Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Vikingek a Volgánál

Vikingek és normannok nyomait találták meg a Volga mentén. Minden jel arra utal, hogy a skandinávok kivették részüket az orosz állam kialakításából, de nem csupán a hercegi udvarokban dolgoztak - ahogyan eddig sejtették - hanem különféle területeken tevékenykedtek, településeket alapítottak, és keveredtek a helyi lakossággal. Mindez egy szimpóziumon hangzott el, amelyet a Volga középső folyásvidékének IX-XII. századi kereskedelmi kapcsolatairól tartottak Kazanyban. Ingmar Jansson, a stockholmi egyetem professzora az ITAR-TASZSZ hírügynökség tudósítójának elmondta: kutatásai arra utalnak, hogy az oroszok és a vikingek, illetve normannok között szoros kulturális és kereskedelmi kapcsolat volt. Megtalálták orosz földön viking, illetve normann települések nyomait is. A skandinávok és oroszok keveredése különösen Novgorod, Csernyigov és Jaroszlav környékén volt jelentős. A professzor hozzátette: most, hogy kutathatnak Oroszországban külföldi régészek, igen érdekes felfedezésekre van kilátás. (MTI)


Brazil kávé fűrészporból

A brazilok egy része nem lehet valami nagy kávéínyenc, ugyanis csaknem egy évtizeden át szürcsölgetett - csaló kereskedőknek köszönhetően - földdel és fűrészporral „hígított őrleményből főzött kávét, és nem furcsállotta az aromát. A brazil kávéipar felmérése mindazonáltal nagy javulást tapasztalt a kávé minőségében az utóbbi tíz évben. Az országos mintavizsgálat szerint a Brazílában árusított kávéféleségek 95 százaléka jó minőségű. A maradék öt százalék azonban igen érdekes tartalmú: árpa, zab, homok, termőföld, fűrészpor vegyül a valódi kávéőrleménybe. Akadt olyan zacskósorozat is, amely teljesen kávémentes, és így abszolút koffeinszegény volt: száz százalékig fűrészporból és homokból állt. (MTI)


Az első találkozás

Több mint hatvan esztendő telt el, amíg két normandiai fivér idén szeptember elején először meglátta egymást, bár egymástól alig néhány tucatnyi kilométerre élték le életüket. Janvier Le Gourd’hier szeptember 3-án a közeli Saint-Lóba ment Calvados környéki falujából, hogy a városban rádiókészüléket vegyen. A 63 éves férfi ugyancsak meglepődött, amikor az őt kiszolgáló eladónő azon nyomban hibátlanul le tudta írni nem mindennapi nevét. Érdeklődésére a hölgy azt válaszolta, hogy ismer még valakit, akinek Le Gourd’hier a vezetékneve. Némi kutakodással Janvier megtudta, hogy Pierre nevű fivére születése után árvaházba került, és ott nevelkedett. Pierre jelenleg gazdálkodó egy Saint-Lo közelében lévő faluban. (MTI)


Anti-Barbie baba

Barbie baba éles ellentéte kerül hamarosan boltokba Amerikában. A baba szemüveget és lapos sarkú cipőt visel, nem nevezhető csinosnak, de teli van önbizalommal. A 40 centiméter magas babát Margaretnek hívják, a Dennis képregény egyik szereplőjéről mintázta „mamája”, Ann Ruben 73 éves pszichológus. Ruben asszony közölte, elege van a Barbie-babákból, s abból, hogy „a lányokba már kicsi koruktól beoltják: szőkének, karcsúnak és keblesnek kell lenni”. A pszichológus szerint a Margaret-baba üzenete: „a lányok is mindent elérhetnek, amit a fejükbe vesznek”. (MTI)