyar Nemzetnek adott válasznyilatkozatában kifejtette: az ezzel kapcsolatos újságcikkek részigazságokat keverve azt a látszatot kívánták kelteni, mintha a feltevés bizonyított valóság lenne. Kövér egyébként cáfolta az állításokat, s kijelentette, hogy szerinte éppen a médiát kellene átvilágítani.


Életmód

ABONYI ORSOLYA
Édes élet

Sok dolog édesíti meg az ember életét… Van aki a pénzre esküszik, van aki a sikerre, de van egy dolog, amely mindenki számára hozzáférhető: a cukor.


BORBÉLY RITA
Határátkelések
Avagy mi tesz egy sikeres életet boldoggá

Engedjék meg, hogy bemutassam önöknek dr. Veress Balázs orvost, „csavargót”, világpolgárt, szürkehályogspe-cialistát, volt gyártulajdonost, egyszóval egy nem mindennapi embert, aki egy sikeres, és izgalmas életet tudhat maga mögött, és aki mégis keres valamit.


Fókusz

VAGYIM ARISZTOV SZENTPÉTERVÁR
Jelcin helyett hadikommunizmust
Alkotmányos anarchia

A pénzügyi-gazdasági válság továbbra sem engedi el Oroszországot kegyetlen öleléséből. Az állandó politikai krízis Jevgenyij Primakov miniszterelnök kinevezésével és az új kormány megalakulásával nem oldódott meg véglegesen. Egy hónappal ezelőtt Vagyim Gusztov, a jelenlegi vezetés első miniszterelnök-helyettese, a pétervári terület kormányzója elismerte az Izvesztyija hírlapnak adott interjújában, hogy „az ország teljesen elveszítette az irányíthatóságát”. November elejére a helyzet nemhogy nem javult, hanem inkább még tovább romlott - írja beszámolójában szentpétervári tudósítónk.


EJAD EL SARRAJ GÁZA
Klánháború Gázában

A Palesztin Hatóság négy évvel ezelőtti megalakulása óta a palesztin társadalomban csak súlyosbodott a törzsi vérontás, amihez a többezres felfegyverzett biztonsági erő jelenléte is csatlakozik. A törzsi tekintélyre épülő katonai szervezetek viselkedése azt jelzi, hogy ezek az erők felette állnak a törvénynek. Az elmúlt évek leszámolásainak keserű tapasztalatait összegzi az izraeli Jerusalem Report című hetilapban megjelent cikkében Eyad El Sarraj gázai palesztin pszichiáter. Sarrajt háromszor tartóztatta le a Palesztin Hatóság az emberi jogok megsértéséért, valamint a korrupciót és elnyomást kifogásoló éles kritikájáért.


A Kádár-puccs és a forradalom végnapjai

Még élt Kádár János, amikor 1989 márciusában Méray Tibor Párizsban e sorokat írta Nagy Imréről írt könyve első szabad magyarországi kiadása elé: „Sohasem kételkedtem abban, hogy ez a könyv egyszer magyar földön is megjelenik. Legfeljebb azt nem tudtam, hogy megérem-e. Megértem. Több mint harminc évig kellett rá várnom. A mag, melyet 56 ültetett el, fává növekedett. Ágain gyümölcs van. Le kell szakítani. Megérett.” Részlet a könyvből:


GRÜLL TIBOR
Vatikáni emlékezés magyar megfontolás
Mi történt a zsidókkal Erdélyben

1998. március 12-én jelentette meg a Vatikán II. János Pál pápa történelmi jelentőségűnek szánt nyilatkozatát, melynek címe: „Emlékezünk: gondolatok a Soáról”. Az eredetileg tíz oldalas írást a katolikus egyházfő Edward Cassidy bíborosnak, a Vatikán zsidó kapcsolatokért felelős „miniszterének” - jóbarátjának - címezte. A Soá-nyilatkozat természetesen keresztény és zsidó körökben egyaránt nagy visszhangot váltott ki, hiszen a holocaust óta eltelt 50 évben ez a pápa jószerével első komoly megnyilatkozása e kérdésben.


