Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 35. szám, 1998. szeptember 05

Belpolitika

DUDÁS ZSUZSANNA
Sürgősségi betegellátó központot hoznak létre
Tovább a cikkhez >>>

Tovább marakodnak a kereszténydemokraták
Tovább a cikkhez >>>

Oldsmobil találkozó
Tovább a cikkhez >>>

Folytatódik az iskolatej-akció Budapesten
Tovább a cikkhez >>>

Arnold Mihály továbbra is
Tovább a cikkhez >>>

MSZP: folyamatosság és változás
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Álaláírások és lopott útlevél
Tovább a cikkhez >>>

BÉKÉSCSABAI TUDÓSÍTÓNKTÓL
Újabb tanú Boross kijelentésére

Felfüggesztették állásából azt a rádióriportert, aki Boross Péter kormányfő-tanácsadó igen markáns, az SZDSZ-t bíráló kijelentéséről adott tudósítást. Békés megyében, ahol elhangzottak az ominózus mondatok, azóta is megoszlanak a vélemények az ügy körül.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Ámokfutó tanárnő Hajdúhadházán

Rapcsák Annamária tanítónő állítólag azért támadt késsel saját kisiskolásaira, mert azok „pokolian roszszak voltak”. Más szemtanúk szerint teljesen beszámíthatatlan, s ezért mindanfajta komunikációra képtelen állapotban volt a 31 éves nő, mikor tizenéves diákjaira rontott. Magyarországon ez az első eset, hogy pedagógus ennyire durván támadt gyermekekre.


SZAKONYI DÁVID
Háború és béke
Tovább a cikkhez >>>

Itt a papír, hol a papír...
Tovább a cikkhez >>>

NÉHÁNY SORBAN
Aranygyűrű és jutalomüdülés
Tovább a cikkhez >>>

Elkezdődött az egyházi kárpótlás
Tovább a cikkhez >>>

PAPP ISTVÁN
Az állam a polgároké

„Magyarországon ezidő szerint faji-nemzetiségi okokból egyik honfitársunkat sem üldözik, de ez nem jelenti azt, hogy nem történik egyes hatóságok részéről diszkrimináció”- jelentette ki Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa. A biztosok szokásos, az országgyűlés emberi jogi bizottsága előtt tartott évi beszámolóján szó esett arról is, hogy az ombudsmani hivatalok munkatársai lehetetlen körülmények között kénytelenek dolgozni. Az ombudsmanok a bizottsággal való együttműködésüket ígéretesnek ítélték.


A kormány alá rendelt ügyészség
Hírmagyarázat
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

MAKKI MARIE-ROSE
Oltás-jelentés

Magyarországon évek óta zajlik a vírusos májgyulladásról és megelőzéséről szóló kampány, ennek ellenére még mindig sokan bizonytalanok abban, hogy szükséges-e beoltatni magukat vagy családtagjaikat. Magyarországon e téren egyáltalán nem veszélyes a járványügyi helyzet, a kiskorúak közül pedig még leginkább a tizenévesek tekinthetők a legveszélyeztetettebb korcsoportnak.


Fókusz

GYŐRI ZSOLT, HAZAFI ZSOLT
A kormány titka

Miután a hét elején nem tisztázódott, történt-e valójában titkos, törvénytelen adatgyűjtés fideszes politikusok és családtagjaik körül, az MSZP elnöke levélben fordult a legfőbb ügyészhez: rendeljen el vizsgálatot az ügyben. Horn Gyula szerint: ,,Az ügy súlya, a törvénysértés gyanúja és a közvéleményben érzékelhető jelentős visszhang indokolja, hogy a kormánytól független ügyészség a törvény felhatalmazása alapján végezze el a tényfeltárást, annak alapján tegye meg a szükségessé váló jogi lépéseket, és adjon hiteles tájékoztatást a közvéleménynek". Többen úgy vélik, a szocialisták lépését az váltotta ki, hogy a Fidesz szándékosan nem kívánja érdemben tisztázni a kérdést.


