Vissza a tartalomjegyzékhez

SCHMIDT BARNA
A kicsik eldönthetik a választásokat

A szélsőjobb - mint Németországban manapság oly sok alkalommal - a választások előtti napokban ismét beindult. Ezúttal a Nemzeti Demokrata Párt (NDP) közel három és félezer híve tüntetett Rostockban vasrudakkal, láncokkal felszerelkezve. A kopaszra borotvált, 20-30 év közötti fiatalok felvonulásuk közben kirakatokat törtek be, autókat rongáltak meg, és külföldi-ellenes kijelentéseket kiabáltak. Az NDP listavezetője szerint az akcióval a fő céljuk az volt, hogy az emberek figyelmét magukra irányítsák a hétvégi választások előtt.

Ezalatt a város egy közeli pontján csaknem nyolcezer, baloldali eszméket képviselő tüntető vonult fel békésen a szélsőjobb ellen. A helyszínre érkező mintegy hétezer rendőrnek köszönhetően a két tábor nem csapott össze egymással. Az eredmény: 127 őrizetbe vett tüntető, valamint egy életveszélyes sérült. Az NDP felvonulásának fő szervezője a pártvezetőség egyik tagja, a neonáci Manfred Roster volt, aki ellen nemrég eljárást indítottak a holocaust nyílt tagadása miatt. Rostar pártjának egyik képviselőjelöltje a parlamenti választásokon. A neonáci figyelemfelkeltés részben sikerült, hiszen egyre többeket tölt el aggódással a szélsőjobboldal világháború óta példa nélküli megerősödése. Az országos parlamentbe való bejutásra a belső megosztások miatt ugyan nem sok esélyük van, de néhány keleti tartomány parlamentjébe könnyen bekerülhetnek, mint ahogy az a Német Népi Uniónak (DVU) idén májusban Szász-Anhaltban sikerült is.
Habár Kohl kancellár választási hadjáratának két utolsó állomásán elítélte a szélsőjobboldal előretörését és megnyilvánulásait, a választások esélyesei azonban most igazából nem a szélsőjobb elszigetelésével, hanem egymással és a leendő parlamenti szövetségesek keresésével vannak elfoglalva. Mivel az utóbbi napok közvéleménykutatási eredményei a választási harc soha nem látott mértékű kiéleződését mutatják a kormánypártok és a szociáldemokraták között, döntő szerepe lesz annak a ténynek, hogy ki melyik kisebb párttal lép majd koalícióba, hogy megszerezze a kormányalakításhoz szükséges többséget a Bundestagban. Világossá vált, hogy a kormánykoalíció összetételét nagy mértékben befolyásolja majd a kis pártok - a Zöldek, a liberális FDP és a reformkommunista PDS - hétvégi szereplése. Kohl Uniója az FDP-vel való koalíciót tartja legelőnyösebb megoldásnak, ők nemigen akarnak közösködni az SPD-vel. Az augusztus elején még oly biztosnak tűnő vörös-zöld (SPD-Zöldek) összefogásnak mostanra viszont sokkal kisebb lett a valószínűsége, mivel a két párt nézetei közötti hatalmas különbségek egyre jobban kiütköznek. Míg a Zöldek gyökeres változásokat szeretnének elérni a kormányzásban, az SPD nem akar mindent másképp csinálni, mint a mostaniak - csak jobban. A környezetvédők viszont még így is erősen bíznak egy vörös-zöld szövetségben. Nem alaptalanul, hiszen az SPD nagykoalíciós vágyai egyre több, valódi változásra vágyó szociáldemokrata-érzelműt kiábrándítottak a pártból, éppen ezért veszélyes lehet Schröderék számára, ha továbbra is a CDU felé kacsingatnak. A két párt legalább egy dologban egyetért: egyikük sem kér a reformkommunisták támogatásából a Bundestagban. Így a PDS-re adott voksok sem a Zöldek, sem az SPD számára nem érnek semmit. A kommunista utódpártra adott szavazatoknak akkor van jelentősége, ha a PDS a listán elért legalább 5 százaléka alapján bekerül az országos parlamentbe. Ekkor 48,5 százalékos többséggel lehetne csak kormányt alakítani, amire a mostani előrejelzések szerint sem egy SPD-Zöldek, sem pedig egy CDU/CSU-FDP koalíció nem lenne képes. Ez esetben csak egy nagykoalíció jöhet számításba. Ha azonban a PDS nem jut be a listán, úgy 46 százalék is elegendő a kormányalakításhoz, amit az SPD-Zöldek „duo” már - ha szűken is - teljesíteni tudna.