Vissza a tartalomjegyzékhez

DUDÁS ZSUZSANNA
A felsőfokú iskolák rangsorolását tervezik

Az egyes nyugat-európai országokban jelenlevő, de Magyarországon is megfigyelhető negatív tendenciákból tanulva oktatási rendszerünket a munkaerőpiaci igényeknek megfelelően - akár 13-14 ezer forint havi tandíj - bevezetésével kell átalakítanunk - jelentette ki Pokorni Zoltán oktatási miniszter egy konferencián, amelyet kedden rendeztek a felsőoktatás és a gazdaság kapcsolatáról a Budapest Kongresszusi Központban.
Az európai és a hazai felsőoktatás évek óta küszködik, hogy ne munkanélkülieket képezzenek. A miniszter ezért fontosnak tartja a nemzeti alaptanterv felülvizsgálatát, a tananyag mennyiségének radikális csökkentését és egy gyakorlatcentrikusabb oktatási rendszer bevezetését. Mint mondotta: az akkreditációs bizottságok döntéseit ki kell hogy egészítse bizonyos munkaerő-piaci tendenciák vizsgálata is. Egy felsőfokú egyetem például hiába kíván bizonyos szakokat beindítani, ha végzett hallgatói nem tudnak utána elhelyezkedni. Emiatt a tervek szerint megtörténik a felsőoktatási intézmények rangsorolása abból a szempontból is, hogy az intézmény által nyújtott elméleti és gyakorlati ismeretek piacképesek-e, vagyis a végzett hallgatók milyen arányban tudnak a kapott diplomával elhelyezkedni. Ezt a rangsort figyelembevéve - amelyről a pályaválasztási tanácsadó füzetekből lehet majd értesülni - dönthetnek a leendő hallgatók melyik oktatási intézménybe jelentkezzenek.
Tolnai Lajos, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, hogy az oktatásba fektetett beruházás megtérül, hiszen ma Magyarországon európai szintű diplomásokat képeznek, akik a megszerzett tudásukat kamatoztatva többszörösét keresik meg, mint amennyit a képzésükre fordítottak. Az ellentmondás csak az - hangsúlyozta Besenyei Lajos, a Miskolci Egyetem rektora -, hogy a világszínvonalú képzést nyújtó intézmények rendkívül szerény keretekből teszik mindezt.