GYŐRI ZSOLT
Vancsik: bizonytalan bizonyítékok
Tovább a cikkhez >>>

PÁLFY GYULA
Korunk barlangrajzai: bilincs és mosoly

A jelenkor társadalma nem tudna működni reklám nélkül. Az árucikkek, szolgáltatások és életstílusok világméretű versengése hasonlóképp fémjelzi korunkat, mint az autó, a számítógép vagy a lézersugár. A holnap történészeinek elsőrendű kordokumentumai is talán épp a reklámok lesznek, a mind kifinomultabb mechanizmusokkal vásárlásra és mintakövetésre csábító képkockák.


Gazdaság

POGÁCSÁS PÉTER
Csökkenő forintleértékelés
Tovább a cikkhez >>>

SZÉCHEY NOÉMI
Általános adókönnyítés várható

A kormány csütörtöki ülésén tárgyalta az új adópolitikát. Az elfogadott adókoncepció legfontosabb eleme a várható általános adócsökkentés, amely nagymértékű, gyermekek után járó adókedvezményt is tartalmaz. Az új adópolitikai irányelvek, amelyek elsősorban a középréteget preferálják, csökkenteni kívánják az élőmunka-terhet, és a közeljövőben nem vezetnek be új, vagyont terhelő adót.


KOVÁCS KLÁRA
Interjú Molnár László kutatásvezetővel

Elviekben akár egy-két hónap alatt is kedvező fordulat állhat be az oroszországi gazdasági és belpolitikai állapotban, de a reformok elmaradása esetén számolni kell a negatív forgatókönyvvel is. Ha elakadnak a reformok, az Oroszországba irányuló közvetett magyar export visszaesik, ami a hazai GDP növekedést akár 2 százalékponttal is visszavetheti. A pénzügyi kormányzatnak ezért mindent meg kell tennie a külföldi befektetők bizalmának megerősítésére. A jövő évi költségvetést pedig éppen ezért szigorúbbra kellene vagy kellett volna tervezni ? nyilatkozta lapunknak a negatív forgatókönyv következményeit felvázolva Molnár László, a Gazdaságkutató Intézet Rt. (GKI) kutatásvezetője.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Mesterséges csőd a Realbanknál
Tovább a cikkhez >>>

Időutazás a tőzsdén
Tovább a cikkhez >>>

Béketárgyalások szeptembertől

Szeptemberben az Egyesült Államok és az Európai Unió illetékesei tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy megvitassák: hogyan kerülhető el a két államszövetség eltérő törvényi szabályozásából adódó internet-kereskedelmi háború.


DEBRECZENY RÉKA
Vissza a Szovjetúnióba

A Nyugat alapvető érdeke, hogy Oroszország gazdaságilag sikeres partnere legyen, de az 1929-33-as Nagy Gazdasági Világválság tüneteihez hasonlókat produkáló orosz gazdaság mindaddig nem számíthat nemzetközi pénzügyi segélyre, amíg nem garantált a gazdasági reformok folytatása, és nem tisztázódik, hogy ki lesz a valódi vezető a Kremlben. Jelcin részéről ugyanis nincs konkrét garancia. Oroszország jelenlegi lépései visszavezetnek a Szovjetúnióba.


HAJDÚ SÁNDOR
Interjú Torgyán József, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszterrel
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Karl Pfeifer
A nápolyi érsek milliói

Amikor 1997 májusában két kisüzem tulajdonosa a dél-olaszországi Lagonegróban az ügyészségnél feljelentést tett, mert uzsorázsok áldozatai lettek, az ügyész nem lepődött meg, hiszen a helyi független rádióban már egy évvel korábban beszámolt az esetről egy bátor riporter. A vizsgálat középpontjába az ottani Banco di Napoli elbocsátott igazgatója, Filippo Lemma és a nápolyi érsek testvére, Mario Lucio Giordano kerültek.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Az évszázad pere

Belgiumban szerdán a legfelsőbb bíróság tárgyalássorozatot kezdett egy korrupciós üggyel kapcsolatban, melybe több magas beosztású belga politikusnak, többek között Willy Claes előző NATO-főtitkárnak a neve is belekerült. Az évszázad perének is nevezett eljárás feladata lesz bizonyítani, hogy az akkori - és mai - kormánypártok vezető képviselői tízmillió dolláros nagyságrendű csúszópénzt fogadtak el egy olasz és francia hadiipari cégtől versenypályázatok megnyeréséért cserébe. A felfokozott várakozással kísért per előzményeit két haláleset - egy belga miniszter 1991-es meggyilkolása és az Augusta nevű olasz hadiipari cég volt elnökének minapi halála foglalja keretbe.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Svájci bankok, európai biztosítók

A svájci bankokkal kötött megállapodást követően az olasz Assicurazioni Generali biztosító társaság - amelyet a Holocaust-áldozatok családjai más biztosító társaságokkal együtt pereltek be tavaly az Egyesült Államokban - szintén megegyezett a zsidó szervezetekkel, hogy 100 millió dollárt fizet a háború óta rendezetlen biztosítási szerződésekért. A Generali példája nyomán további négy nagy társaság is jelezte, hogy vállalja a kártérítések kifizetését.


