Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 39. szám, 1998. szeptember 26

Belpolitika

Átadták az Uborka-díjakat
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Guruló Guliga-fillérek

Guliga György volt békéscsabai plébános ügyében - az eredetileg szeptember 21-re kitűzött - tárgyalást kedden tartották meg a békéscsabai városi bíróságon. A volt plébános 1993 áprilisától 1997 júliusáig vezette a békéscsabai belvárosi plébániát. Az ő szolgálati ideje alatt a plébánia nagy összegű kölcsönöket vett fel magánszemélyektől. A visszafizetéssel 1996-ban kezdődtek a nehézségek. Talán ezzel is magyarázható, hogy az adósok a plébániahivataltól várják pénzük visszafizetését, így a minapi polgári perben alperesként is a plébánia szerepelt.


MAGYARY FERENC
Belüggyé vált a sportügy

A hétvégi UTE-Fradi rangadón történt véres események csak elmélyítették vagy még inkább jelezték a magyar labdarúgás egyre mélyülő válságát. Az MLSZ a helyzet megoldását keresi. A Ferencváros szurkolói egy csoportjának viselkedése miatt köteles következő mérkőzését zárt kapuk mögött játszani. Az újpesti stadiont viszont balesetveszélyes állapota miatt 1998. december 31-ig részlegesen (azaz bizonyos szektorokat) bezárják. Egyre inkább úgy tűnik, hogy foci nincs, botrány viszont van hétről hétre.


Magyar Köztársasági Érdemrend Jeremy MacKenzie tábornoknak
Tovább a cikkhez >>>

NÉHÁNY SORBAN
Tovább a cikkhez >>>

HETEK
Zwack belépett az SZDSZ-be
Tovább a cikkhez >>>

SZLAZSÁNSZKY FERENC
Vita a járulékemelés körül

A nyugdíjasok körében elkeseredett a hangulat, az emberek legszívesebben az utcára vonulnának, hogy kifejezzék a kormány nyugdíjpolitikájával szembeni elégedetlenségüket - tájékoztatta lapunkat Mihalovits Ervin, a Nyugdíjasok Országos Képviselete elnöke. Mint mondotta : noha a nyugdíjasokat nehéz visszatartani az utcára vonulástól, tárgyalásos úton próbálnak megegyezni a kabinettel. Ha mégis tüntetésre kerül a sor, összefognak azokkal az aktív munkavállalókkal, akik szintén bérköveteléssel fordultak a kormányzathoz.


HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Súlyos vádak Pintér ellen

A Kurír információi szerint Pintér Sándor belügyminisztert le kívánják váltani, mert valamikképpen érintett egy szövevényes alvilági ügyben. Bórókai Gábor kormányszóvivő rendszeres tájékoztatóján kifejtette: a hír dezinformáció, szándékos vagy véletlen zavarkeltés. A miniszterelnök már korábban tudott erről a híresztelésről, a szükséges vizsgálatokat elvégeztette, s ezek eredményének ismeretében teljes bizalmáról biztosította a belügyi tárca vezetőjét.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Stumpf: a kabinet nem ijedt meg
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Tisztes fizetést kérnek a köztisztviselők
Tovább a cikkhez >>>

HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Van Welzen új tagokat keres
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

PÁLFY GYULA
Háborúk filmjei

Századunk legjellemzőbb műfaja, a filmművészet hamar témái közé vette a háborút is. Nem véletlenül. Hiszen az emberiségre éppen az Európában példa nélküli, emberöltőnyi fegyvercsend, a múlt századvégi „boldog békeidők” után zuhantak rá az addig elképzelhetetlen borzalmak. Nem vitás, hogy a háború fogalma körül az emberiség leggyötrőbb dilemmái sorakoznak föl. Az irodalom lehetőségei mellett mára leginkább a film vált ezek bemutatásának hatásos eszközévé.


HORVÁTH ANIKÓ
Üljünk le egy szóra
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

MUNKATÁRSAINKTÓL
A sajtóbotrányok természetrajza

Akadnak nem mondvacsinált botrányok is. Ám ezek igen ritkák. Legalábbis ez derül ki körkérdésünkből, melyet egy politológusnak, egy médiakutatónak és egy public relations szakembernek tettünk fel. Állításuk szerint sok esetben előre megszervezett, tudatos és jól felépített akciók állnak egy-egy elhíresült ügy mögött. Amit viszont nehéz kiszámítani: az így generált indulatok hatása. A botrány ugyanis nemegyszer - az úgynevezett bumeráng-effektus miatt - az ügyek elindítóira „száll vissza”.


