Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 40. szám, 1998. október 03

Belpolitika

NÉHÁNY SORBAN
Tovább a cikkhez >>>

SZLAZSÁNSZKY FERENC
Vihar a Grasham körül

Nyolc éve húzódik a Roosevelt téri Grasham-palota értékesítésének ügye. Az V. kerületi önkormányzat 1991 óta próbálja eladni az egykor gyönyörű, ám mára szinte romhalmazzá vált épületet. Akkor előszerződést is kötöttek az Oberoi nevű céggel, a jogszabályváltozások miatt azonban nem jött létre a megállapodás. 1997-ben jelentkezett az Oberoi jogutódja, és tudatta vételi szándékát, valamint azt, hogy a szerződéskötés elmaradása esetén beperli az önkormányzatot.


MSZP-per
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Mozgott a föld Dél-Alföldön

Több évtizede nem tapasztalt erejű földrengés rázta meg szerda hajnalban Jugoszlávia több részét: az éjfél után húsz perccel bekövetkezett, a Mercalli-skála szerint 8-as (a Richter-skála szerint 5,4-es) fokozatú rengés személyi sérülést nem okozott, s csak kisebb anyagi károk keletkeztek. A földlökéseket érezni lehetett egész Szerbia-szerte, a rengés erejére jellemző, hogy azt Magyarország több településén is észlelték.


MUNKATÁRSUNKTÓL
A miniszter elismeri: találkozhatott a bombagyárossal

A nemzetbiztonsági bizottság álláspontja szerint tisztázódott Pintér Sándor belügyminiszter úgynevezett Clodo- és Boros-ügye. Mindez Pintér Sándor és Györgyi Kálmán, legfőbb ügyész meghallgatása után hangzott el. Keleti György, a grémium elnöke szerint ha újabb adatok merülnének fel, a testület újra áttekintheti a helyzetet.


MUNKATÁRSUNKTÓL
A nyugdíjasok háromnegyede rosszabbul járna
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-INFORMÁCIÓ
Az MDF győzelmet vár
Tovább a cikkhez >>>

Engedélyezett prostitució
Tovább a cikkhez >>>

Durva támadás Csintalan ellen
Tovább a cikkhez >>>

LOCSMÁNDI ANDREA
Nincs egyetértés a médiafronton

A kormány a médiatörvény átfogó módosítását szorgalmazza. Még nem lehet tudni, hogy ez menynyiben járul majd hozzá a jelenlegi politikai erőviszonyok átalakulásához a gazdaság, a média és a kultúra területén. A médiakuratóriumok delegálását meghatározó jogszabályok értelmezését illetően azonban a kormány és az ellenzék között továbbra sincs egyetértés.


HAJDÚ SÁNDOR
Deutsch a Kurír-ügyről

Békéscsabára látogatott Deutsch Tamás, a Fidesz alelnöke, kijelölt sport- és ifjúsági miniszter, aki megyei jogú városok sportvezetőivel találkozott. A másfél órás előadás alatt a miniszterjelölt a jövőre való koncentrálásra hívta fel a jelenlévők figyelmét. Elhangzott: már a következő évben külön kívánja választani a tömegsportot az élsporttól, stratégiai és gazdasági alapon. Duplájára szeretnék növelni a sportra fordított pénz összegét, és a sport-infrastruktúrát fejleszteni. A tömegsportot kiemelten kívánják kezelni az élsporttal szemben.


Civil Iroda: lenni vagy nem lenni
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

DR. PÖLÖS ENDRE
Ma én, holnap más

A tömegesen elszaporodott parlagfű (Ambrosia elatior), illetve az általa okozott allergiás megbetegedés ma már tízezreket, százezreket érint hazánkban.


