Vissza a tartalomjegyzékhez


Sárga tengeralattjáró

Dan Taylor kissé sértve érezte magát, miután megtudta, hogy az emberek a Loch Ness-i szörny megszállottjaként tekintenek rá. Kétségtelen mindamellett, hogy napjainak java részét egy nyomasztó raktárhelyiségben tölti egy négyszemélyes tengeralattjáró építésével. A kész járművet Skóciába szállítják majd, hogy ezzel keressék a tóban lappangó feltételezett szörnyet. A megszállottság önmagában nem minden - vélekedik az immár 58 éves Taylor -, szerinte ugyanis mire „kutatása” befejeződik, egymillió dollárt fog kitenni a vállalkozásba fektetett összeg. Célja pedig nem más, mint befejezni 30 éve megkezdett munkáját.
Nessie megpillantására már évszázadokkal ezelőtt is sokan áhítoztak, ez mégis keveseknek adatott meg. 1969-ben a World Book Encyclopaedia támogatásával éppen egy szörnykutató expedíció folyt, mialatt Taylor üzembe helyezte házi gyártású, egyszemélyes és - hogy a többi hajó számára jól látható legyen - sárga tengeralattjáróját. Akkoriban úgy hírlett, hogy a Beatlesnek sikerül megtekintenie, ha nem is Nessie-t, legalább a sárga tengeralattjárót. Azonban sem a zenészek, sem a szörny nem mutatkoztak (az ismert dal mindenesetre megszületett).
„Nessie-t meglehetősen nehéz becserkészni - állítja Taylor -, de azt hiszem nekem egyszer sikerült. Valami mozgott a vízfenéken, majd egy hullámcsapás eltérítette útirányától a tengeralattjárómat.” Taylor reményei szerint jövőre újra a tó mélyére merülhet. Ennek érdekében jelenleg egy nagyobb és gyorsabb tengeralattjáró építésén fáradozik, amely természetesen szintén sárga színű lesz, és a Nessa névre hallgat majd. A lényt egy a hajóra szerelt szigonyszerű eszközzel célozzák meg, hogy mintát vegyenek testéből. Taylor már fiatalon a tengeralattjárókat tanulmányozta a haditengerészetnél, majd a Georgia-beli technikai főiskolán bővítette ismereteit. Ezután pedig karrierjének élt: üzleti tevékenységet, illetve saját telefontársaságot működtetett. Bevallása szerint egy öt évvel ezelőtti szívinfarktus figyelmeztette, hogy változtasson feszített élettempóján. Azóta napjait a 30 tonnát meghaladó, üvegszálból és acélötvözetből készült tengeralattjáró elkészítésével tölti. A vízalatti jármű 20 csomónyi végsebességével (1 csomó 1852 m/óra) eredhet Nessie nyomába, jóllehet néhányan úgy tartják, hogy Nessie csupán egy legenda - vagy egy dinoszaurusz. Taylor kitart amellett, hogy a lény egy olyan angolnafajta, amely a természet jóvoltából furcsa módon megállt a fejlődésben. (The Boston Globes)