Vissza a tartalomjegyzékhez

SZAKONYI DÁVID
Bírálják a kormány szigorát drogügyben

A kormány szigorú drogellenes törvényeket javasol, ami a szakemberek és az ellenzék szerint nemhogy nem javítana, hanem éppenséggel rontana a magyar drogproblémán. A polgárok általában helyeslik a szigort, de a prevencióval foglalkozók, az orvosok és a rendőrség általában ellenzi a tervezetet szakmai érvekre, valamint külhoni tapasztalatokra hivatkozva.

A büntetések szigorítását a kormány a lakosság nagyobbik részének véleményével alátámasztva látja megfelelőnek. Szerintük a társadalom megítélésével ütközik bármilyen tolerancia a droggal összefüggésben. A javaslat csökkenteni kívánja a büntetlenül hordozható drogmennyiséget, különbséget tesz droghasználók és kereskedők közt, szigorúan büntetné az egyszeri drogfogyasztókat is.
Az SZDSZ álláspontja az, hogy a kábítószer terjesztését üldözni és büntetni kell, de a nemzetközi tapasztalat egyértelműen bizonyítja, hogy az egyszeri fogyasztók vagy általában a fogyasztókra vonatkozó ilyen szigorú büntetések nem vezetnek eredményre. El lehetne indulni szerintük a fogyasztókat illetően a tervezetben szereplőnél enyhébb büntetések útján, de semmi értelmét nem látják annak, hogy börtönbe zárjanak három évre egy olyan fiatalt, aki egyébként még megmenthető lenne. Mint Fodor Gábor, az SZDSZ országgyűlési képviselője a Heteknek elmondta: a kormány ezen lépését indokolatlannak tartják, hiszen a szakemberek - orvosok, rendőrök - nem adtak jelzést, hogy szigorításra volna szükség. A kormány a tervezet létrehozásában semmiféle szakvéleményt nem vett figyelembe, valamint az Európai Közösség programajánlatát sem, amely nem a „kemény kéz” politikáját, hanem a megelőzést és az orvosi munkát helyezi előtérbe. „Egyértelmű az álláspontunk: az SZDSZ nem a kábítószer pártján áll, de bármilyen ellentmondásosnak tűnik, a gyakorlati példák magukért beszélnek. Azokból pedig azt látjuk, hogy a szigorú retorzióknak nincs valódi visszaszorító erejük, csak a prevenciótól és az orvosoktól választják el a drogosokat, valamint súlyosabb bűncseleményeket szülnek a drogos világban.”
A kábítószeresekkel és a megelőzéssel foglalkozó szakma által a közelmúltban rendezett Konszenzus Konferencián az az egyöntetű vélemény alakult ki, hogy a kormány tervezete jelenlegi formájában a kimondott célja ellen hatna, ha bevezetnék - nyilatkozott lapunknak Dr. Gáspár Judit, orvos addiktológus. Mint mondta: ha a kezelés és a prevenció megszűnne, azokat csuknák le, akiknek orvosra lenne szükségük. A fogyasztók feletti láncszemeknek kedvezne a törvény, hiszen azok könynyebben védik meg magukat, a fogyasztók pedig nem fogynának el.
A súlyos következmények kilátása ugyanis nem korlátozza hatékonyan a drogosokat. „Hiszen sem a HIV, sem a Hepatitis-C - melyek gyógyíthatatlan betegségek, és kábítószeresek körében igen gyakran fordulnak elő - nem rettentik el a kábítószereseket” - mondta Gáspár, aki szerint a megoldás az lenne, hogy a rendőrség, az orvosok és addiktológusok, valamint a prevencióval foglalkozók segítségével létrehozott speciális magyar drogellenes stratégiára lenne szükség.
Az MSZP álláspontja az, hogy természetesen a drogfogyasztókat is meg kell ítélni, de sokkal differenciáltabban és egy szakemberek bevonásával kialakított jogrendszerben. Az MSZP módosítási javaslatokat fog tenni a tervre vonatkozólag - mondta lapunknak Kökény Mihály, volt népjóléti miniszter. A szocialista politikus szerint átgondolatlan a tervezet, és csak tüneti kezelést jelentene, amely egyoldalú és túlhaladott, valamint bizonyítottan eredménytelen stratégia. A korai Gorbacsov-érának és a húszas évek Amerikájának alkoholtilalmát hozta fel példaként.