LAUDANCSEK KATALIN
Kaukázusi Nagy Fal

Moszkva közel hét éve küzd azért, hogy észak-kaukázusi tagállamait civilizáltabbá, európaibbá, a többivel egyenrangúvá tegye. Az orosz politikusok sok mindennel próbálkoztak: kedvező szerződéseket kötöttek, olajvezetékeket építettek, sok milliót invesztáltak a régióba. Aztán, mikor a szép szó nem használt, keményebb hangot ütöttek meg - következett a bombázás. A legújabb orosz elképzelések szerint azonban - amelyeket a Kommerszant című moszkvai hetilap ismertetett - Oroszország radikális megoldást készít elő: 1500 kilométeres falat készül építeni déli határa mentén, hogy megszabaduljon a „kaukázusi kolonctól”.


SYABÓ IBOLYA ANNA
Látszatcsúcs Moszkvában

Az eddigi legszomorúbb szuperhatalmi csúcs; két gyenge ember fölösleges találkozója; elnöki kacsatáncok - ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illette a nyugati sajtó Borisz Jelcin és Bill Clinton e héten lezajlott elnöki csúcstalálkozóját, amely szinte csak órákra terelte el a figyelmet az orosz belpolitikai válságról. Clinton elutazását követő napon Alekszandr Lebegy kormányzó televíziós nyilatkozatában jelezte: szükség esetén kész átvenni a kormányfői tisztséget.


VICTORIA CLARK
Az egyház kivezet a nyugati útról
Tovább a cikkhez >>>

Lebegy: A hatalom 24 órán belül összedőlhet

A krasznojarszki kormányzóval a Le Figaro című francia lap készített interjút, amelyben a nyugalmazott tábornok kijelentette: a nélkülöző hadsereg hangulata „forradalmi”.


Külpolitika

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Kutatják a Swissair-katasztrófa okait

Szerda este Kanada keleti partjainál tengerbe zuhant a Swissair svájci légitársaság egyik utasszállító repülőgépe. A repülőn tartózkodó 229 személy közül senki sem élte túl a balesetet. A tragédia oka mindeddig ismeretlen, de terrorcselekményre utaló bizonyítékokat egyelőre nem találtak.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Világrazzia a pedofil hálózatok ellen

Gyermekpornó-képekkel kereskedő világméretű pedofil bűnbandát leplezett le szerda reggel az Interpol. A Katedrális fedőnevű akció során tizennégy országban egyidejűleg végrehajtott razziában több mint 100 ezer, kiskorút ábrázoló pornóképet foglaltak le és számos személyt tartóztattak le.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Athén nem osztozik Cipruson

Rauf Denktas, a megosztott szigeten élő török közösség vezetője hétfőn azt javasolta, hogy Cipruson teremtsék meg „két egyenlő állam” konföderációját. A politikus Ismail Cem török külügyminiszterrel közös sajtóértekezletén azt hangoztatta, hogy ha javaslatát elfogadják, hajlandó felújítani a tárgyalásokat, amelyek hónapokkal ezelőtt a sziget EU-tagsága és az őszre tervezett orosz SZ-300-as rakétaszállítások miatt szakadtak meg a Ciprusi Köztársasággal.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Mordeháj felfegyverezné Kínát
Tovább a cikkhez >>>

NAGYÍTÓ
Tovább a cikkhez >>>

Szemeiket Párizsra vetik
Tovább a cikkhez >>>

Lázadók Kongóban
Tovább a cikkhez >>>

ROMA SAJTÓKÖZPONT
Védett nyelv lett a cigány

Rövidesen a védett kisebbségi és regionális nyelvek közé kerül a cigány nyelv is a németországi Hessen tartományban - jelentette a Romnews nemzetközi roma hírügynökség.