HECHS LÁSZLÓ JERUZSÁLEM
A Rabin-gyilkosság utóélete

Eliakim Rubinstein professzor, a kormány jogtanácsosa e héten úgy határozott: bíróság elé állíttatja Avisai Ravivot azzal a váddal, hogy bár ismerte a gyilkos, Jigal Amír szándékát és előkészületeit Jichak Rabin megölésére, semmit sem tett annak megakadályozására. További vádpont Raviv aktív részvétele a miniszterelnök ellen uszító hecckampányban, amely végső soron a gyilkossághoz vezetett. Az ügy politikai tétje:


Gazdaság

HETEK-ÖSSZEFOGLALÁS
Éhínség fenyeget Oroszországban

Komoly éhség keletkezhet Oroszországban, amennyiben az ország nem kap élelmiszersegélyeket, ugyanis az élelmiszerfogyasztás csaknem felét kitevő import árukat az ország nem lesz képes kifizetni. Mindehhez hozzájárul az is, hogy negyven év óta az idén takarították be a legrosszabb, mindössze 47,3 millió tonnás gabonatermést a tavalyi 88,7 millió tonnás terméssel szemben. Viktor Szemjonov orosz mezőgazdasági miniszter ennek ellenére biztosan állítja, az oroszok nem fognak éhezni, „csak egyes régiókban várhatóak átmeneti problémák”, s Moszkva ezért nem is kért élelmiszer-segélyeket.


DEBRECZENY RÉKA
Jövőre 9000 felett a BUX

Ki gondolta volna, hogy az elmúlt idők tőzsdei megrázkódtatásai után - legalábbis az általunk megkérdezett szakértők szerint - az sem kizárt, hogy az év végére 7000-7500 pontig, sőt jövő év elejére akár az eddigi csúcsot megdöntve 9000-9500 pontig is emelkedhet a BUX-index. Úgy tűnik, a nemzetközi gazdasági körülmények egyelőre lehetővé teszik a stabil, erőteljes emelkedést, még akkor is, ha időközben kisebb korrekciók történnek.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Reménykeltő BUX

Régen látott - és régóta vágyott - szintre küzdötte fel magát a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) indexe. A BUX átlépve a 6000 pontot, reményt keltett a részvényesekben. Bár lapzártánk napján, csütörtökön egy százalékkal alacsonyabban, 5954 ponton zárt a BÉT a szerdai 6012 ponthoz képest, a megújult bizalom nem tört meg.


Postabank, te drága
Tovább a cikkhez >>>

Részvénypiac
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Óhajok és kívánságok

Még nem is került a parlament elé a jövő évi költségvetés, de az ellenzéki pártok és a gazdaságkutató intézetek máris kifejezték bírálatukat. Az elmarasztaló érveket egyrészt a választási ígéretek elmaradása, illetve a kifejezetten azokkal ellentétes tételek, valamint a túltervezett bevételek miatt sorakoztatták fel. Az ellenzék nemcsak bírálja a költségvetést, hanem előre eldöntette, hogy nem is fogja megszavazni.


RUFF GABRIELLA
Senki nem nyer
Interjú Zara Lászlóval, az Adótanácsadók Egyesületének elnökével
Tovább a cikkhez >>>

SZÉCHEY NOÉMI
Adós, fizess

A héten tovább folytatódott a Parlamentben az adótörvény vitája. A kormány által előterjesztett javaslatokat nemcsak az ellenzék vitatta, hanem kormánypárti képviselők részéről is érkeztek módosító indítványok.