Gazdaság

MUNKATÁRSUNKTÓL
További kényszerházasságok várhatók

A világ olajtársaságainak vezetői a jövő héten kötetlen nemzetközi megbeszélésre jönnek össze Európában, hogy megvitassák az olajárak esése és a világgazdaság bizonytalanságai miatt kialakult helyzetet. Hasonló informális olajipari csúcstalálkozóra az utóbbi években nem volt példa.


IMF-gyónás
Tovább a cikkhez >>>

DEBRECZENY RÉKA
Vodkában kapják a fizetést

Az elmaradt bérek és nyugdíjak kifizetésére mindenképpen szükség van - figyelmeztették a héten Primakov orosz kormányfőt miniszterei, akik egyben kifejtették: ha az IMF nem folyósítja a 4,3 milliárd dolláros következő hitelrészletet, akkor a bérhátralékokat és a kifizetetlen nyugdíjakat csak nagyobb mértékű pénznyomás útján lehet kifizetni. A Financial Times amerikai lap szerint nyilvánvalóvá vált, a központi bank által hétfőn nyomott 1 milliárd rubel (62 millió dollár) és a bank által nyújtott rövid lejáratú hitelek nem elegendőek arra, hogy a bankok kifizessék befagyasztott tartozásaikat, ezért péntekre újabb hasonló akciót terveznek. Bár Moszkvában a légkör sokkal nyugodtabb a miniszterelnök kinevezése óta, sokan még mindig krumpliban, zokniban vagy vodkában kapják fizetésüket.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Bizonytalan idők

Az Egyesült Államoknak a világkereskedelemben és a nemzetközi tőkebefektetésben elfoglalt meghatározó szerepe miatt évezredünk végére az USA olyan ország lett, melynek belső folyamatai minden más országénál gyorsabban és erőteljesebben befolyásolják az egész világgazdaságot. Az évtizedünket meghatározó jelenségek: a hidegháború lezárulása, a szocialista rendszerkísérlet látványos csődje, az információs forradalom és a gazdaság szédítő tempójú globalizációja (a tőke minden eddiginél szabadabb áramlása) szerencsésen egybeestek az amerikai gazdaság immáron közel egy évtizede tartó növekedési ciklusával.


SZÉCHEY NOÉMI
Elkészült a jövő évi költségvetési törvénytervezet

A héten a kormány foglalkozott a jövő évi költségvetési törvénytervezet koncepciójával. Az adózás rendjéről szóló törvény megvitatása során a kormány a múlt héten kisebb korrekciókat kért a gazdasági kabinettől, az adópolitikai irányelvek változatlanul hagyása mellett. A gazdasági kabinet által elkészített új koncepció szerint prioritást élvez a családok életkörülményeinek javítása, valamint a kis- és középvállalkozások támogatása.


POGÁCSÁS PÉTER
Kötelező kamarai tagság
Tovább a cikkhez >>>

BOR GABRIELLA AZ IE NEW YORK BRÓKER ELEMZŐJE
Mini-hossz a BÉT-en
Tovább a cikkhez >>>

Történelmi pillanat
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

HAJDÚ SÁNDOR
Gabona véd- és dacszövetség

Akár az egész ország közlekedését is lebéníthatják azok a gabonatermelő gazdák, akik elégedetlenek az agrárminisztériumnak a búzaválság megoldására tett lépéseivel. Ugyanis - amint az ismeretes - a gazdák országos forgalomkorlátozó demonstrációra készülnek, ha nem fogadják el követeléseiket. A dolog érdekessége, hogy ugyanarra a kisgazdapártra „hullik most a hamu”, amely az előző ciklusban támogatta a Mezőgazdasági Termelők Érdekvédelmi Szövetségének (METÉSZ) hasonló demonstrációját. (Zsikla Győző, a Metész egyik prominens személyisége, kisgazda színekben jutott be a parlamentbe.) Az ügy a mai napig bizonyítja, hogy - minden ellenkező híreszteléssel szemben - igaz: aki amit vet, azt aratja.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Sorsdöntő újév kezdődött Izraelben

A zsidó időszámítás szerinti 5759. év előestéjén a Jerusalem Post című izraeli napilap internetes kiadásában megkérdezte olvasóit, hogy mire számítanak: az új esztendő vajon a béke éve lesz-e a Közel-Keleten? A rögtönzött közvélemény-kutatás résztvevőinek 81 százaléka arra számít, hogy az elkövetkező 12 hónap nem a béke időszaka lesz. Az aggodalmak fő forrása a térségben zajló, egyre gyorsabb fegyverkezési verseny mellett az a tény, hogy mindössze hét hónap maradt az oslói békefolyamatban megszabott határidőig. Az elmúlt esztendőben kialakult patthelyzet alapján egyelőre nehéz elképzelni, hogyan jöhet létre 1999 májusáig a tervezett megállapodás olyan kérdésekben, mint Jeruzsálem státusza, vagy a palesztin autonómia végleges határai. A meglehetősen pesszimista laikus vélemények mellett az izraeli lap idézi egy közelmúltbeli tudományos tanácskozás résztvevőinek a véleményét, akik óvatos bizakodással az ezredfordulót követő évek optimista forgatókönyvét is megfogalmazták.


