Vissza a tartalomjegyzékhez

VARGA PÉTER
Szabad az Út

A békéscsabai nagygyűlésen a szeptember 18-án megválasztott Gabonatermelők Tárgyaló Delegációja sikeresen tárgyalt, és az országos demonstráció megindítása előtt megállapodott a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) vezetőivel.

Október 6-án délután került sor a tárgyalások utolsó fordulójára. A delegációnak éjfélig volt ideje a megállapodás megkötésére. Az országos demonstráció megyei szervezői készenlétben álltak, hogy elindítsák a traktorokat, erőgépeket az utakra. Több mint száz helyre kértek engedélyt a szervezők félpályás útlezárásra, 3500 traktor és mezőgazdasági gép felvonulására. Amennyiben nem sikerül a megállapodás, másnap délelőtt komoly fennakadások lettek volna az egész ország közlekedésében. Több határátkelőhely mellett zárták volna el az utat a gépek. Például a 4-es utat hét helyen, a 6-os utat hat helyen, a 70-es utat három helyen. A demonstráció várhatóan sokat ártott volna a kormánypártok, de főleg a kisgazdapárt választási eredményének.
Az aláírt megállapodásban meghatározott támogatások kifizetése nem kíván új költségvetési forrásokat. A tárgyaló felek előre megállapodtak, hogy csak a szaktárca (FVM) idei és jövő évi költségvetésével gazdálkodnak. A végrehajtás idei kiadásaihoz szükséges 7-9 milliárd forint jelenleg is az FVM rendelkezésére áll.
A megállapodás tartalmából érdemes kiemelni, hogy aki bejelentkezett a garantált áras felvásárlásra, de azt nem vette igénybe, és lemond a felvásárlási jogáról, az 3000 forint támogatásra jogosult tonnánként. Tehát ha valaki a piacon kialakult 14 ezer forintos áron értékesíti a búzáját, annak bevétele a támogatással együtt megközelíti a 17-18 ezer forintos önköltséget. Ezt a támogatási formát azonos összeggel kiterjesztik a kukoricára is.
Az eddig felvásárolt, de ki nem fizetett gabona ellenértékét az FVM 30 napon belül kifizeti, továbbá módosították a garantált áras felvásárláshoz kapcsolódó minőségi előírásokat is. A tárgyaló felek megállapodtak abban is, hogy közösen kezdeményezik a Pénzügyminisztériumnál az 1998. évi gabonatermeléshez felvett, államilag garantált hitelek állami garanciájának legfeljebb egy évvel történő meghosszabbítását.
A Gabonatermelők Tárgyaló Delegációja tudomásul vette, hogy az állami költségvetés tartaléka az utolsó fillérig elfogyott, így az FVM a kukoricából származó kötelezettségeinek egy részét csak az 1999. évi költségvetés terhére tudja teljesíteni.
Végezetül a gabonatermelők elismerték, hogy az FVM minden lehetséges eszközt igénybe vett a mezőgazdaság akut problémáinak enyhítésére, ezért lemondanak demonstrálási szándékukról.
Nagy Tamás, a tárgyaló delegáció vezetője és dr. Torgyán József földművelésügyi miniszter az aláírást követő sajtótájékoztatón közösen jelentették be a tárgyalás eredményét. Nagy Tamás biztosította a jelenlévőket, hogy a demonstrációt nem tartják meg. Kölcsönösen kiemelték, hogy szükségesnek tartják a folyamatos egyeztetéseket az aktuális kérdésekben éppúgy, mint a közép- és hosszú távú agrárstratégiai célok érdekében.