Vissza a tartalomjegyzékhez

HAJDÚ SÁNDOR
Deutsch a Kurír-ügyről

Békéscsabára látogatott Deutsch Tamás, a Fidesz alelnöke, kijelölt sport- és ifjúsági miniszter, aki megyei jogú városok sportvezetőivel találkozott. A másfél órás előadás alatt a miniszterjelölt a jövőre való koncentrálásra hívta fel a jelenlévők figyelmét. Elhangzott: már a következő évben külön kívánja választani a tömegsportot az élsporttól, stratégiai és gazdasági alapon. Duplájára szeretnék növelni a sportra fordított pénz összegét, és a sport-infrastruktúrát fejleszteni. A tömegsportot kiemelten kívánják kezelni az élsporttal szemben.

- Ön meglehetősen nagy erővel vetette bele magát a sportminisztérium megszervezésébe. Hogyan áll az ügy?
- Jól. Ez a dolgom. Nagyon sok meghívásnak teszek eleget. Egyrészt mert szeretném, hogy minél több helyen tudjak a sportvezetőkkel, szakemberekkel beszélni, elmondani az elképzeléseinket. Másrészt pedig a sporteseményeken megjelenve azt kívánom szimbolikusan megmutatni, hogy nem íróasztalok mögül szeretnék a sporttal foglalkozni.
- Mi a véleménye a Kurír-ügyről?
- A Postabank új vezetése elhatározta, hogy a bank veszteségeit csökkentik. Nyilvánvaló, hogy azokat a döntéseket kell meghozni, amelyekkel a veszteségeket minimalizálni lehet. Állami tulajdonban lévő bankként ez kötelező, mivel közpénzek elfolyását is jelenti. Mindenhol meg kell tenni az első lépést. A Kurír, a Rejtvény Kurír és a Magyar Narancs már hosszú idő óta komoly veszteséget termelt. Nyilván nem gondolhatja úgy a bank vezetése, hogy ezzel a sajtóportfóliót érintő kérdésekben mindent megtett. Auth Henrik igazgató többször kijelentette, hogy egy jól működő kereskedelmi banknak gazdasági téren nem feladata egy veszteséges sajtóportfóliót működtetni. Ami fenntartható és működőképes, attól nyilván jó áron szeretne megválni. Nem értem az ellenzék reakcióját az üggyel kapcsolatban.
- Pénteken - lapzártánk után - írják alá az MDF-fel az önkormányzati választási együttműködésről szóló szerződést. Milyen új elemeket tartalmaz ez a szerződés?
- Nincsenek benne új elemek. A szerződés az önkormányzati választási együttműködés konkrétumait tartalmazza. A parlamenti választásokat megelőző együttműködés egy hosszú távú stratégiai-politikai együttműködés volt, azzal a kitétellel, hogy még egyeztetnünk és beszélnünk kell minden egyes konkrét aktuskor. Ez a hosszú távú együttműködést nem változtatja meg. Most az önkormányzati választások előtt külön erre kötünk szerződést, de azok a politikai elképzelések, amelyek alapján a két párt együttműködik, mindegyik szerződésben ugyanaz.
- Mit vár az önkormányzati választásoktól?
- Az önkormányzati választásoknak mindig sok győztese van. Biztos vagyok benne, hogy a legtöbb vonatkozásban a Fidesz vezette polgári erők lehetnek a győztesek. De hangsúlyozom, hogy több győztesről kell beszélnünk, hiszen az, hogy Budapesten vagy vidéken ki lesz a polgármester, ki kapja a legtöbb listás szavazatot, ez mind győzelmet jelent. A polgármesterek tekintetében megjósolom, hogy a legtöbb polgármester az országban ismét csak független jelöltből lesz. Csakúgy, ahogyan ebben a ciklusban, ahol több száz független polgármester tevékenykedett a településeken.