Vissza a tartalomjegyzékhez


Alakulóban a Bush-dinasztia

Győzelemként, sőt „történelmi jelentőségű revansként” könyvelte el a Demokrata Párt, hogy - bár a republikánusok kongresszusi többsége megmaradt - a vártnál jóval eredményesebben zárta az idei időközi választásokat. Newt Gingrich képviselőházi szóvivő szerint azonban a nagy ünneplés ellenére továbbra is a republikánusok fogják a képviselőházat kontrollálni. Az eredmény megnyugtató lehet Clinton elnök számára is, hiszen az eddiginél kisebb republikánus többség aligha lesz elegendő a lemondatásához az impeachment eljárás során.


Jesse „The Body” Ventura. Szorítóból a bársonyszékbe   Fotó: MTI

A most megválasztott 34 szenátor és 36 állam kormányzója közül kiemelkedik a volt elnök, George Bush két fia, akik több tekintetben is különleges eredményeket könyvelhetnek el maguknak. George W. Bush Texasban nyerte meg a választásokat, és 25 év óta ő az első olyan kormányzó az Egyesült Államokban, akit másodszor is megválasztanak. Testvére, Jeb Bush a floridai választásokból került ki győztesen. Ketten együtt szintén kiemelkednek a kormányzóválasztások történetéből: utoljára az 1970-es években fordult elő, hogy két testvér egyszerre volt kormányzói hivatalban. Akkor Nelson és Winthrop Rockefeller New York és Arkansas államok kormányzói székeit foglalták el.
Szintén érdekességnek számít, hogy Minnesotában a választók Jesse „The Body” Ventura megválasztásával egy volt pankrátort emeltek a kormányzói székbe. „A Test”, aki volt már mosogató, katona és kisvárosi polgármester is, és szerepelt filmben Schwarzenegger mellett, öszszesen tizenegy évet töltött a ringben. A minnesotai kormányzói székbe most független jelöltként jutott.
(Helyszíni tudósításunk : )


Marihuána igen, kakasviadal nem

A kongresszusi választásokkal egy időben az amerikaiak közügyeikről és intimebb ügyeikről is véleményt nyilváníthattak népszavazás formájában. Washington államban a választások napja egyben a faji megkülönböztetés végét is jelentette a munkahelyeken, a felsőoktatásban és az állami szerződések terén.
A homoszexuálisok jogaiért küzdők számára vegyes eredményeket hozott a szavazás napja. Hawaiiban és Alaszkában 2:1 arányban leszavazták az azonos neműek házasságának engedélyezését. A colorádói Fort Collinsban is leszavazták a homoszexuálisok pozitív megkülönböztetését kezdeményező törvényt, míg Maine-ben elfogadták a hasonló indítványt.
Nevada állam igent mondott arra az alkotmány-kiegészítésre, mely szerint a marihuána alkalmazható lesz orvosi célokra, súlyos betegek kezelésében. Hasonló eredmény született Oregonban és Alaszkában is. Nevadában a végleges elfogadás feltétele egy újabb népszavazás lesz 2000-ben. Michiganben, a „haláldoktorként” ismert Jack Kevorkian államában a szavazók egyértelműen elutasították az orvosi segítséggel elkövetett öngyilkosság törvényesítését. Colorádóban ezentúl szülői engedélyhez kötik a kiskorú leányokon végrehajtott abortuszt.
Több államban az állatokat védő törvényeket fogadtak el. Arizonában a népszavazás a kakasviadalok végét jelentette, Missouriban a medveviadaloknak fellegzett be, míg Kaliforniában betiltották az acélcsapdák használatát a vadászatban.