MAKKI MARIE-ROSE FITOS MARIANN
Jó szóval oktasd

A szavak jótékony, illetve káros hatása végigkísér minket egész életünkön. Énképünk megformálásában a környezetünkben élő, számunkra fontos személyek szavai alapvető szerepet kapnak, ezek a személyek azonban nem mindig a tényekre támaszkodva fejtik ki véleményüket, sokszor egyszerűen „beleszületünk” az elképzeléseikbe.


Fókusz

MAGYARY FERENC
Az emberek nálunk nem annyira érzékenyek a demokratikus szabadságjogokra

Az elmúlt hetek belpolitikai viharai példátlan tűzijátékot hoztak. A miniszterelnök februárig nem is ígér konszolidációt, az MSZP hatalomkoncentrációval vádolja a kormányt, az SZDSZ szerint a Fidesz egyetlen ígérete valósult meg: jelenleg tényleg a kormányváltásnál nagyobb változás megy végbe. A kormány „egészpályás letámadásának” alkotmányossági kérdéseiről kérdeztük Szikinger István alkotmányjogászt.


HAZAFI ZSOLT
Hetven mérges újságíró

Mértékadó sajtókörökben már köztudott volt, hogy a kormányt vehemensen támadó, például a Pintér-ügyet is kirobbantó Kurír ellen várhatóan fellép a Postabank új vezetése. A főszerkesztőnek sem jelentett ez újat, hisz hamar kiderült: már két hónapja lapengedélyt kért egy másik Kurírra. Sőt, mintha kissé rá is játszottak volna a helyzetre: a legkeményebb ellenzéki cikkeket közölték az elmúlt hetekben.


Gazdaság

RUFF GABRIELLA
Nem szivárognak a Phare-pénzek

Brüsszelben megdöbbenést, itthon felháborodást váltott ki a héten felröppent hír, mely szerint a Magyarországnak 1995-ben felajánlott PHARE-támogatás közel 37 százaléka, 34 millió ECU (8,6 milliárd forint) felhasználatlan maradhat. A hírnek van azonban jó oldala is, mégpedig az, hogy nem igaz. Pontosabban, „csak” 2-2,5 millió elveszett, vagy inkább veszni hagyott uniós támogatásról van szó.


DEBRECZENY RÉKA
Pánik és a mohóság
Tovább a cikkhez >>>

Munkaebéd
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Újra ború Európában is

Nem érte el a kívánt hatást az amerikai szövetségi jegybank szerepét betöltő Federal Reserve e heti, 0,25 százalékos kamatcsökkentése. A New York-i tőzsde indexe szerdán és csütörtökön 400 ponttal zuhant, és most először az eddig szilárdnak tűnő európai tőzsdék is eséssel reagáltak.


SZIKORA MÁRTON
Multi-találka

Magyarországnak tudatosítania kellene külföldön, hogy nem azonos Oroszországgal. - mondta Ronald Freeman, a Salomon Smith Barney vezérigazgatója a hétvégén megrendezett Fortune című amerikai gazdasági lap által szervezett nemzetközi fórumon. A világ több mint 35 országából nagy multinacionális vállalatok képviseletében több mint 100 elnök-vezérigazgató és igazgató részvételével a globális gazdasági bőség megteremtésének esélyeit tárgyalták a meghívottak.


A BUX változása 1998.09.01. 10.01.
Tovább a cikkhez >>>

Smart Center
Tovább a cikkhez >>>

DEBRECZENY RÉKA
Lesz fizetés

Elkészült az orosz válságkezelő program, ami a kormányelnökség jóváhagyása után, október 8-án kerülhet majd a kormány elé. A kommunista Jurij Maszljukov első miniszterelnök-helyettes irányítása alatt készült programtervezet fő elemei a bankrendszer szanálása, a bér- és nyugdíjhátralékok novemberig történő kifizetése, a deviza- és az export-import-műveletek fokozott állami ellenőrzése. A lakossági dollárforgalmat valószínűleg komoly korlátozások fogják érni: több százezer pénzváltóhely fog megszűnni, és a polgároknak nem lesz lehetőségük külföldi pénznemben őrizni megtakarításaikat. Külföldi utazásaik során az orosz polgárok maximum 500 dollárnyi készpénzt vihetnek majd magukkal. Több nagyobb bank állami irányítás alá kerül, és a többi pénzintézet is csak 20 millió ECU alaptőke megléte esetén működhet.


