Vissza a tartalomjegyzékhez


A HÉTEN TÖRTÉNT

Európa rendőrsége

Csütörtökön hivatalosan is megkezdte működését az európai rendőrségi együttműködés irányítására hivatott intézmény, az Europol. A hágai székhelyű szervezet létrehozásáról az Európai Unió tagországai döntöttek még 1992-ben, az uniós együttműködést új alapokra helyező, úgynevezett maastrichti szerződésben. Az Europolnak egyelőre csupán EU-tagállamok a tagjai, de már 1999-től várhatóan kelet-európai országokat is bevonnak a szervezet munkájába. Magyarországnak jó esélye van arra, hogy elsőként érje ez a megtiszteltetés. Az Europol feladata az uniós tagállamok közötti rendőri együttműködés irányítása. A szervezet elsősorban akkor juthat szóhoz, ha legalább két államot érintő ügyről van szó, és szervezett bűnözésre utaló jelek is felbukkannak. Az Europol egyelőre a kábítószer-csempészettel, a radioaktív anyagok feketekereskedelmével, ember- és testrészcsempészettel, lopott autókkal, valamint a bűnös úton szerzett pénzek tisztára mosásával foglalkozik. Várhatóan már jövőre bekapcsolódik az eurorendőrség a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelembe is. (MTI)


Merénylet-terv az ENSZ ellen

Az amerikai rendőrség körözést adott ki két férfi ellen, akiket azzal gyanúsít, hogy merényletet terveztek az ENSZ székháza és Irán New York-i képviselete ellen közölte szombaton egy svéd napilap. A Dagens Nyheter szerint a két terrorista egy Malmőben alapított svéd vállalat, az Art Vision nevében szerzett engedélyt arra, hogy az ENSZ közgyűlése idején dokumentumfilmet forgasson a világszervezet jövőjéről. Nem sokkal ezután azonban kiderült, hogy a fent említett cég valójában nem létezik. A svéd hatóságok értesítették az amerikai rendőrséget, amely átkutatta a két férfi szállodai szobáját. A helyszínen a közgyűlés színhelyét és Irán ENSZ-nagykövetségét ábrázoló alaprajzokat találtak, ám a két férfinak nyoma veszett. Az FBI nyomozói szerint a két körözött férfi az iráni rezsim ellen harcoló, Modzsahedin Khalk elnevezésű terrorszervezet tagja. (MTI)


Zsidó kárpótlásról

„Magyarország építő szellemben viszonyul a II. világháborús vészkorszakban gyökerező zsidó kárpótlásokhoz, és ezt következetesen végre is fogja hajtani, a közép-európai régió országai közül a jelek szerint talán az egyetlen államként” - mondta Martonyi János magyar külügyminiszter a hét elején New Yorkban amerikai magyarokkal szervezett találkozóján. Emellett biztosította Israel Singert, a Zsidó Világkongresszus (WJC) főtitkárát: az új magyar kormány keresi az együttműködés lehetőségét. A Magyarország és a nemzetközi zsidó szervezetek között kialakult különlegesen jó viszony fennmaradásával kapcsolatban Singer is reményét fejezte ki, hiszen az együttműködés számos területén már igen kedvező eredményeket sikerült elérni. A miniszter mindemellett köszönetet mondott a WJC-nek azért a támogatásért, amelyet a NATO-bővítés ügyének érdekében az amerikai szenátusban nyújtott. (MTI)


Török csapatösszevonás

Süleyman Demirel török államfő csütörtökön az ankarai parlamentben kijelentette, hogy országa fenntartja magának a jogot a visszavágásra amiatt, hogy Szíria minden figyelmeztetés dacára támogatja a törökországi kurd lázadókat. Több törökországi napilap is beszámolt arról, hogy Ankara jelentős mértékben megerősítette a szíriai határ közelében állomásozó katonai alakulatait. Szemtanúk szerint páncélozott járművek közelednek a mintegy 600 kilométer hosszú közös határhoz. Ismet Sezgin védelmi miniszter cáfolta a csapatmozgást, viszont kijelentette, hogy fogytán van országa türelme, és a török nemzetbiztonsági tanács szerdán megvitatta az országnak Szíriával való egyre feszültebb viszonyát. Ankara azzal vádolja Szíriát, hogy támogatást nyújt a törökországi területek elszakadásáért fegyveres harcot vívó szélsőbaloldali Kurd Munkáspárt (PKK) lázadóinak. (AP)


Arab herceg Washingtonban

Abdallah herceg, a szaúdi trón várományosa Washingtonba látogatott, ahol Bill Clintonnal folytatott megbeszéléseket. A 74 esztendős herceg már felkereste Nagy-Britanniát és Franciaországot, valamint tervei között szerepel Kína, Japán és Dél-Korea meglátogatása is. Mike McCurry, a Fehér Ház szóvivője közölte, hogy a munkaebéden szó esett az Öbölről, Iránról, az iraki helyzetről, Afganisztánról és a szaúdi származású Oszama bin Ladenről is. A Reuters ügynökség kiemelte: Szaúd-Arábia kulcsszerepet játszott abban az öböl-háborús koalícióban, amely 1991-ben kiverte Kuvaitból az iraki betolakodókat, de azóta óvakodott ellenséges álláspontot elfoglalni Szaddám Huszein iraki elnökkel szemben. Clinton elnök és a herceg kitért a koszovói helyzetre is, mivel Abdallah megfogalmazása szerint ez „roppant fontos” kérdés Szaúd Arábia számára - a szerbiai tartomány albán lakosságának nagy része ugyanis muszlim vallású. (MTI)


Rekordnagyságú ózonlyuk

Korábban soha nem tapasztalt nagyságú ózonlyuk alakult ki az idén az Antarktisz fölött, és az évnek egy korábbi időpontjában jelent meg, mint szokott - jelentette kedden az Antarctica New Zealand (ANZ) új-zélandi kormányhivatal a NASA adataira hivatkozva. A lyuknak a Földre vetített kiterjedése 27 millió négyzetkilométernyi, öt százalékkal nagyobb a legutóbbi, 1996-os rekordnál. Mint két évvel ezelőtt is, a lyuk az idén a normálisnál korábban, már augusztus végén megjelent. Az ANZ szerint azonban most hosszabb ideig is megmaradhat. A Földet körülvevő összefüggő ózonréteg megvédi bolygónkat a káros hatásoktól és az ibolyántúli sugaraktól. E réteg mintegy húsz év óta fokozatosan vékonyodik a vegyipari termékekben használt klórfluordioxid (CFC) hatására. (AFP)