Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Augusztusi aktívum

A Magyar Nemzeti Bank előzetes adatai szerint augusztusban a folyó fizetési mérleg 110 millió dolláros többlettel zárt. Így az év első nyolc hónapjában a folyó fizetési mérleg egyenlege 961 millió dolláros hiányt mutatott az előzetes adatok szerint. Az elmúlt évben augusztus végéig a folyó fizetési mérleg 676 millió dolláros deficittel zárt, viszont tavaly augusztusban is volt aktívum, mégpedig 97 millió dollárnyi. A jegybanki tartalékok állománya 9,4 milliárd dollárra rúgott ez év augusztusában. 71 millió dollár nettó jövedelemkiáramlást regisztrált a jegybank augusztusban, amelyen belül a profitjellegű nettó kifizetés 4 millió dollárral, míg a portfolió és egyéb befektetésekhez kapcsolódó nettó kamatkiadás 35 millió dollárral kisebb az 1997 augusztusi számoknál. (MTI)


Utolsó kör Romániának

A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank tesz még egy kísérletet arra, hogy támogatást nyújtson Romániának, de ha az ország nem hozza meg azonnal a szükséges intézkedéseket, fizetésképtelenné válik - közölte Radu Vasile román miniszterelnök a két nemzetközi pénzintézet vezetőivel folytatott tárgyalásai után. (MTI)


Nyit az Asean

A délkelet-ázsiai országok szervezete, az Asean a befektetések, a tőkeforrások szabad áramlásának biztosításával akarja mozgásba hozni a gazdaságot. Elhatározták, hogy a tervezett 2003 helyett már 2000-re nulla és öt százalék közötti szintre csökkentik mintegy másfél ezer termék vámját, és a tervezettnél előbb szállítják le számos érzékeny árucikk, köztük a mezőgazdasági termények vámját is. Az új vállalások révén a kilenc tagországot tömörítő szervezeten belüli kereskedelemben az áruk 85 százalékát terheli majd alacsony, nulla és öt százalék közötti vám. (MTI)