Vissza a tartalomjegyzékhez


NÉHÁNY SORBAN

Párbajra hívás

Kovács László nyilvános televíziós vitára hívja ki Orbán Viktor miniszterelnököt. Ezt csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be újságíróknak a szocialisták első embere, az MSZP megyei elnökeinek értekezletét követően. Kovács László azt szeretné, ha a szópárbaj - amelyre még az önkormányzati választások előtt sor kerülne - alkalmat adna a kormány 100 napjának értékelésére, illetve arra, hogy összevessék a kormánykoalíció szándékait és az MSZP álláspontját a magyar gazdaságot és politikát érintő kérdésekben. (MTI)


Bolygó majmok

Több kocsiablakot betörtek szerdán délután egy vándorcirkusz megszökött majmai Soroksáron - adott tájékoztatást a XXIII. kerületi rendőrkapitányság ügyeletese. A három majom több mint fél órán át randalírozott, mire a Vecsési út környékén sikerült befognia őket a tulajdonosnak. Az ügyeletes elmondta: egyelőre nem tudni, hogy az állatok miként szökhettek ki ketreceikből, és azt sem, hogy milyen fajtájú majmok duhajkodtak Soroksáron. (MTI)


A kormány szerződése a Mazsihisszal

Ünnepélyes keretek között írták alá Budapesten a Magyar Köztársaság kormánya és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közötti megállapodást csütörtökön. A dokumentum az izraelita felekezet által járadék formájában visszaigényelt ingatlanok ügyét rendezi. A Mazsihisz 152 egykori ingatlanát igényelte vissza az államtól járadék formájában, ezek összértéke az igazságügyi szakértői felmérés szerint 13,5 milliárd forint. (MTI)


Lelkész-képviselők

A képviselői mandátumhoz jutott négy református lelkipásztor a parlamentben hivatalosan nem képviseli a Magyarországi Református Egyházat (MRE) - szögezte le közleményében a Zsinat Elnökségi Tanácsának álláspontját közvetítve Zsengellér József zsinati szóvivő. Tájékoztatása szerint a tanács a kettős képviselet elkerülése érdekében fogalmazta meg ezen kijelentését, annak figyelembe vételével, hogy az érintett képviselők párttámogatás útján „nyerték el pozíciójukat”. A közleményben rámutattak arra: a képviselők megnyilvánulásai nem az MRE hivatalos véleményeként hangzanak el. Azok az adott pártok, frakciók, illetve a képviselők saját meggyőződését fejezik ki. Az MRE ugyanakkor a képviselői tevékenységet végző lelkészeitől elvárja, hogy egyházuk tanításával és keresztyén felfogásukkal ellentétes álláspontot ne fogalmazzanak meg, ilyet ne támogassanak, tartsák mindenkor szem előtt az anyaszentegyház érdekeit. Az ez évi országgyűlési választások eredményeként négy református lelkész nyert mandátumot: Ifj. Hegedűs Lóránt (MIÉP), Hörcsik Richard (Fidesz - Magyar Polgári Párt), István József (FKgP), valamint Szászfalvi László (MDF). (MTI)