VARGA PÉTER
Gondban a konda

Az orosz gazdasági válság hatása elérte az Európai Unió sertéstartóit is. Beszűkültek az exportlehetőségeik, felgyülemlettek a készletek, ezért a tárolási költségek enyhítése céljából az Unió jelentősen megemelte a sertéshús exporttámogatását. Ez az intézkedés érzékenyen érinti a magyar sertéstartókat is, mert a támogatott EU sertések lényegesen olcsóbban jelentek meg a nemzetközi piacon, mint a hazaiak.


Háttér

MÁRER GYÖRGY NEW YORK
Előretörtek a szamarak

Megtorpant a republikánus pártjelképben szereplő elefánt a Clinton-botrányok ellenére makacsul kitartó demokrata szamárral szemben. Az amerikaiak - természetesen - a négyévente sorrakerülő elnökválasztást és a vele együttjáró kongreszszusi, illetve helyhatósági voksolásokat tartják a pártok legjelentősebb erőpróbáinak. A közbenső szavazásokat sokan csak amolyan mellékzöngéknek minősítik. Az ilyen vélekedés persze nem mindig állja meg a helyét, mivel ezek a politikai erőpróbák előrejelzései lehetnek az elkövetkező nagy csatának az államfői székért. Az érem másik oldala, hogy ha a két nagy párt közül egyik sem uralja egyszerre a Fehér Házat és a kongresszus két nagy házát, akkor a közbenső választás könnyen megváltoztathatja a hatalmi viszonyokat.


MAGYARY FERENC
Ideológiafrontok a színház kérdésében

A Nemzeti Színház leállított építésével és a Felvonulási térre tervezett másik felépítésével kapcsolatban a kormányzati szakmai érvek hiánya jelzi azt, hogy politikai indíttatású döntéssel állunk szemben. Lehet, hogy a Fidesz-kormányzat megvalósítja Csurka nagy álmát, a szentistváni Magyarország jelképét: a Hősök tere, a Regnum Marianum templom és a „magyar formájú” színház szellemi erőterében mozgó tömeg képét?


SZOBOTA ISTVÁN
A léprecsalt taxis és a szadista lányok

„Addig örülj, amíg a szüleid fognak!” - mondta B. Diána egyik legjobb barátnőjének, mielőtt végzetes tervük végrehajtására indultak 1997. november 20-án éjszaka. Aznap este fél tízkor azonnali indulást sürgetve szólalt meg a belvárosi kapucsengő volt osztálytársnőjük lakásán: Diána hívta Andreát. A két kiskorú, 14 éves lány éjjel fél tizenkettőkor szállt be a taxiba, miután a diszpécserközponttól személyesen Gáspár Jánost kérték. B. Andrea kabátjának ujjába már korábban egy vízzel töltött félliteres műanyag flakont rejtettek. A két lány ajánlatot tett a taxisnak, és egy elhagyatott kiserdőhöz érve Gáspár Jánost Diána kicsalta a kocsiból, majd Andrea hátulról két ízben fejbe vágta a flakonnal. A taxis menekülni próbált, ám dulakodás közben újabb ütések, rúgások érték, közel egy órán keresztül. A magatehetetlen, vérző férfit gallyakkal, levelekkel letakarták. A Fővárosi Bíróság tegnap hirdetett ítéletet az ügyben.


Külpolitika

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Arafat széke inog

Több területen is késik palesztin részről a Wye folyó partján aláírt egyezményben vállalt kötelezettségek teljesítése. A legkritikusabb feltétel harminc terrorista letartóztatása, akik összesen mintegy száz izraeli haláláért felelősek. Bizonytalan továbbá a Palesztin Nemzeti Tanács összehívásának időpontja, amelynek feladata lenne, hogy eltörölje a szervezet alapokmányának az Izrael megsemmisítésére vonatkozó cikkelyeit. Ez utóbbi immár öt éve várat magára. Csalódás érte Jasszer Arafatot is, aki arra számított, hogy spanyolországi útjáról hazatérve különgépe már az új gázai nemzetközi repülőtéren landolhat. Az izraeli kormány azonban a biztonsági garanciák hiánya miatt egyelőre nem adott engedélyt a légikikötő megnyitására.