LAUDANCSEK KATALIN
Mennyit ér az urali frank

Oroszországban a politikai és gazdasági válság hatására új mozgások figyelhetők meg: a régiók önállósodással igyekeznek felkészülni a sötétnek tűnő jövőre. Erre nemrégiben Jevgenyíj Primakov miniszterelnök is felhívta a figyelmet, amikor a Duma előtt kijelentette: „Az ország felbomlásának nagyon súlyos veszélyével nézünk szembe. Az Oroszország területi egysége elleni fenyegetés nem elméleti feltevés...” Bár Primakov szigorú intézkedéseket helyezett kilátásba e törekvések visszaszorítására, a döntés sok esetben már nem a központ kezében van. A régiók törekvéseiről a Kommerszant című orosz hetilap készített összeállítást.


MUNKATÁRSAINKTÓL
Könnyed bűnbocsánat

Az amerikai közvélemény ismét meglepte a világot: előbb nagy többséggel szinte kikövetelte a bizonyítékok kiteregetését, majd miután az emberek mindent megtudtak Bill Clinton házasságtöréséről, közel tíz százalékkal nőtt azok aránya, akik szerint jobb lenne az ország számára, ha az elnök helyén maradna.


Az impeachment hosszú és rögös útja
Tovább a cikkhez >>>

Clinton, a profi hazudozó

Ezt állítja a londoni Daily Telegraph című napilapban Ambrose Evans-Pritchard, aki úgy véli: a rendíthetetlen Kenneth Starr mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az elnök elleni vizsgálata eredménnyel záruljon.


Miért fog az elnök a végsőkig kitartani

George Stephanopoulos, az elnök egykori közeli munkatársa és barátja személyes tapasztalatai alapján úgy véli: Clinton a tekintélyén esett súlyos csorba ellenére feleségével karöltve vállalni fogja a küzdelmet a túlélésért.


Külpolitika

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Ötletválság a Primakov-kormányban

Valentyina Matvijenko kinevezésével teljessé vált az orosz kormányfő helyetteseinek száma. A tárcák többségének élén ugyanakkor még mindig nem áll kinevezett miniszter, Oroszország pedig már egy teljes hónapja nem rendelkezik hivatalos kormánnyal. Zjuganov kommunista vezető európai segélyprogramok beindítását sürgette bécsi megbeszélésein, ahol felhívta a figyelmet Oroszország fasizálódásának veszélyére.


NAGYÍTÓ
Az információs háború

„A modern kor médiacsatornái kicsit hasonlítanak a felfedezések korának hajóútvonalaihoz, azzal a különbséggel, hogy most adatokat, híreket, reklámokat szállítunk a világ egyik részéről a másikra. Ez persze nem sok teret hagy a Herman Melville-féle romantikus regények számára” - mondta Monroe Prince média-jogtudós, aki könyvének magyar kiadására érkezett Budapestre.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Karibi hurrikán
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Berezovszkij üzlete a csecsenekkel

Kiszabadult a fogságból az a két brit túsz, akiket tizennégy hónappal ezelőtt raboltak el Csecsenföldön. Bár brit források tagadják, hogy bármiféle váltságdíjat fizettek volna a túszokért, a Daily Telegraph című londoni napilap úgy értesült, hogy kiszabadulásukhoz Borisz Berezovszkij orosz mágnásnak is köze lehet.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Hatpárti esélyek

Vladimir Meciar kormányfő kijelentette: ha veszít, végleg kivonul a politikából. Az ellenzék mégis tart attól, hogy a szeptember végi parlamenti választásokon az eredményeket a miniszterelnök vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) javára fogják manipulálni.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Lula, az új brazil csillag

Finisébe érkezett a brazil elnökválasztási kampány. Az eddig magabiztosan vezető jelenlegi elnök, Fernando Cardozo vetélytársa Lula, akit az ország futball hagyományaihoz méltón csupán keresztnevén emlegetnek. Cardozo pozícióját mégsem elsősorban baloldali kihívója, hanem sokkal inkább a brazil valuta megingása veszélyeztetheti.