Lassul a világgazdaság növekedése

A világgazdasági válságok megelőzésére, kezelésére és a nemzetközi pénzügyek stabilizálására 53 éve felállított és a jelenlegi világgazdasági hullámverés közepette erősen támadott nemzetközi pénzügyi intézmény, a washingtoni székhelyű IMF (Nemzetközi Valutaalap) szerdán tette közzé nagy érdeklődésre számot tartó legfrissebb jelentését „A világgazdaság kilátásai” (World Economic Outlook) címmel. Az 1984 óta kétévente megjelenő elemzés most nyilvánosságra hozott számának különös jelentőségét az idén lezajlott, váratlan világgazdasági és pénzpiaci folyamatok adják.


SZÉCHEY NOÉMI
Vitanap a nyugdíjakról

A héten vitanapot rendeztek a parlamentben a jövő évi nyugdíjak alakulásáról. Ennek keretében a kormány ismertette a nyugdíjtörvény módosítására vonatkozó javaslatát. A tervezet alapján a nyugdíjak - a jelenlegi, 19 százalékos emeléssel számoló nyugdíjtörvénnyel ellentétben - 11 százalékkal, de legalább 3500 forinttal emelkednének. Ez a módosítás azonban csak a nyugdíjasok mintegy 25 százalékának jelent többletbevételt. Miközben a kormány azt ígéri, hogy a módosítás kedvezőbb helyzetet teremt számukra, a törvény által biztosított keretből 50 milliárdot visszatart.


Háttér

SZAKONYI DÁVID
A hivatásosok nem panaszkodnak

A Vitéz Klub 1994-ben alakult egy abban az évben leszerelt katona, Kun László vezetésével. Mára már mintegy 700 tagúra bővült a szervezet, melyben más fegyveres dolgozók is képviseltetik magukat. Az eleinte karitatív, önsegélyező csoportként induló klub mostanában szeretne a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Szövetségébe beilleszkedni, s egyfajta érdekképviseleti csoporttá fejlődni. Politikai céljuk nincs. Ellenben minden támogatást szívesen fogadnak, hiszen - ahogy Besenyő János honvéd főhadnagy, a Vitéz Klub elnöke mondta - van hová „szétosztani”.


HAJDÚ SÁNDOR
Arról van szó: lesz-e jövőre kenyér
Interjú Karsai József battonyai gazdajegyzővel

A mezőgazdaságból élők két szekértáborba kerültek a búzaválság miatt. Legalábbis az ország közvéleménye számára ez látható. A búzakérdés lassan politikai kérdéssé változott. A kormányzati oldalról a földművelésügyi miniszter hangsúlyozza: a válságot megoldották. Ugyanakkor Karsai József battonyai gazdajegyző másként látja az intézkedéseket: továbbra is válságról beszél. Az a Karsai József agrármérnök, aki határozottan állítja: kisgazda családban született, s ebből adódóan minden idegszálával kötődik a földhöz. Azaz „igazi” kisgazda.


BURIK GÉZA
Választások után, légicsapás előtt

A nyugat-európai diplomácia vezető személyiségei e században már sokszor bebizonyították azt, hogy mennyire nem értik a közép- és kelet-európai népek történelmi hagyományokból táplálkozó világát. Lépéseik azonban nemcsak értetlenségről árulkodnak, hanem olyan politikai szemléletről is, amely szöges ellentétben áll az általuk fennhangon hirdetett humanitárius eszmével.


