Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Elkészült a Hit Csarnok

Megnyitotta kapuit a Hit Csarnok, Budapest egyik legnagyobb fedett létesítménye. A másfél milliárd forintból épült, 11 ezer négyzetméteres objektum elsősorban tulajdonosa, a Hit Gyülekezete hitéletét szolgálja majd, emellett pedig kiválóan alkalmas sportversenyek és kulturális események lebonyolítására is - hangzott el a helyszínen rendezett sajtótájékoztatón csütörtökön. Nem kell sokat várni az első nagyszabású rendezvényre sem: a hívők október 12-től egyhetes istentisztelet-sorozattal veszik birtokukba új otthonukat.


A Hit Park. Maguknak rendezkedhetnek be    Fotók: Somorjai László

A Hit Gyülekezete 1994 novemberében vásárolta meg a X. kerület, Gyömrői út 63-65. szám alatti, 4,5 hektáros ingatlant a Pietra Épületkerámia Részvénytársaságtól 82,5 millió forintért - tájékoztatta a sajtó munkatársait Pásthy Miklós, az új létesítmény üzemeltetésével megbízott H & H Projects Kft. igazgatója. A területen egykor két téglaégető gyárcsarnok üzemelt, ezek azonban 1994-re szinte romhalmazzá váltak, a körülöttük lévő telket méteres gaz borította. Ebben a környezetben kezdődött el az az úgynevezett „barnamezős” beruházás, melynek elsődleges célja az addig csak bérleményekben gyülekező egyház saját otthonának megteremtése volt.
A beruházás lebonyolítására a Hit Gyülekezete, valamint a Hit és Erkölcs Kulturális Alapítvány létrehozta a H & H Projects Kft.-t, amelyben jelenleg a Hit Gyülekezete 97 százalékban, az Alapítvány pedig 3 százalékban tulajdonos. A Hit Csarnok tervezését és kivitelezését a SIÓ-BAU Építész Iroda végezte. A mintegy másfél milliárd forintos építkezés 1996. elején kezdődött, az épület műszaki átadására 1998. szeptember 7-én került sor.
A Hit Csarnok a Hit Park névre keresztelt terület legnagyobb létesítménye. Alapterülete 11 ezer négyzetméter, a lelátókon 3400 ülőhely található. A 2800 négyzetméteres küzdőtéren két kosárlabdapálya fér el, vagy 4500 széknek adhat helyet - tájékoztatott Pásthy Miklós. A csarnok légkondicionált, a küzdőtér felett távirányítással nyitható ablaksor húzódik, az előteret és a folyosókat padlófűtéssel látták el. Az igényes burkolóanyagok, ízléses pasztellszínek a huszonegyedik századba viszik az ide látogatót.
Az épület műszaki felügyeletét egy olyan számítógépes rendszer segítségével látják el, amely azonnal jelzi az esetleges hibákat és azok helyét, továbbá segítséget nyújt a megoldáshoz.
A többlépcsős beruházás első szakasza részben saját forrásból, részben bankhitelből valósult meg. A Hit Csarnok felépítéséhez a Hit Gyülekezete négy év alatt összesen 75 millió forint állami támogatást kapott.
Az építők jelentős megtakarítást értek el azáltal, hogy a régi téglagyár vasszerkezetét nem bontották le, hanem - felújítva - felhasználták az új csarnokban. Az egykori kohók ma a tribünök alapját képezik. A gyülekezet tagjai - anyagi támogatásukon túl - több ezer óra társadalmi munkával járultak hozzá az épület elkészültéhez.
Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze a sajtótájékoztatón elmondta: a húszéves fennállását ünneplő gyülekezetnek a csarnok birtokbavételével először nyílik lehetősége arra, hogy saját igényeinek megfelelően rendezkedjen be, és szabad egyházként szabadon - a különböző bérlemények tulajdonosaitól immár függetlenül - rendezhesse összejöveteleit. Az épület elkészülte nemzetközi viszonylatban is komoly elismerést váltott ki, hiszen a Hit Csarnok Európa egyik legnagyobb pünkösdi-karizmatikus istentiszteleti helye.
Világszerte elismert teológusok, prédikátorok jelezték, hogy szívesen vennének részt az itt megrendezett konferenciákon. Németh Sándor kijelentette: erkölcsi és szellemi megújulást is vár a csarnok birtokba vételétől, és arra készül, hogy a Hit Gyülekezete erős, virágzó és növekvő közösség lesz a jövőben is.
A Hit Park építése tovább folytatódik: az eddig elkészült, 500 személygépkocsit befogadó parkoló bővítése érdekében a gyülekezet megvásárolta a Hit Csarnok melletti területet. A beruházás második ütemében készül el egy 3800 négyzetméteres, tribünnel ellátott kisebb csarnok, amelyben tornaterem, kondicionáló terem és gyermek játszóház kap helyet.


A Pietra Rt. gyártelepe 1994-ben. A kommunizmus hordaléka

 
A Hit Csarnok belülről. A jövő igényei szerint készült


A Hit Gyülekezete az újkori reformáció egyik magyarországi képviselőjének tartja magát. A Gyülekezet elfogadja a korai kereszténység és a reformáció, valamint más, a kereszténységet előbbre vivő megújulási mozgalmak eredményeit és szellemi-erkölcsi értékeit. A napjainkban új lendületet kapott, világszerte zajló megújulási folyamat egyaránt érinti a hagyományos keresztény felekezeteket és a századunkban létrejött pünkösdi és karizmatikus egyházakat.
A Hit Gyülekezetét teológushallgatók alapították 1978-ban. Az alapítók - így Németh Sándor, a gyülekezet vezető lelkésze - célja a Szentírás mind jobb megismerése és az abban leírt dinamikus keresztény élet megvalósítása. A Hit Gyülekezete társadalmi támogatottsága alapján ma a negyedik legnagyobb létszámú vallásfelekezet Magyarországon, egyben a legnagyobb magyar alapítású egyház. A felekezet fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy álláspontja szerint nincs új vallási tanítása, illetve nem tartja magát egyedül üdvözítő egyháznak; szolgálata során valamennyi társadalmi réteget meg kívánja szólítani, az elesettektől a polgárokig, a kábítószeresektől a vállalkozókig. A Hit Gyülekezete elítéli a faji és etnikai, valamint vallási alapon történő diszkrimináció valamennyi formáját. A Hit Gyülekezete nyitott egyház: hitvallása, története, hitgyakorlata és szervezeti működése nyilvános és megismerhető.
A felekezet gyors növekedése szükségessé tette az intézményesülést, amely különösen az elmúlt években gyorsult fel. A Hit Gyülekezete iskolafenntartó egyház: 1990 óta működik teológiai főiskolája, a Szent Pál Akadémia, 1997-ben pedig egy új 12 osztályos - a neves magyar protestáns reformer, Bornemisza Péter nevét viselő - általános iskolát és gimnáziumot alapított, amelynek több mint 450 diákja van. A gyülekezet lelkészei részt vesznek a Magyar Honvédség tábori lelkészi szolgálatában is.