Vissza a tartalomjegyzékhez


Akik használták a fejüket

Egy most nyilvánosságra hozott amerikai tanulmány szerint a gyakran fejelő vagy a játékostársakkal sokszor ütköző labdarúgók hosszabb távon agykárosodást kockáztatnak.


Fabian Wilnis, a De Graafschaps játékosa tisztáz Ronald de Boer, az Ajax Amszterdam középpályása elől a holland első osztályú labdarúgó-bajnokság mérkőzésén Amszterdamban. A találkozó 1-1-es döntetlennel zárult. Ronald de Boer is agysérülést kockáztatott     Fotó: MTI

- A futballisták szellemi képességeinek sérülése nehezen kimutatható, és így sokan hajlamosak nem észrevenni. Mindenesetre az ilyen típusú, tartósan megmaradó agysérülés krónikusnak tekinthető, és akár életre szóló kihatása is lehet - állítja Barry Jordan, a Los Angeles-i UCLA egyetem kutatója, aki 53 holland profi labdarúgó adatait hasonlította össze 27 élvonalbeli úszó és atléta mért eredményeivel.
Jordan úgy tapasztalta, hogy a többször fejelő védők és csatárok szellemi „hanyatlása” a labda fejjel való megjátszásának számával arányosan alakul, és egyértelműen jobban kimutatható, mint a kapusok és a középpályások esetében. Becslése szerint egy profi futballista fejét minden erős lövéskor körülbelül 79 kg erejű ütés éri, és ez átlagosan 800-szor ismétlődik meg egy idény alatt.
A tudós elmondta azt is, hogy tanulmánya egyfelől nem terjed ki a hivatásos és az amatőr labdarúgók agykárosodásának összehasonlítására, másrészt senkit nem akar lebeszélni a futballról. Csupán az érintettek figyelmét szeretné felhívni arra, milyen veszélyeknek van kitéve egy a labdarúgáshoz hasonló - olykor durva, ráadásul sisak nélkül játszott - sportot űző ember. (Reuters)