Chruchill a harmadik világháborúra készült

1945 májusában, napokkal Németország térdre kényszerítése után Winston Chruchill brit miniszterelnök utasította háborús kabinetjét, hogy készítsenek felkészülési tervet egy Sztálin elleni nagyszabású katonai támadásra. A tervet tartalmazó, szigorúan bizalmas okmányokra a minap találtak rá brit történészek egy állami levéltárban. A dokumentumot a Daily Telegraph című konzervatív brit napilap ismertette.


SZIKORA MÁRTON
Radikálisok üzenete a jordán trónörökösnek

Az arab világon belül mind többen fejezik ki nemtetszésüket a Jordánia és Törökország között kiépülni látszó katonai együttműködés miatt. A két ország közötti szövetség önmagában még nem is lenne probléma. A gondok ott kezdődnek, hogy Törökország az elmúlt években egyre barátibb gesztusokkal próbál közeledni Izraelhez. Ezáltal pedig nem kizárt egy Izrael-Törökország-Jordánia tengely létrejötte, amely az Oroszország által támogatott Szíria-Irán szövetség ellenlábasává válhat - vélik a közel-keleti politikai helyzet elemzői. Amennyiben a hivatalos jordániai vezetés álláspontja nem változik, a kormány erősödő hazai iszlámista ellenállásra számíthat. Az iszlámisták álláspontját jól mutatja az a memorandum, melyet a Muzulmán Testvériség (MT) nevű szervezet nyújtott be a napokban a súlyos rákbetegségben szenvedő Huszein jordániai király testvérének, Hasszán hercegnek.


CSEREKLYEI MÁRTA
Ki segít az elnökön

Sokan igyekeznek mostanában azon, hogy Bill Clintont a megtérés útjára terelgessék. A Fehér Ház három lelkészt kért fel, hogy személyesen segítsenek „rendezni a dolgokat” Clintonnak. Pszichológusok viszont a vallás helyett mélylélektani gyakorlatokat ajánlanak a „helytelen cselekedeteitől” szabadulni igyekvő elnök számára. A különböző megoldási javaslatokat a Newsweek című hetilap foglalta össze.


LAUDANCSEK KATALIN
Ukrajna csendes ereje

Az oroszországi válság következményeként úgy tűnik, elmozdult a hatalom súlypontja a Független Államok Közösségében. A Moszkvából kiábrándult, volt szovjet államok és a Nyugat közös támogatottjaként Ukrajna készül átvenni a vezető szerepet. A nagybirodalmi illúzióktól mentes kijevi vezetés a Kommerszant című hetilap megállapítása szerint a többség számára sokkal elfogadhatóbbnak tűnik, mint az általános válsággal küszködő Oroszország.


Külpolitika

Földrengés Jugoszláviában
Tovább a cikkhez >>>

A HÉTEN TÖRTÉNT
Tovább a cikkhez >>>

PÁTKAI MIHÁLY
Készül az iraki atom

Az ENSZ fegyverzet-ellenőrei már két alkalommal is jelentették az Egyesült Államoknak, hogy Irak három vagy négy összeszerelt robbantórendszerrel rendelkezik, amelyekre mindössze dúsított uránium tölteteket kell felhelyezni ahhoz, hogy húsz megatonnás atombombákká váljanak - jelentette a Washington Post című amerikai újság.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Oszd el és uralkodj
Tovább a cikkhez >>>

NAGYÍTÓ
Vallási próbaper Moszkvában

Első ízben indított orosz bíróság pert egy vallási csoport ellen azóta, hogy tavaly az orosz parlament elfogadta az egyes felekezetek működését korlátozó törvényt. A Washington Post értesülése szerint a precedens értékű eljárással az állami felkérésre közreműködő pravoszláv egyházi szakértők a Jehova Tanúi nevű vallási csoportnak a fővárosból történő kitiltását szeretnék elérni.


