Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Hatpárti esélyek

Vladimir Meciar kormányfő kijelentette: ha veszít, végleg kivonul a politikából. Az ellenzék mégis tart attól, hogy a szeptember végi parlamenti választásokon az eredményeket a miniszterelnök vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) javára fogják manipulálni.


Fotó: MTI

A viharos körülmények ellenére az ellenzéknek most van esélye a győzelemre, ugyanis a kormány a munkanélküliség csökkentésére és új munkahelyek teremtésére vonatkozó ígéreteit nem tudta beteljesíteni. Az ötpárti ellenzéki Szlovák Demokratikus Koalíció (SDK) elnöke a Der Standard című osztrák lapnak elmondta: ha bármilyen manipuláció történik, akkor felszólítják az embereket, hogy ragaszkodjanak alapvető emberi jogaik érvényesítéséhez.
Becslések szerint a választásokon induló 17 pártból valószínűleg hatnak van esélye a győzelemre: a Meciar vezette HZDS, az SDK, a Polgári Egyetértés Pártja (SOP), a Demokratikus Baloldal Pártja, a Magyar Koalíció Pártja és a Szlovák Nemzeti Párt indulhat reményekkel a választáson. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése megfigyelői csoportot küld Szlovákiába a szavazás idejére, ahol a nemzetközi összetételű küldöttség a választások előtt találkozik a különböző pártok vezetőivel. A HZDS vezette belügyminisztérium pedig katonákat „kölcsönzött” a hadseregtől a választóhelyiségek és a szavazatok szállításának védelme érdekében. A választóbizottságok így bármilyen incidens esetén segítséget kérhetnek.
Míg Meciar a kampány során olyan külföldi sztárokkal népszerűsíttette pártját, mint Claudia Schiffer, az ifjabb Belmondo, Claude Brasseur, Claudia Cardinale és Gerard Depardieu, számos incidensre is sort került. A 48 órás kampánycsend kezdete után néhány órával a HZDS-hez tartozó Ivan Gasparovic, a szlovák parlament elnöke beszédet mondott a szlovák közszolgálati televízióban, amelyben arra szólította fel a 4 millió szlovák választópolgárt, hogy beszélgessenek el a döntés előtt önmagukkal, a saját szívükkel arról, hogy kitől kaptak alkalmat arra, hogy szabad, független államban éljenek.