Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Demszky modern világvárost ígér

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a választások győztese, Demszky Gábor letette főpolgármesteri esküjét, majd megválasztották a négy régi-új főpolgármester-helyettest is: Atkári Jánost (SZDSZ), Szolnoki Andreát (SZDSZ), Schiffer Jánost (MSZP) és Vajda Pált (MSZP).


Demszky Gábor Budapest főpolgármestere. Kipróbált csapattal    Fotó: MTI

„A fővárosiak túlnyomó többsége úgy határozott, hogy Budapest szabadelvű világvárosként lépjen át a következő évezredbe. A polgárok arra voksoltak, hogy folytatódjon a nyolc éve megkezdett munka, az elhatározott beruházások megvalósítása” - hangsúlyozta székfoglaló beszédében Demszky Gábor, aki kiemelte: kooperációra törekszik a mérsékelt ellenzékkel annak ellenére, hogy jóval nagyobb fölénnyel nyerte meg a főpolgármesteri választást, illetve az SZDSZ-MSZP koalíció jelentősebb többséget szerzett a közgyűlésben, mint a Fidesz-vezette szövetség tavasszal az Országgyűlésben. Együttműködési készségét jelzi, hogy kulcsfontosságú bizottsági elnöki posztokat ajánlottak a Fidesznek - közölte a főpolgármester.
Demszky Gábor konstruktív ajánlata ellenére az alakuló ülésen úgy tűnt: a fővárosi ellenzék (Fidesz, MDF, MKDSZ és MIÉP) részéről heves támadások fogják érni a város vezetését. Az ellenzéki képviselők ugyanis nem támogatták a főpolgármester-helyettesek megválasztását. A Nemzeti Színházat és a metróépítést megtorpedózó kormány a jelek szerint aktívan támogatni akarja a fővárosban kudarcot vallott pártjait. A hosszú és nehéz küzdelmekre készülő Demszky helyzetét könnyíti, hogy több éve sikeresen együttműködő csapat áll mögötte. Pártjának a szabaddemokratáknak továbbra is a tapasztalt jogász Bőhm András lesz a frakcióvezetője. A főpolgármester Atkári János gazdasági ügyekkel foglalkozó főpolgármester-helyettes mellett számíthat korábbi helyettese, a főváros gazdasági ügyeiben nyolc éve meghatározó szerepet betöltő Székely Gábor támogatására is.