CSEREKLYEI MÁRTA, SZIKORA MÁRTON
A halál panorámája

Tovább tart az 1998-as év katasztrófa-sorozata. A globális felmelegedés, az El Nino, a sarki pólusok olvadása és más szokatlan légköri jelenségek együttes hatása legutóbb Közép-Amerikában okozott rendkívüli pusztítást. A Mitch hurrikán áldozatainak száma megközelíti a tízezret, és több százezer embert tett földönfutóvá. Az özönvíz, földcsuszamlás, hurrikán és vulkánkitörés nyomán kialakult apokaliptikus állapotokról Carlos Flores Facusse hondurasi elnök csak ennyit tudott mondani: „A pusztítás, rombolás és halál panorámája.” Szakértők véleménye szerint a katasztrófa- sorozat húsz évvel vetette viszsza a térség fejlődését.


SCHMIDT BARNA
Gyilkos ár Németországban
Tovább a cikkhez >>>

SZOBOTA ZSUZSA
Jaj a terhes és szoptató asszonyoknak

Amerikai tisztségviselők jelentése szerint a szabad ég alatt sátorozó koszovói albánok száma jelentősen csökkent az utóbbi napokban, miután Milosevics kivonta csapatait a tartományból. A hazatérő polgárokra azonban lerombolt falvak, hideg és további nélkülözések várnak. A hosszú hónapok óta tartó nélkülözés és a szűnni nem tudó félelem, netán a háború okozta sebesülések miatt legyengült szervezetű lakosságnak további problémákkal kell szembenéznie. A koszovói tragédia a hétköznapokkal folytatódik - állítja a New York Times.


HETEK-ÖSSZEFOGLALÁS
Pinochet elszólása
Tovább a cikkhez >>>

NAGYÍTÓ
Millenniumi láz
Tovább a cikkhez >>>

Alakulóban a Bush-dinasztia

Győzelemként, sőt „történelmi jelentőségű revansként” könyvelte el a Demokrata Párt, hogy - bár a republikánusok kongresszusi többsége megmaradt - a vártnál jóval eredményesebben zárta az idei időközi választásokat. Newt Gingrich képviselőházi szóvivő szerint azonban a nagy ünneplés ellenére továbbra is a republikánusok fogják a képviselőházat kontrollálni. Az eredmény megnyugtató lehet Clinton elnök számára is, hiszen az eddiginél kisebb republikánus többség aligha lesz elegendő a lemondatásához az impeachment eljárás során.


RAMOR FRIGYES
Keményít az iraki diktátor

Az iraki parlament rendkívüli ülésén fogadta el az ország vezetésének azt a döntését, hogy sokak szerint Szaddám Huszein iraki diktátor eddigi legmerészebb lépése volt, amikor bejelentette: országa megszakít minden kapcsolatot az ENSZ iraki tömegpusztító fegyverek felszámolását ellenőrző bizottságával. A bagdadi rádiónak adott interjújában Taha Yassin Ramadan iraki alelnök az iraki vezetés lépését az Egyesült Államok hitető viselkedésére való válasznak nevezte.


Iráni hadgyakorlat-sorozat
Tovább a cikkhez >>>

Riport

SZLAZSÁNSZKY FERENC
Kegyesen bánt velem az élet
Tovább a cikkhez >>>

Sport

Defektes Schumacher

Kedden megkezdődtek a Bridgestone gumik megismerésére kiírt tesztelések Szuzukában. Két nappal a Forma-1-es gyorsasági autós világbajnokság 1998-as idényének záró futama, a Japán Nagydíj után a vb-sorozatban érdekelt 11 csapatból 10 ott maradt a szigetországi pályán, hogy megismerhesse a jövőre egyedüli gumiszállító cég abroncsait.


