Vissza a tartalomjegyzékhez


NÉHÁNY SORBAN

Auschwitz Alapítvány a roma holocaustról

A Magyar Auschwitz Alapítvány - Holocaust Dokumentációs Központ sajtóközleményt adott ki, amelyben kifejtik: az utóbbi hónapokban és napokban felszínre került események és meggondolatlan nyilatkozatok kapcsán ismételten mély együttérzését fejezi ki a hazai cigánysággal kapcsolatban. Ismerjük az évszázados elkülönítések, hontalanságok szenvedéseit, a vészkorszak szörnyű üldöztetéseinek társadalomromboló hatásait. A tragédiának nem elsősorban az a mértéke, hogy mennyi volt az elhurcolt és elpusztított áldozatok száma. Tudjuk, hogy ezeket a sebeket, s a hosszú időn át ható következményeit nem lehet hirtelen meggyógyítani. Ugyanakkor az is világos számunkra, hogy megoldásuk előrevitelében nem lehet késlekedni. Az elkülönítés ellen az első gyógyír az együttérzés, megértés és nyilvános elhatárolódás mindenfajta fajüldöző, kisebbségellenes gyűlöletkeltéssel szemben. Csatlakozunk mindazokhoz, akik így éreznek. (OS)


Nyílt levél a magyar pedagógus társadalomhoz

Farkas Flórián, az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke közleményt adott ki a Hajdúhadházán történt gyermekszurkálás kapcsán: „ minden józanul gondolkodó cigány szülő és gyermek nevében ezúton is megkövetjük a teljes magyar pedagógus társadalmat. Meggyőződésünk, hogy egy tragikus eset kapcsán nem szabad általánosítani, nem szabad egy „eszelős” miatt, tisztességesen és becsületesen dolgozó óvónők, tanítók és tanárok ezreit felelőssé, vádlottá tenni. Annál is inkább, mert tudatában vagyunk annak, hogy a magyarországi cigány népesség sorsa nem kis mértékben a pedagógusok kezében van. A szülők mellett ők tehetnek a legtöbbet gyermekeinkért, azok tisztességes felnőtté válásáért, a piacképes tudás megszerzéséért. Minél több pedagógus megértő támogatása, áldozatkész munkája szükséges ahhoz, hogy a polgárosodó magyar társadalomnak mi cigányok is elismert, tevékeny, egyenrangú tagjai lehessünk. (...) Ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy főleg az ilyen tragikus eseteket higgadtan, felelősségtudattal és az áldozatok iránti megértéssel kell kezelni. Mindenkinek meg kell értenie, hogy a cigányság és a többség nem kerülhet szembe egymással, mert ennek végzetes következményeit maga a társadalom szenvedné el”. (RSK)


Jól vannak a szétválasztott sziámi ikrek

Folyamatosan javul az egy hete a szegedi gyermekklinikán műtéttel szétválasztott sziámi ikrek állapota. Katona Márta docens, az intenzív osztály vezetője elmondta, hogy már mindkét csecsemő gép nélkül, önállóan lélegzik. Az ikrek egyre kevesebb ideig alszanak, s gyakran hangosan sírnak, ami az orvosok szerint jó jel. Fokozatosan szoktatják őket az anyatejhez. E folyamatot napokkal ezelőtt, egy milliliteres adaggal kezdték, de szerda éjszakára már 15 milliliter adagolását tervezik. Melinda, bár fecskendőből, cseppenként, de már a szájába kapja az anyatejet, Izabella viszont még mindig szondán keresztül. A nyugtatóra már egyik babának sincs szüksége, s csökkentették a fájdalomcsillapító adagjukat is. (MTI)