Vissza a tartalomjegyzékhez


IMF-gyónás

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója egy német hetilapnak nyilatkozva elismerte, hogy a szervezet hibákat követett el a tavaly óta sűrűsödő pénzügyi válságok kezelésében.
A Die Zeit című hetilapban Michel Camdessus hibának nevezte, hogy a valutaalap nem próbált idejében információkhoz jutni a rövid lejáratú tőkemozgásokról. Az sem volt helyes, hogy nem ösztökélte határozottabban a fejlett ipari országokat a devizatartalékaikról szóló információk átadására. Továbbá az IMF nem fordított kellő figyelmet a bankok felügyeletére, a pénzügyi szektor ellenőrzésére - folytatta a gyónást Camdessus. Emlékeztetett rá, hogy ő már a mexikói válság után a nyilvánosság előtt kijelentette: nem tudja, melyik országban fog kitörni a következő válság, ám abban bizonyos, hogy annak oka a bankrendszer gyöngesége lesz.
A kelet-ázsiai országokon végigsöprő gazdasági válságról szólva Camdessus kifejtette: a „sorompók” leeresztését, azaz tőkepiaci és devizakorlátozások bevezetését - például Malajzia esetében - nem tartja célravezetőnek, ezáltal ugyanis az ország elszigetelődik a világ többi részétől. Márpedig a tapasztalat azt mutatja, hogy elszigeteltségben egyetlen nemzetgazdaság sem képes növekedni. A növekedés kulcsa a nyitottságban rejlik - mondta.
Az IMF vezetője nem ad igazat azoknak a bírálóknak, akik a válság tanulságaként a tőkemozgás szabályozását sürgetik. Az utóbbi évek piaci liberalizációja jólétet teremtett. A válságból persze le kell vonnunk a következtetéseket, ám nem szabad a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönteni. (MTI)