BUSA VIOLA
Meciar győzött és visszavonul
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Tárgyalni jobb

Majdnem egy teljes évvel utolsó találkozásukat követően Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke újból találkozott, ezúttal New Yorkban. Miután engedelmesen megálltak Bill Clinton jobb és bal oldalán, az amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy október közepén ismét találkoznak „a szükséges kemény munka elvégzésére, hogy végére érjünk a dolgoknak.”


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Mészárlás a koszovói hegyekben

A NATO mind határozottabban készül a bevetésre Szerbia ellen, miután két újabb koszovói mészárlásról érkezett hír az elmúlt héten. A mészárlást szemtanúk szerint a szerb biztonsági erők emberei hajtották végre brutális kegyetlenséggel. A NATO-illetékesek nem látják bizonyítékát annak a belgrádi állításnak, hogy a koszovói szerb haditevékenység megszűnt volna.


SCHMIDT BARNA
Németország új arca

„Németország nem változik meg alapjaiban a választás után, de modernebb és társadalmilag igazságosabb lesz” - ígéri Gerhard Schröder, aki a konzervatív választókat is meg szeretné győzni arról, hogy a „stabilitás horgonyaként” emlegetett Helmut Kohl 16 évig tartó kormányzása után minden rendben megy tovább - csak egy kicsit jobban. A hatalomváltás egyben a háború utáni nemzedék generációváltását is jelenti, akik azt állították: a „bonni vének” nem képesek megfelelő választ adni a 21. század kihívásaira. Schröder diadala nyomán Németországot Willy Brandt és Helmut Schmidt után ismét szociáldemokrata kancellár vezeti. Az ország története során első ízben fordult elő az, hogy a kihívó választás útján aratott diadalt a hivatalban lévő kancellár fölött.


Riport

LISSZABONI TUDÓSÍTÓNKTÓL
Óceánbolygó az expón

Szerdán, szeptember 30-án bezárta kapuit az évezred utolsó világkiállítása, a lisszaboni Expo, amelynek központi motívuma az óceánok világa és a víz volt. A portugál főváros rendezvénye nagy sikerrel zárult - mi magyarok is jól szerepeltünk.


Sport

Gianfranco Zola
Tovább a cikkhez >>>

Ronaldóké a világ
Tovább a cikkhez >>>

Bajnokok bajnoksága

Idén ötödik alkalommal rendezi meg Balatonfüreden a Hajó Magazin a Bajnokok bajnoksága elnevezésű vitorlásversenyt, amelyen a különböző hajóosztályok idei győztesei Sudár Regatta hajóosztályban versenyezhetnek egymással.


Fordul a kocka
Tovább a cikkhez >>>

Franz Beckenbauer ajándéka Martina Hingisnek
Tovább a cikkhez >>>

Visszatér a fenegyerek

Miközben a nevadai állami sportbizottságtól versenyzői engedélyének visszaadását várja, Mike Tyson, egykori profi nehézsúlyú bokszvilágbajnok október 19-én testi sértés vádjával is bíróság elé kell álljon, és ez utóbbi ügy ítélete kihatással lehet a másik kérdésben születendő határozatra is.


Több milliárdos alap a dopping ellen

Arne Ljungqvist, a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség (IAAF) orvosi bizottságának svéd elnöke Juan Antonio Samaranch-csal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) spanyol elnökével folytatott Lausanne-ban személyes megbeszélést, amelyen kifejtette azt a nézetét, mely szerint az NOB-nak - ahhoz, hogy versenyben tudjon maradni a szabályokat kijátszani szándékozókkal - egy többmillió dolláros, doppingellenes kutatási alapot kellene létrehoznia.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Botrányban úszva

Az utóbbi időben egyre több botrány jellemzi a magyar úszósportot. Tavasszal a Czene-Rózsa-Zubor-féle konfliktustól volt hangos a sajtó, jelenleg pedig a Kovács Ágnes kontra Kiss László ügyről lehet elég sokat hallani. A legújabb fejlemények alapján azonban úgy tűnik, ez az ügy békésebben fog megoldódni, mint ahogy néhány férfi úszó esetében történt.