KÉZDI ÉVA
Az új világbajnok

Új arc a világbajnokok között. Az idei Forma-1 győztese, aki egyúttal a 27. világbajnok, Mika Häkkinen, a McLaren-Mercedes vezérpilótája szoros küzdelmek árán végül is a kétszeres világbajnok, Michael Schumacher fölé tudott kerekedni.


SASS SZILVESZTER
Spanyolvi g asz

Ez a hét szokás szerint kupahét volt. Kedden bonyolították le az UEFA-kupa második fordulójának visszavágóit is, melyen több drámai mérkőzést is láthatott a nagyérdemű. Természetesen magyar csapatok nélkül. A legnagyobb visszhangot a Fiorentina-Grasshoppers mérkőzés váltotta ki. Sajnos nem az izgalmak, hanem egy újabb szurkolói rendbontás miatt. A salernói mérkőzésen egy, a nézőtérről bedobott petárda súlyosan megsebesítette Philip Flament partjelzőt. Az UEFA fegyelmi bizottsága hétfőig hozza meg döntését a félbeszakadt mérkőzésről.


Ki a profi
Tovább a cikkhez >>>

Sértődött orosz szurkoló
Tovább a cikkhez >>>

Csonka idény az NBA-ban

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) pontvadászata talán 1999 januárjában indulhat be - jelentette ki Billy Hunter, a játékos-szakszervezet igazgatója.


Sanchez-Vicario adótartozása
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

RUFF GABRIELLA
Képünkön a bőr

Melyik nőt ne érdekelné bőrének egészsége, szépsége? A Kozmetikus Ipartestület által nemrég megrendezett Kozmetikai Konferencián kaptunk pár ötletet a szakértőktől a szépségápoláshoz.


Magzatvédő vitamin
Tovább a cikkhez >>>

MESTER ÁGNES
Ragadozók testközelben

November harmadikán a zord, szeles idő ellenére kilenc országból közel kilencvenen érkeztek Orosháza-Gyopárosfürdőre a VIII. Nemzetközi Solymásztalálkozóra, hogy öt napon keresztül együtt lehessenek és megmutathassák madaruk - héja, sólyom, sas - tudását, teljesítményét.


Programok
Tovább a cikkhez >>>

Ízvilág
A pasztinák
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Állatok a parlamentben
Tovább a cikkhez >>>

Egy úr az űrből
Tovább a cikkhez >>>

Arra ébredt, hogy meghalt
Tovább a cikkhez >>>

Száz méteres zuhanást élt túl
Tovább a cikkhez >>>

Szaddám és a robotmami
Tovább a cikkhez >>>

Kilencfős lett a falu
Tovább a cikkhez >>>

Az élet habostorta
Tovább a cikkhez >>>

Szolgálat kész pincér
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

KULCSÁR ÁRPÁD
A megrekedt reformáció

1517. október 31-én egy addig ismeretlen szerzetes hitújítást követelő tételeket szögezett ki a németországi Wittemberg vártemplomának kapujára. Hogy ekkor az addigiakhoz képest valami minőségileg új kezdődött, azt a későbbi századok egyértelműen és egybehangzóan bizonyították, s így mindmáig ezt az eseményt tekintik - Kolumbusz nevezetes fölfedezésével együtt - az Újkor kezdetének.


CSEREKLYEI MÁRTA
A sötétség bálja

A Halloween eredete évszázadokkal nyúlik vissza a történelemben. A leginkább groteszk jelmezeiről és morbid tréfáiról ismert ünnep valójában hármas gyökerű: kettő a kereszténység előtti időkből, egy pedig a római katolikus tradícióból táplálkozik.


PÁLFY GYULA
Tor a temetőben

Kevés ünnepről deríthető ki oly gyorsan, oly kevés utána olvasással, hogy miféle köpönyegből bújt elő. A szakszervezetek által újabban már pirosbetűs ünnepnek követelt halottak napja egyenes ági leszármazottja a „keresztény Európát” megelőző pogány kornak - melyet nem kevesen barbár kornak hívnak.