Vissza a tartalomjegyzékhez


Övék a világ

Az elmúlt kilenc hónapban 295 brazil labdarúgó igazolt külföldre, és úticéljaik között a futballban legmagasabban jegyzett bajnokságoktól kezdve a legegzotikusabb országokig mindenféle hely előfordult.
A kudarccal - vagyis a döntőben vereséggel - zárult világbajnoki szereplés ellenére a brazil válogatott a FIFA hivatalos ranglistájának éllovasa maradt, és az ország játékosai iránti kereslet sem csökkent. Azonban a labdarúgók többsége ismeretlenül, alsóbb osztályokból került külföldre, és csak kis részük jutott olyan előnyös európai vagy japán ligába szóló milliós szerződéshez, mint például a nemrég a világ legdrágább játékosává előlépett Denilson.
A legfontosabb célországoknak 1997 novembere és 1998 augusztusa között Portugália (41 labdarúgó), Japán (27), az Egyesült Államok (23), Kína (22), Svájc (20) és Spanyolország (14), illetve Latin-Amerikából Bolívia (13) és Mexikó (10) számított. A brazil futballisták olyan helyekre is elszerződtek, mint Albánia, Szingapúr, Malajzia és az indiai Goa. (EFE/MTI)