Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Világrazzia a pedofil hálózatok ellen

Gyermekpornó-képekkel kereskedő világméretű pedofil bűnbandát leplezett le szerda reggel az Interpol. A Katedrális fedőnevű akció során tizennégy országban egyidejűleg végrehajtott razziában több mint 100 ezer, kiskorút ábrázoló pornóképet foglaltak le és számos személyt tartóztattak le.

A londoni rendőrség vezetésével végrehajtott szerdai akció egy öt hónapos vizsgálat végkifejletét jelentette, amely során a rendőrség emberei a világ különböző pontjain egyszerre több mint kétszáz pe-dofil hajlamú személy lakásába hatoltak be, és foglaltak le több mint 100 ezer, kiskorút ábrázoló pornóképet. Az akciót vezető főfelügyelő, John Stewardson így minősítette a fotókat: „minden épeszű embernek felfordul ettől a gyomra. Rendkívül undorító”.
A rendőrség által lefülelt pedofil társaság a maga nemében a legkiterjedtebb és legaktívabb volt. A természetellenes „hobbinak” az Egyesült Államokbeli „Csodaország” névre keresztelt klub tagjai az Interneten keresztül hódolhattak. A rendőrség tájékoztatása szerint a klubtagság feltétele „egy többezer darabos, gyermekpornókép-gyűjtemény” birtoklása volt. A klub tagjai titkos jelszavakkal férhettek hozzá az Internetre felhelyezett képekhez, amiket aztán úgy cserélgettek, „mint valami baseball kártyát”. A klub számos tagja azonban nem elégedett meg a csere-berével, a vizsgálat kiderítette, hogy sokuk saját rokonságába tartozó gyerekeket is molesztált.
A mostani egyébként nem az első ilyen eset: két évvel ezelőtt az USA-ban a rendőrség tizenhárom személyt tartóztatott le illegális gyermekpornókép-kereskedés vádjával. A most lebuktatott „Csodaországgal” is kapcsolatban álló pedofil társaság az „Orchidea Klub” elnevezést választotta magának. A vizsgálat kiderítette, hogy egy tízéves kislányt erőszakkal vettek rá arra, hogy modellt álljon pornóképek készítéséhez, az elkészült fotókat pedig azon nyomban feltették az Internetre.
Európa sem mentes a pedofil botrányoktól: Hollandiában például egy nyomozást vezető rendőrfőnököt azért kellett meneszteni, mert hivatali számítógépéről saját használatra is letöltötte az Interneten szereplő képeket. Az eset kapcsán kirobbanó botrány újra életre keltette az erkölcsrendészeteket Hollandiában, amelyek több rendőrségi alkalmazottról és politikusról kiderítették, hogy maguk is érdekelve voltak a gyerkmekpornó „bizniszben”.
Raymond Kelly, az eheti razziában résztvevő amerikai vámtiszt kijelentette: „azok a pedofilek, akik azt hiszik, hogy elrejtőzhetnek az internetszolgáltatók, -ellátók neve mögé, nagyon tévednek. Megtaláljuk őket és felelniük kell az igazságszolgáltatás előtt”.
Az amerikai rendőrség 34 letartóztatási parancsot adott ki: a vád a szexuális zaklatástól kezdve egészen a nemi erőszakig terjed. A letartóztatottak között szerepel egy két férfiből álló „házaspár”, akik maguk is neveltek gyerekeket, valamint egy másik férfi, aki a Tengeri Cserkészek vezetőjeként „tevékenykedett”. A rendőrségre vár még a feladat, hogy azonosítsa a fényképeken látható gyermekek személyazonosságát, akikről annyit lehet tudni, hogy legtöbbjük valamilyen rokoni kapcsolatban áll a vádlottakkal.
Egy korábbi esettel kapcsolatban Louis Freeh, az FBI egyik igazgatója hangsúlyozta: különösen fontos felhívni a szülők figyelmét arra a veszélyre, hogy a pedofilek és egyéb bűnbandák előszeretettel használják fel céljaikra az internetet, annak könnyű használata és hozzáférhetősége miatt. Gyakori, hogy az elkövetők valami ilyesmivel csalogatják el a gyanútlan gyerekeket egy találkozóra: „Ha találkoznánk, akkor nagyon gyengéden megölelnélek”. A szülőknek pedig általában eszükbe sem jut, hogy ha nem figyelnek eléggé, gyermekük is kaphat ilyesfajta „meghívást”.


Magyar tizenéves áldozat Hollandiában

A kelet-hollandiai Gelderland tartomány rendőrsége letartóztatott egy holland párt, akit több gyermek szexuális zaklatásával gyanúsítanak. A pár állítólag a náluk nyaraltatott gyermekekkel fajtalankodott. Mintegy ezer fotót és számos videókazettát találtak a pár mauriki otthonában. Ezeken a gyerekek „hiányos öltözetben” voltak láthatók. A 37 éves férfit és 31 éves barátnőjét azért tartóztatták le, mert alapos gyanú merült fel arra, hogy egy náluk nyaraló 14 éves magyar tinédzserlány szexuális erőszakuk áldozatául esett. Az arnhemi ügyészi hivatal szerint a férfi elismerte, hogy szexuális kapcsolata volt a serdülő lánnyal. Barátnője pedig tudtára adta a nyomozóknak, hogy ő is tudott az eseményekről. A párt azzal vádolják, hogy az elmúlt évek során több náluk vakációzó fiatalt szexuálisan zaklattak. Eddig mintegy tíz esetre vonatkozóan rendelkezik adatokkal a rendőrség, de ez a szám még nőhet - nyilatkozta az ügyészi hivatal. (MTI)