RAMOR FRIGYES
Szaddám bizalmasa kitálalt

Nagy-Britanniába szökött Szaddam Huszein egyik fő személyi tanácsadója, aki megszervezte az iraki olaj ENSZ-embargót sértő csempészését. A 38 éves Sami Salih a diktátor húsz éves zsarnokságának leglátványosabb szökését mutatta be. Feleségével és négy gyermekével menekült a szigetországba azt követően, hogy Szaddam kémkedéssel vádolta, majd börtönbe záratta őt. Fogságából felesége segítségével jutott ki, miután az megvesztegetett egy iraki főhivatalnokot. Jelenleg ő és családja Belgiumban tartózkodnak.


SCHMIDT BARNA
A kicsik eldönthetik a választásokat

A szélsőjobb - mint Németországban manapság oly sok alkalommal - a választások előtti napokban ismét beindult. Ezúttal a Nemzeti Demokrata Párt (NDP) közel három és félezer híve tüntetett Rostockban vasrudakkal, láncokkal felszerelkezve. A kopaszra borotvált, 20-30 év közötti fiatalok felvonulásuk közben kirakatokat törtek be, autókat rongáltak meg, és külföldi-ellenes kijelentéseket kiabáltak. Az NDP listavezetője szerint az akcióval a fő céljuk az volt, hogy az emberek figyelmét magukra irányítsák a hétvégi választások előtt.


A HÉTEN TÖRTÉNT
Tovább a cikkhez >>>

Publicisztika

SZABÓ MIKLÓS
A szellem hatalma és a hatalom szelleme

Az eggyel korábbi jobboldali miniszterelnök, akiről nem tudható, hogy miniszterelnöki tanácsadóként nagyhatalmú, szürke eminenciás vagy pedig szinekúrát élvező politikai emlékmű, egy MDF lakossági fórumon kirohant az SZDSZ sokat emlegetett sajtóbeli befolyása ellen. A sajtóközlemények szerint az SZDSZ teljes eltüntetését jósolta a politikai közéletből, majd a sajtó és Boross abban maradtak, hogy csupán az SZDSZ sajtóhegemóniájának megtöréséről volt szó. Boross Péter újra meg akarta törni az SZDSZ állítólagos véleményformálási monopóliumát. Nagy múltú politikai fantazmagória kísért a kirohanásban. Az a múlt századi elgondolás, amely szerint a közvélemény korlátlanul befolyásolható. Az újságolvasó azt hiszi, amit az újságban olvas, a tévénéző azt hiszi, amit a tévéhíradó sugároz neki. E szerint a mítosz szerint a „közvéleménnyel” mindent el lehet hitetni.


Riport

TIHANYI PÉTER
Találkozás Shenker Benjámin BMX világbajnokkal
Tovább a cikkhez >>>

Sport

SASS SZILVESZTER
Schu Mika párbaj
Tovább a cikkhez >>>

Hat francia az All Star csapatban
Tovább a cikkhez >>>

Holyfield hajlandó harcolni
Tovább a cikkhez >>>

Akik használták a fejüket

Egy most nyilvánosságra hozott amerikai tanulmány szerint a gyakran fejelő vagy a játékostársakkal sokszor ütköző labdarúgók hosszabb távon agykárosodást kockáztatnak.


Sok gól, kevés néző
Tovább a cikkhez >>>

Antirasszista kampány Ausztriában
Tovább a cikkhez >>>

Mégsem doppingolt Griffith-Joyner
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

BORBÉLY RITA
A családi asztal
Tovább a cikkhez >>>

Adni
Tovább a cikkhez >>>

PETRŐCZ KATALIN
Parkinson Alapítvány a jobb életért
Tovább a cikkhez >>>

MÓD JÚLIA
Őszi munkák a kiskertben
Tovább a cikkhez >>>

Napraforgó
Tovább a cikkhez >>>

Programok
Tovább a cikkhez >>>

Ízek világa
A póréhagyma
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Az ima csökkenti a vérnyomást
Tovább a cikkhez >>>

Elragadó ikrek
Tovább a cikkhez >>>

Kleopátra parfümje
Tovább a cikkhez >>>

A legöregebb ember
Tovább a cikkhez >>>

A nyakkendő horvát származása
Tovább a cikkhez >>>

A Faber-Castell ceruza száz éves diadalútja
Tovább a cikkhez >>>

Tömeges fogmosás
Tovább a cikkhez >>>

Ez az ing nem az az ing
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

HACK MÁRTA
Az újévtől a sátoros ünnepig

Ezekben a napokban ünneplik a zsidó világban az új esztendőt, amely ünnepnapok egész sorát nyitja meg. A zsidó vallási év kezdete - eltérően a világ majd’ minden pontján elterjedt, Julianus-naptár ritmusában gondolkodó kultúránkban megszokott újévtől - nem január elsejével köszönt be, hanem szeptember-október hónapban, Tisri hónap elsején.