Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUUNKTÓL
Clinton: erőteljes a magyar gazdaságpolitika

A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) éves washingtoni közgyűlésén résztvevő magyar illetékesek az eddig lebonyolított találkozókon a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatosan a nemzetközi pénzügyi szervezetek vezetőinek megnyugvását tapasztalták. László Csaba pénzügyminisztériumi államtitkár nyilatkozata szerint a magyar inflációs ráta, a fizetési mérleg jelenlegi számai és a jövő évi költségvetés tervszámai az említett szervezetek köreiben bizalmat ébresztettek.

A közgyűlésen részt vett Járai Zsigmond pénzügyminiszter és Surányi György jegybankelnök, akik több jövőben tervezett projekttel kapcsolatosan tárgyalásokat folytattak az Európai Beruházási Bank vezetőivel. Járai találkozott a szlovén, a cseh és a lengyel pénzügyminiszterrel is, és megállapodtak abban, hogy rendszeressé teszik pénzügypolitikai eszme- és tapasztalatcseréjüket, főként az Európai Uniós csatlakozási törekvésekkel kapcsolatosan.
László Csaba szerint a nemzetközi pénzügyi válság elcsendesülésével és a helyzet stabilizálódásával párhuzamosan helyre állhat, és ennek nyomán megnövekedhet a külföldi tőke érdeklődése Magyarország iránt. Az államtitkár elmondása szerint, aki az alacsony kamathozamú amerikai piac helyett más befektetési lehetőség után keres, könnyen megtalálja majd a közép-európai térséget.
A lebonyolított találkozók között szerepelt az Egyesült Államokban tartózkodó Orbán Viktornak számos gazdasági, pénzügyi jellegű megbeszélése is. A magyar miniszterelnök szerda reggel az amerikai kereskedelmi kamara épületében amerikai üzletemberekkel reggelizett, majd Bill Clintonnal folytatott tanácskozást. Az amerikai elnökkel tartott megbeszélésén a koszovói helyzet, a szervezett bűnözés és más témák között Magyarországnak a nemzetközi pénzügyi válsággal kapcsolatos helyzete is szerepelt.
Clinton elnök egyetértett azzal az értékeléssel, hogy Magyarországot gazdasági értelemben sem lehet egy kalap alá venni a súlyos nehézségekkel küszködő volt szovjet térség országaival. A magyar kormányfőnek a tárgyalás után tett nyilatkozata szerint az amerikaiak Magyarország és Lengyelország gazdasági állapotát jónak ítélik, és - mint tréfásan hozzáteszik -, „csak a világ többi részével van baj”. Clinton elnök a magyar gazdaságpolitikát nagyon progresszívnak, sőt jó értelemben véve agresszívnak - erőteljesnek, határozottnak - minősítette.
A magyar miniszterelnök ezután James Wolfensohnnal, a Világbank elnökével folytatott megbeszélést, amelynek során tárgyalópartnere is egyetértett azzal, hogy Magyarország nem tartozik a rendkívül súlyos gazdasági gondokkal küszködő volt szovjet övezetbe. A találkozó után tartott sajtótákékoztatón Orbán elmondta: a magyar gazdasági növekedés idén 5 százalékos lesz, miközben a nyugat-európai átlag 3 százalék körül várható.
A The Wall Street Journal amerikai kiadása szerdán interjút közölt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, és az interjú mellett viszonylag terjedelmes ismertetőt közölt Magyarországról.
Amerikai látogatásának céljait taglalva a magyar kormányfő elmondta, hogy az orosz gazdasági válság közvetve sújtja Magyarországot, ugyanis a nyugati és elsősorban az amerikai beruházók szerint Magyarország, Csehország és Lengyelország még mindig a szovjet érdekszférához tartozik. Mint hangoztatta: Magyarország-nak meg kell győznie az amerikai befektetőket, hogy nem tekinthető „felemelkedőben lévő”
- azaz rendkívül ingatag módón fejlődő - piacnak, még kevésbé az orosz piac részének.