Vissza a tartalomjegyzékhez


NAGYÍTÓ
Millenniumi láz

Az ezredforduló közeledtével egyre többen gyülekeznek Jeruzsálemben, hogy ki ne maradjanak a végidők legfontosabb eseményeiből. A Jerusalem Post című napilap beszámolója szerint az Olajfák hegyén sorban állnak már azok, akik elsők szeretnének lenni, amikor visszajön a Messiás.
A millenniumi láz a világ minden részén terjed. Az amerikai Denver városából jelentették, hogy szeptember 30-án nyoma veszett egy keresztény csoportnak, akik minden jel szerint Izraelbe szándékoztak utazni. Bár még nem érkeztek meg, valószínű, hogy esetleges megérkezésükkor a hatóságok be sem engedik őket. A denveriek szerint nem kizárt, hogy az eltűntek némi átmeneti időt töltenek Mexikóban, mielőtt Izraelbe indulnának - ahol már felkészültek az apokaliptikus kultusz híveinek érkezésére. Az idő mindenesetre nem sürget, több mint egy évük van 1999 decemberéig, amikorra a csoport 44 éves vezetője, Monte Kim Miller saját halálát és feltámadását ígérte Jeruzsálem utcáin. Szakemberek tartanak attól, hogy Miller csoportja tömeges öngyilkosságot követ el Jeruzsálemben, miután nem teljesedett be a kultuszvezérnek Denver katasztrofális pusztulásáról szóló jövendölése.
Az izraeli rendőrség alapos előkészületekbe kezdett: 1999 pészahja és 2000 karácsonya között több millió keresztény zarándokot várnak a Szentföldre. Néhányuk egyenesen abban a reményben érkezik, hogy megpillanthatja Jézust, amint visszatér a földre. A jeruzsálemi Kfar Shaul Pszichiátriai Klinika vezetője, Dr. Yair Bar-El megnyugtatóan közli: „Ha jönnek, és pszichológiai problémáik támadnak, kezelésbe vesszük őket.” A szakértő pszichiáter szerint a zarándokok tudományosan három nagy csoportba oszthatók. Ezekre mind a rendőrség, mind a kórházak odafigyelnek. Az első csoportba a Jeruzsálem Szindróma nevű betegségben szenvedők sorolhatók. Ezt a kórt már több mint egy évtizede tanulmányozzák az orvosok. A kór áldozatai többnyire normális turistákként érkeznek Jeruzsálembe, és helyben alakulnak ki pszichológiai problémáik. A gyakran látomásokkal kísért kóros állapot rendszerint nem tart tovább hét napnál, és a közbiztonságot sem fenyegeti.
A második csoport tagjai valóban rendelkeznek mentális problémákkal. Általában valamely bibliai személlyel azonosítják magukat, és ezért éreznek kényszert, hogy Jeruzsálembe utazzanak, és hangot adjanak a vallással vagy politikával kapcsolatos extrém nézeteiknek.
A harmadik, legnagyobb csoportba azok tartoznak, akiknek szintén vannak pszichológiai gondjaik, de nem betegek. Azzal a kényszerképzettel érkeznek, hogy valami nagy tettet hajthatnak végre Jeruzsálemben, ami megváltoztatja a politikai vagy társadalmi helyzetet. Zsidók és keresztények egyaránt vannak közöttük, és szerencsére ők sem közveszélyesek. A denveri kultusz tagjaival kapcsolatban az egyik izraeli szakember, Hal Mansfield csak annyit mondott: az ilyen és ehhez hasonló csoportok csak a kezdetet jelentik: az elmúlt nyáron két keresztény turistától tagadták meg a beutazást, mivel támadást akartak intézni a Templom-hegy ellen, a világvégével azonosított armageddoni csata siettetésére. (Szabó Ibolya Anna)