Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Apró lépések a békefolyamatban

Madeleine Albright amerikai külügyminiszter az izraeli-gázai határnál találkozott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Jasszer Arafattal, a Palesztin Hatóság elnökével. Albright a négyórás találkozót követően kijelentette: „komoly előrelépés” történt az amerikai békejavaslat irányában, amelyet Washington véglegesíteni kíván a jövő heti csúcstalálkozón.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Jasszer Arafat palesztin vezető október 15-től kezdődően csúcstalálkozón vesz részt Washingtonban, hogy Bill Clinton amerikai elnök közvetítésével tárgyaljanak - jelentette a CNN amerikai hírcsatorna. Az amerikai javaslat középpontjában az áll, hogy Izrael Ciszjordánia 13 százalékáról kivonja csapatait, és átadja a kijelölt területet a palesztinoknak, a palesztinok pedig komolyabban fellépnek a fennhatóságuk alatti területeken tevékenykedő terrorizmussal szemben.
Albright optimistán beszélt arról az „új szellemről”, amely a megrekedés hónapjai után létrejött az izraeli és a palesztin vezető között. Reményét fejezte ki, hogy „új fejezet” nyílhat a zavaros békefolyamatban. „Ugyanakkor én sem ma születtem” - szögezte le Albright. „Továbbra is nagyon sok súlyos probléma létezik odakint, amiről maguk a vezetők tudnak a legjobban”.
Sem Netanjahu, sem Arafat nem kísérte el Albrightot a sajtótájékoztatóra. Arafat Oroszországba utazott, ahol Borisz Jelcin elnökkel folytat tárgyalásokat a békefolyamatról. Netanjahu Jeruzsálembe utazott, ahol kijelentette: „Megmásztunk dombokat, de a hegy még előttünk tornyosul.”
Az Egyesült Államok abban reménykedik - szól a CNN jelentése -, hogy a washingtoni tárgyalások a végső rendezéssel kapcsolatos egyezkedésbe fogja lendíteni a két felet. Enélkül Arafat 1999 májusában kikiáltja a független palesztin államot, ezt pedig Izrael váltig ellenzi.