SASS SZILVESZTER
Az oroszok bevették Madridot

Akárcsak az első fordulóban, ezúttal is voltak meglepetések a Labdarúgó Bajnokok Ligájában. A forduló rangadóját a Manchester United játszotta Münchenben a Bayern ellen. Az eredmény 2-2 lett, a gólokat a hazaiaknál mindkétszer a brazil Giovanne Elber, az angoloknál a trinidadi Dwight Yorke és az angol Paul Scholes szerezte. A döntetlen egyébként azt is jelenti, hogy a bajorok továbbjutási esélyei nagyon lecsökkentek, hiszen két hete a dán Bröndbytől már egyszer kikaptak.


Szabadidő

POZSÁR GÁBOR
Hatvan éves a debreceni angol tanszék

A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem (KLTE) Angol-Amerikai Intézete szeptember 25-én ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját. Ebből az alkalomból Országh László professzor tiszteletére emléktáblát avattak.


Még egy érv a tea mellett
Tovább a cikkhez >>>

A véradás véd az infarktussal szemben
Tovább a cikkhez >>>

MÓD JULIANNA
Gombaszezon idejére

A gombák a természet fontos láncszemeit alkotják a szerves anyag körforgásában. A gombafajok száma megközelíti a százezret, méretük, életmódjuk pedig rendkívül változatos. Ha étkezési szempontból nem is mind jelentős, az ehető gombafajták jelentős fehérjeforrást jelentenek: 80 százalék vizet, 8 százalék szénhidrátot, egy százalék zsírt, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.


Ízek világa
Ízes gombás
Tovább a cikkhez >>>

Programok
Tovább a cikkhez >>>

Budapest környéki Szedd magad akciók
Tovább a cikkhez >>>

TAMÁS CSILLA
Kiskegyed mit olvas szívesen
Tovább a cikkhez >>>

Túraprogramok
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Pancsolás
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

A spanyol gólyák ellustultak

A haladás és a jóléti társadalom nemcsak sok embert lustított el, hanem a költöző madarakat is. A spanyol gólyák ugyanis, amelyek évszázadokon át Afrikában teleltek, most inkább odahaza maradnak, a távoli Szenegál vagy Etiópia melege már nem csábítja őket. Sok gólya csupán rövid kiruccanást tesz Dél-Spanyolországba.


Vigyázat Az óriáskígyó csiklandós

Soha ne csiklandozz óriáskígyót! Jól megtanulta ezt a saját kárán a New York-i Lori Rubinfeld egy óriáskígyóval történt, nem éppen kellemes emlékeket hagyó találkozója során.


Disznó derbi
Tovább a cikkhez >>>

A jó anyaság kulcsa

Cambridge-i tudósok felfedezték a jó anyaság titkát: egy olyan gén a felelős az anyák gyermekükkel szembeni magatartásáért, amelyet csak apáik örökíthettek át.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Lordok alkonya

Manapság nem túl rózsásak a brit főrend kilátásai Angliában. Az egyesek által csupán divatjamúlt középkori limlomnak titulált nemesi címek napja leáldozóban van.


Vallástörténet

GRÜLL TIBOR
A legszentebb nap

„A hosszú nap”. Az ünnepeket tartó zsidó családok életében általában csak így ismert Jom Kippur, azaz az engesztelés napja. Ezen a napon tartózkodni kell mindennemű étel és ital fogyasztásától, vagyis teljes böjtöt kell tartani a Mindenható haragjának kiengesztelésére, amely jogosan lobban fel az emberek bűnei láttán. Ugyanakkor ma már talán kevéssé ismert e jelentős ünnep bibliai háttere: mit jelentett az engesztelés napja abban az időben, mikor még Jeruzsálem látképét nem az aranykupolás Sziklamecset, hanem a Salamon idejében épített Szentély uralta.