Vissza a tartalomjegyzékhez

MÓD JÚLIA
Őszi munkák a kiskertben

A szeptember beköszöntével nemcsak az ősz, hanem a télre való felkészülés ideje is elérkezett. A nyár virág- és gyümölcsparádéja után szükséges, hogy még a fagyok beállta előtt időben készen legyünk azokkal a munkákkal, amelyek a következő tavaszszal növényeink optimális fejlődését biztosítják. Legfontosabb teendőinkről kérdeztük meg Bálint György gazdajegyzőt és Herczeg Mónika kerttervezőt.
- Fontos feladat a kötött (nem homok) talajok őszi felásása. Ha ezt nem tesszük meg, és a tavaszi ásás mellett döntünk, a talaj túlzottan laza, rögös szerkezetű lesz. Ha volt komposztálónk, akkor az ásással együtt jól tesszük, ha közben a szerves hulladékot is beleforgatjuk a talajba. Növényvédelmi szempontok miatt a lehullott, és esetleg fertőzött leveleket égessük el. Ez alól kivételt egyedül a diófa levelei képeznek, melyeket összegereblyézve hagyjunk a fa alatt.
Füvesíteni október elejéig érdemes. Jó, ha gyepszőnyegünk kb. 5 cm-es szálmagasságban - és nem frissen nyírva - várja a fagy beálltát, és majd csak a tavasz beálltával műtrágyázzuk.
A fák - gyümölcs és örökzöldek - telepítésére az ősz a legalkalmasabb időszak. A gyümölcsfákat 60-80 cm mélyen, szerves trágyával megforgatott helyre ültessük, a sérült, barna gyökereket vágjuk vissza. A mediterrán örökzöldek (pl. tuják) felfelé álló ágait jó összekötni, hogy a téli hómennyiség ne törje majd le. Ellenkező esetben ne felejtsük el lerázni róluk a havat. Ez a veszély a fenyőket nem fenyegeti, a lejtős ágakról a hó könnyedén lecsúszik.
Itt az idő, hogy virágágyainkból a gumós virágok, pl. dália gumóit kiszedjük, és fagymentes helyen teleltessük át. A szeptember viszont a tavasszal virágzó hagymás virágok (tulipán, nárcisz) kiültetésének az időpontja. Ültethetjük a hagymákat speciális, kerek ültetőtálakba, ami a hagymák megtalálását könnyíti meg, ezekben azonban az ágyásokat csak körökben tudjuk elhelyezni. A hagymákat legalább méretük kétszeres mélységébe ültessük, mert ha magasan maradnak, a téli kifagyás veszélye nagyobb. A szakember véleménye szerint a tulipánhagymákat elég csak minden negyedik-ötödik évben, tavasszal kiszedni, egyébként a talajban hagyhatjuk. A fagyérzékeny növényeket takarjuk le, a rózsatöveket kupacoljuk fel, hordjunk földet a tövére.
A cserjéket ősszel és tavasszal is lehet metszeni, bár a drasztikus visszametszéseket jobb az esetleges fagykárok utánra hagyni.
És még egy jó tanács: muskátlijainkat a hűvös lépcsőházban teleltessük át. Munkánkat növényeink a következő évszakban gazdagon meg fogják hálálni.