Vissza a tartalomjegyzékhez

RAMOR FRIGYES
Szaddám bizalmasa kitálalt

Nagy-Britanniába szökött Szaddam Huszein egyik fő személyi tanácsadója, aki megszervezte az iraki olaj ENSZ-embargót sértő csempészését. A 38 éves Sami Salih a diktátor húsz éves zsarnokságának leglátványosabb szökését mutatta be. Feleségével és négy gyermekével menekült a szigetországba azt követően, hogy Szaddam kémkedéssel vádolta, majd börtönbe záratta őt. Fogságából felesége segítségével jutott ki, miután az megvesztegetett egy iraki főhivatalnokot. Jelenleg ő és családja Belgiumban tartózkodnak.

Az angol Electronic Telegraph című napilap információi szerint Sami Salih kimerítő részletességgel számolt be Londonban Szaddam illegális olajcsempész hálózatáról és arról, hogy a zsarnok miként használta fel az ebből származó nyereséget diktatúrájának megerősítésére. Salih azóta tartja szemmel a diktátort, mióta az kiépítette vezető európai és közel-keleti vállalatokból álló birodalmát, melyeken keresztül a világkereskedelmi hálózatba pumpálja az iraki olajat. Szaddám az ebből származó mintegy napi hatszázezer font (230 millió forint) döntő többségét az iraki fegyveres arzenál bővítésére és magán célokra költi.
Az ENSZ egyik névtelenül idézett tisztviselője szerint a Salih által adott információk aranyat érnek. „Olyan segítséget kaptunk tőle, melynek segítségével hatékonyan tudunk fellépni az iraki szankciósértő akciókkal szemben.”
Az iraki csempészet egyik legfigyelemreméltóbb aspektusa is Salih segítségével látott napvilágot, miszerint Irak iráni segédlettel kerüli meg az ENSZ-szankciókat. A hivatalos verzió szerint a két ország hagyományos ellensége egymásnak a nyolcvanas években egymillió áldozatot követelő háború óta. Mégis, az iraki olajjal megtöltött tankerek iráni fennhatóság alatt álló vizeken közlekednek, elkerülve a szankciók betartását felügyelő brit és amerikai hadihajók figyelmét. Irán ennek fejében részesedni akar a feketepiaci értékesítés nyereségéből, amelyből maga is elsősorban fegyvereket vásárol.
A volt főtanácsadó vallomását követően munkába léptek az amerikai és brit titkosszolgálatok, hogy felszámolják Szaddam nemzetközi csempészhálózatát. Sami, aki munkaideje túlnyomó többségében Szaddam Husszein bagdadi elnöki rezidenciájában dolgozott, alapos betekintést adott a diktátor mindennapjaiba és abba a korrupcióba és romlottságba, ami szorosan körülövezi őt. „Elképesztő szexuális étvágya van, és az utóbbi időben az erkölcsi aberráltság olyan fokára jutott, hogy elcsábította legutolsó felesége, Samira Shabandar fiát is.” - nyilatkozta Salih.
Az ENSZ szakértői, akik az elmúlt hónapban tértek viszsza Irakból, a sorozatos akadályoztatás következtében képtelenek voltak ellátni feladatukat: feltárni az iraki tömegpusztító fegyverarzenált, és ellenőrizni leszerelésüket. „Márpedig a nagy hatótávolságú rakéták ott vannak, elrejtve a kíváncsi ENSZ-megfigyelők szeme elől. Én láttam eldugva őket, láttam, elrejtve medencék alatt, elhagyott farmokon” - nyilatkozta Sami Salih.