RAMOR FRIGYES
Phenjan rakétákkal zsarol

Augusztus utolsó napján nagy hatótávolságú rakéta csapódott be Japán észak-keleti partjaitól, Honsu szigetétől néhány száz kilométerre a Csendes-óceánban. Szakemberek véleménye szerint Észak-Korea figyelmeztetésnek szánta a rakétakísérletet, amellyel arra hívta fel a figyelmet, hogy kész felújítani négy évvel korábban befagyasztott ballisztikus fegyverprogramját, miközben egyes feltételezések szerint az országban több mint egymillió áldozata van már az éhínségnek.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Fegyverletétel Észak-Írországban

A legnagyobb északír katolikus terrorcsoport, az IRA maga követeli a jórészt saját soraiból verbuválódott, „igazi IRA” néven működő, az ulsteri felekezeti terror eddigi legborzalmasabb merényletéért felelős szakadár szervezet feloszlatását - közölte egy IRA-szóvivő. Az „igazi IRA”, amely elveti a rendezési folyamatot, és nem csatlakozott az IRA fegyvernyugvásához, két hete az északír vallási erőszak három évtizedének legsúlyosabb véráldozattal járó pokolgépes akcióját követte el Omagh városában.


Merénylet az algír piacon
Tovább a cikkhez >>>

A HÉTEN TÖRTÉNT
Iszlám törvények Pakisztánban
Tovább a cikkhez >>>

Riport

SZLAZSÁNSZKY FERENC
A győzelemhez vezér kell

Felkészültünk arra, hogy a Fidesz konfliktusok sorozatával igyekszik majd gyengíteni a szocialista pártot - mondta a Heteknek adott interjúban Kósáné Kovács Magda, az MSZP alelnöke. A politikus szerint az elmúlt héten kirobbant, úgynevezett megfigyelési botrány is a tényleges problémák háttérbe szorításáról szól. A fővárosi polgármester-választással kapcsolatban Kósáné nem tartaná indokoltnak a szocialista jelölt visszalépését szabaddemokrata vetélytársa javára.


ZARA ORSOLYA
Bármilyen furcsa is, mi nem vagyunk jobboldali párt

Nincs belpolitikai hidegháború - szögezte le Balsai István, a Magyar Demokrata Fórum parlamenti frakciójának vezetője lapunknak adott interjújában, melyben szóbakerült a Fidesszel kötött választási szövetség jellege, Magyarország jövőbeni politikai térképe és a sokat emlegetett megfigyelési ügy is.


Sport

SASS SZILVESZTER
Szenvedő címvédő
Tovább a cikkhez >>>

Balga nagydíj
Tovább a cikkhez >>>

SASS SZILVESZTER
Portugálmok
Tovább a cikkhez >>>

KIKÜLDÖTT TUDÓSÍTÓNKTÓL
Kajakra veszik
Tovább a cikkhez >>>

Övék a világ
Tovább a cikkhez >>>

Kitálalt vagy kitalált
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

SZABÓ GERGELY
A Negyedik Hármas
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Tíz színes nap
Tovább a cikkhez >>>

PETRŐCZ KATALIN
Tanuljunk nyelveket
Tovább a cikkhez >>>

MARTON BORÓKA
Tom és Jerry az óvodában
Tovább a cikkhez >>>

Túraprogramok
A Természetjáró Szövetség Túraszakosztálya
Tovább a cikkhez >>>

KOZMA NAPSUGÁR
Zsidó nyári fesztivál
Tovább a cikkhez >>>

TAMÁS CSILLA
Földszínekben érkezik az ősz
Tovább a cikkhez >>>

Ízvilág
Provançe-i húsleves
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Sundance a bíróság előtt
Tovább a cikkhez >>>

Folytatódik Kolumbusz pere
Tovább a cikkhez >>>

Furcsán szép
Tovább a cikkhez >>>

Spielberg vádjai francia visszautasítás
Tovább a cikkhez >>>

Golyóstoll óriásoknak
Tovább a cikkhez >>>

Keiko, a bálna Európába érkezik
Tovább a cikkhez >>>

A ragaszkodó kenguru
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Gördülékeny rendőrség
Tovább a cikkhez >>>